Cărțile de colorat te fac să te simți bine însă terapia prin artă e mult mai potentă

0

Un nou studiu arată că stresul poate fi redus de cărțile de colorat pentru adulți, însă tot nu ajung la rangul de terapie prin artă.

Deseori, omniprezenetele cărți de colorat pentru adulți sunt prezentate ca ”terapie prin artă”. Însă, cei care practică așa ceva spun că o asemenea declarație este o exagerare și că adevărata terapie prin artă este despre creștere personală și relații și nu doar despre ”a te simți mai bine”.

În lumina acestor declarații, Girija Kaimal, profesor asistent la Drexel University’s College of Nursing and Health Professions a condus un studiu care a demonstrat că simpla colorare a cărților are un efect pozitiv mult diminuat față de situația în care este implicat un terapeut prin artă.

„Ideea de bază este că în general coloratul are beneficii limitate precum reducerea nivelului de strs și a stărilor mentale negative”, a declarat Kamal. ”Însă acesta nu schimbă nimic substanțial, nu dezvoltă relații și nici nu rezultă în vreo dezvoltare personală”.

Kaimal și co-autorii ei de la Canadian Art Therapy Association Journal – Janell Mensinger, doctor, cercetător asociat și profesor la Dornsife School of Public Health din cadrul Universității Drexel și studentele doctorande Jessica Drass și Rebekka Dieterich-Hartwell – au rulat două exerciții separate de 40 minute, unul care a însemnat o colorare simplă și celălalt o implicare directă a unui terapeut prin artă pentru a vedea dacă unul sau celălalt conduc la diferențe semnificative în stare interioară și niveluri de stres.

„Sesiunea condusă de terapeutul prin artă a condus la o mai mare împuternicire, nivel ridicat de creativitate și o stare interioară mai bună, ceea ce este esențial pentru indivizi care se străduiesc să își îmbuntățească calitatea vieții și să facă schimbări de durată”, a declarat Kamal.

Fiecare participant – dintr-un total de 29, cu vârste între 16 și 67 – au parcurs ambele exerciții. În exercițiu strict de colorat, participanții au colorat un model. Cu toate că în cameră a stat un terapeut prin artă, acesta nu a interacționat cu cei care colorau.

În celălalt exercițiu, praticipanții au fost așezați într-o sutuație de ”studio deschis”, în care un terapeut prin artă era prezent și a putut facilita sesiunea, dar a și oferit ghidare și susținere pentru procesarea experienței dar și a operei de artă. Participanții au avut ocazia să practice orice artă își doresc, fie că a fost vorba de colorat, schițat, mâzgălit sau de lucru cu lut. Pe măsură ce participanții lucrau la piesa respectivă, terapeutul prin artă a creat și el și erau disponibili pentru a-i asista pe participanți dacă aceștia își doreau.

Fiecare persoană implicată a dat niște teste standard înainte și după sesiune, pentru a le măsura nivelurile de stres și emoțiile.

NIvelurile percepute de stres au scăzut aproape la același nivel pentru ambele exerciții (10% pentru colorat, 14% pentru studioul deschis). Stările mentale negative au prezentat și ele rezultate asemănătoare (aproape 7% pentru colorat, 6% pentru studioul deschis).

Însă, în timp ce exercițiul de colorat nu a arătat schimbări semnificative pentru alte efecte, participanții au prezentat aproximativ o creștere de 7% în eficacitate de sine, 4% creștere a creativității și 25% creștere a emoțiilor pozitive după sesiunea de studiu deschis cu terapeut.

„Multe dintre rezultate au apărut din cauza suportului relațional al terapeutului”, a explicat Kamal. ”Prezența terapeutul care facilitează sesiunea implică interacțiuni interpersonale, rezolvarea unor probleme legate de alegerile creative și de expresia creativă, împuternicire și poate mai multe ocazii de a afla ceva nou despre sine și alții. Toți acești factori contribuie la rezultate obținute”.

În concluzie, deși coloratul a ajutat la eliberarea emoțiilor negative, nu a creat emoții pozitive la fel cum poate să o facă terapia prin art.

„Coloratul poate să aibă unele efecte de reducere a stresului sau a negativității, însă, deoarece este o sarcină structurată, ea nu permite o expresie creativă adevărată, sau descoperirea și explorarea pe care le bănuim asociate cu îmbunătățirile de stare interioară pe care le-am văzut în studioul deschis”, a declarat Kamal.

Sursa:Materiale oferite de Drexel University. Notă:Conținutul poate fi editat ca lungime și stil.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/12/171214144533.htm?fbclid=IwAR3-vrOGbVVWyrfizLDC8_wXjenqtkvUB9_rJqh6Rze_e7nNPdnvidJUM2cAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Sfârșitul arahnofobiei la doar un pas

Oamenii de știință au descoperit că atunci când oamenii cu fobii sunt expuși fricii lor - de exemplu păianjeni pentru...

Închide