Beneficiile pentru sănătate ale coacăzelor negre

0

Părți folositoare ale plantei: frunze, fructe și muguri

Coacăzele negre cresc într-un mic tufiș, fiind niște fructe mici și zemoase, des consumate pentru beneficiilor pe care le au asupra stării de sănătate. Planta este din ce în ce mai populară datorită gustului și a conținutului de fibre dietetice.

Informații nutriționale și proprietăți: coacăzele negre sunt bogate în antioxidanți precum polifenoli, flavonoide dar și antocianine. Coacăzele negre sunt bogate și în vitamina C și alți câțiva nutrienți precum GLA și MAOI, extrem de rari dar în același timp extrem de eficienți în cazul depresiilor.

Beneficii pentru sănătate și uz terapeutic

  • Beneficiile asupra stării de sănătate includ coacăzele negre în tratamentul diverselor boli cardio-vasculare, datorită prezenței vitaminei C. De asemenea sunt folosite în cazul insuficienței cardace pentru că acestea au tendința de a îmbunătăți rezistența capilarelor sangvine, cunoscute pentru fragilitatea lor, dar și pentru faptul că minimizează hipertensiunea arterială.
  • Ele sunt benefice în cazul celor care suferă din cauza menopauzei pentru că intesifică circulația periferică slabă și pentru că elimină colesterolul, deșeurile și toxinele din sânge. Coacăzele negre ajută suferința femeilor la menopauză  îmbunătățind circulația sângelui.
  • Sunt de asmenea benefice în tratametul gutei, a reumatismului și a artritei.
  • Datorită proprietăților diuretice, se folosesc în tratamentul herbal al .
  • Mulți dieticieni recomandă coacăzele negre celor care suferă de dizenterie și diaree datorită prorpietăților astringente ale acestui fruct.
  • Remediul herbal preparat din muguri de coacăz negru se folosește la tratamentul urticariei, iar fructele sunt folosite ca remediu natural pentru tratarea înțepături de insecte, dermatite, abcese și eczeme.
  • Sunt niște fructe excelente pentru femei, datorită numeroaselor beneficii precum tratarea simptomelor premenstruale, a menopauzei, a durerilor de sâni și a ciclurilor dureroase. Ajută și la întărirea imunității.
  • O cură naturală excelentă pentru problemele legate de rinichi sub formă de frunze uscate, ce promovează curgerea urinei, lucrează împotriva formării pietrelor la rinichi și pentru dezinfectarea urinei, mai ales consumate regulat sub formă de ceai.
  • Coacăzele negre au și proprietăți anti-cancerigene pentru că au un conținut ridicat de vitamina C și în acest fel sunt eficiente împotriva cancerului la sân și la colon.

Alte utilizări

În afara proprietăților curative și medicinale, coacăzele negre sunt folosite pentru prepararea dulcețurilor și a gemurilor, cunoscute pentru gustul lor puternic și dulce. Se folosesc la deserturi ca topping sau sub formă de sos. Se folosesc și pentru prepararea lichiorurilor, a băuturilor tonice, a înghețatei și chiar sub formă de suc simplu de coacăze negre.

Nu se cunosc efecte secundare în cazul consumului de coacăze negre, totuși, la fel ca în cazul oricărui tratament herbal sau natural, este întotdeauna benefic să eviți asemenea plante dacă ești însărcinată sau alăptezi. La fel trebuie precauție atunci când se administrează copiilor, fără acordul unui specialist.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Transformare

MIșcare, observată, studiată, intim legată de transformare. O transformare din omidă în fluture, din inconștiență în conștiență. O călătorie fascinantă,...

Închide