Dansul poate inversa semnele îmbătrânirii creierului

0

Pe măsură ce îmbătrânim suferim un declin al vigorii mentale și fizice, care poate fi înrăutățit de boli precum Alzheimer. Un nou studiu, publicat în revista Frontiers in Human Neuroscience, arată că persoanele în vârstă care fac exerciții fizice în mod regulat pot inversa semnele îmbătrânirii în creier, iar dansul are cele mai profunde efecte.

„Exercițiile fizice crează efectul benefic de a încetini sau chiar de a inversa declinul capacităților mentale și fizice, legate de vârstă”, spune Dr Kathrin Rehfeld, șef al studiului, care s-a efectuat la the German center for Neurodegenerative Diseases, Magdeburg, Germania. ”În acest studiu, am demonstrat că două tipuri diferite de exerciții fizice (dansul și antrenamentul de rezistență) cresc cantitatea de materie cenușie din zonele din creier care odată cu vârsta descresc. În schimb, doar dansul a condus la schimbări comportamentale observabile în materie de echilibru îmbunătățit”.

Voluntarii în vârstă, având o medie de 68 de ani, au fost recrutați pentru studiu și li s-a desemnat câte un curs de 18 luni pentru învățarea unor rutine de dans sau de antrenament de rezistență și flexibilitate. Ambele grupe au prezentat o creștere a regiunilor din hipocamp. Acest lucru este semnificativ pentru că această zonă are tendințe de scădere odată cu vârsta, fiind afectată de boli precum Alzheimer. Ea joacă un rol important și în memorie dar și în învățare, dar și la menținerea echilibrului.

În timp ce studii anterioare au demonstrat că exercițiile fizice pot opri declinul legat de îmbătrânire, nu se știa dacă un anumit tip de exercițiu poate fi mai bun decât altul. Pentru a afla acest lucru, rutinele oferite voluntarilor au fost diferite. Exercițiile tradiționale de fitness au fost compuse în special din exerciții repetitive, precum ciclismul sau mersul nordic, însă grupul de dans a fost supus unor elemente noi în fiecare săptămână.

Dr Rehfeld spune că ”noi am încercat să le oferim seniorilor din grupul de dans rutine mereu noi ale unor genuri diferite (Jazz, Square, Latin-americane și Linii de dans). Pași, mișcări de brațe, formațiuni, viteze și ritmuri se schimbă la fiecare a doua săptămână pentru a-i menține într-un proces constant de învățare. Cel mai dificil aspect pentru ei a fost să își amintească rutinele atunci când sunt sub presiunea timpului și fără niciun indiciu din partea instructorului”.

Încercările suplimentare sunt văzute ca factori decisivi în diferențele de echilibru pe care grupul implicat în dans le-a prezentat. Dr. Rehfeld și colegii ei gândesc niște teste noi, pentru a încerca noi programe de fitness ce au potențialul de a maximiza efectele anti-îmbătrânire asupra creierului.

„Chiar acum evaluăm un nou sistem numit ”Jymmin” (dans și gimnastică). Acesta este un sistem cu senzori care generează sunete (melodii, ritmuri) bazate pe activitatea fizică. Știm că pacienții care suferă de demență reacționează puternic atunci când ascultă muzică. Dorim să combinăm aspectele promițătoare ale activității fizice și crearea activă de muzică într-un studiu de fezabilitate ale pacienților cu demență”.

Dr Rehfeld concluzionează cu niște sfaturi de a ne ridica de pe scaun și de a dansa pe ritmurile favorite.

„Cred că oricui i-ar plăcea o viață independentă și sănătoasă, pentru cât de mult posibil. Activitățile fizice sunt unul dintre cei mai importanți factori ce pot contribui la așa ceva, contrabalansând mai mulți factori de risc și încetinind declinul legat de vârstă. Cred că dansul este o unealtă puternică pentru a oferi noi încercări pentru corp și minte, mai ales la bătrânețe.”

Studiul de față face parte dintr-o colecție mult mai amplă de investigații asupra efectelor cognitive și neurologice ale activităților fizice și cognitive de-a lungul vieții.

Mai multe informații: Kathrin Rehfeld et al, Dancing or Fitness Sport? The Effects of Two Training Programs on Hippocampal Plasticity and Balance Abilities in Healthy Seniors, Frontiers in Human Neuroscience (2017). DOI: 10.3389/fnhum.2017.00305

Revista: Frontiers in Human Neuroscience

Oferit de Frontiers

sursa: https://m.medicalxpress.com/news/2017-08-reverse-aging-brain.html?fbclid=IwAR2zuUHyFXtc-WOJKa2wWZit49SBMGvs-ttrF7rTJYT-bFM590mOvl03ORs

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Legenda lui Lilith: prima soție a lui Adam

Potrivit folclorului iudaic, Lilith a fost prima soție a lui Adam. Cu toate că ea este menționată în Torah, de-a...

Închide