Ce este homeopatia?

0

Homeopatia este un sistem de medicina in care individul se trateaza cu substante puternic diluate, in principal sub forma de tableta, cu scopul de a porni sistemul natural de vindecare al corpului. Bazandu-se pe anumite simptome, un homeopat va gasi cel mai potrivit medicament pentru fiecare pacient.

Principiul similitudinii

Homeopatia se bazeaza pe principiul ca poti trata un lucru cu un lucru asemanator. Adica, o substanta ce cauzeaza simptomele cand este luata in doze mari poate fi folosita in doze foarte mici pentru a trata aceleasi simptome. De exemplu, daca beti prea multa cafea, aceasta cauzeaza insomnia si agitatia asa ca, in conformitate cu acest principiu, atunci cand din cafea se face un medicament homeopatic, el va fi folosit pentru a trata oameni cu aceste simptome. Acelasi concept, se foloseste cateodata in medicina conventionala, cum ar fi stimulantul Ritalin care se foloseste la pecienti cu ADHD, sau doze mici de alergeni precum polenul sunt folosite pentru a desensibiliza pacienti alergici. Totusi, o diferenta majora, in cazul medicinei homeopatice este ca substantele sunt folosite in dilutii extraordinar de inalte ceea ce le face non-toxice.

Stiinta

Medicamentele homeopatice (pe care homeopatii le denumesc remedii) sunt pregatite de specialisti in farmacie, folosind cu multa grija procesul dilutiei si o forma speciala de amestecare viguroasa. Pana acum, stiinta nu a fost capabila sa explice mecanismele actiunii dilutiilor foarte mari in corp, insa experimentele de laborator au demonstrat in mod repetat ca substantele preparate homeopatic produc efecte biologice. De exemplu, hormonul tiroxina, preparat cu dilutia 30 C homeopatic, poate incetini procesul metamorfozei mormolocilor in broaste.

Una dintre teorii spune ca in timpul producerii medicamentului homeopatic, dilutia si agitatia produc o interactiune dintre materialul original (de exemplu o planta precum Belladonna) si apa sau alcoholul cu care este amestecat. Acest proces creaza structuri noi, microscopice (nanostructuri) care sunt ingredientul activ si raman prezente chiar si cand mostra a fost diluata de foarte foarte multe ori. Exista dovezi din ce in ce mai multe ca medicamentele homeopatice au efecte clinice.

Originile sale

Principiul tratarii similitudinilor dateaza de la Hipocrat (460-377 i.C.), insa in forma sa prezenta, homeopatia a fost folosita pe mapamond de ceva mai mult de 200 de ani. A fost descoperita de catre un doctor german,  Samuel Hahnemann, care socat de practicile medicale dure ale epocii (care includeau sangerari, folosirea otravurilor precum arsenic) a cautat un mod de a reduce efectele secundare asociate tratamentului medical. El a inceput sa experimenteze pe el insusi si pe un grup de voluntari sanatosi, dandu-le doze de medicamente din ce in ce mai mici si descoperind ca, pe masura ce reducea toxicitatea lor, medicamentele pareau sa fie mai eficiente cu cat doza era mai mica De asemenea, a observat ca simptomele cauzate de „medicamente” toxice precum mercurul, erau similare cu cele din bolile pentru care erau folosite la tratament (de exemplu sifilisul) de unde a aparut principiul descris sub numele de „principiu al similitudinii”.

Hahnemann si-a documentat munca si textele sale sunt fundatia medicinei homeopatice in modul in care este astazi practicata. Un documentar de la radio BBC din decembrie 2010 il descrie pe Hahnemann ca fiind un pionier medical ce a muncit neobosit pentru a imbunatati practica medicala, insistand ca medicamentale sa fie testate inainte de a fi folosite.

sursa:Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Maestrii stiintei reincarnarii – tibetanii

In timp ce marea majoritate a oamenilor priveste reincarnarea ca pe o dogma religioasa sau pe o filosofie interesanta, calugarii...

Închide