Ayahuasca: băutura halucinogenă ce ar putea deveni în curând legală și folosită pentru vindecare

0

Ayahuasca este un halucinogen puternic folosit de grupul de indigeni din Amazon, de multe secole.

Ea conține molecula puternic halucinogenă dimetiltriptamină (DMT) ce oferă oamenilor experiențe iluminante, iar acesta este unul dintre motivele pentru care a fost folosită de către șamanii arhaici dar și de cei moderni pentru a contact lumea spiritelor în ceremonii tradiționale ce pot dura mai multe ore.

Dacă ar trebui sau nu să devină legală Ayahuasca (nr: în SUA) s-a dezbătut mult timp. În acest moment este ilegală, însă acest lucru s-ar putea schimba în viitorul apropiat.

O oală conținând ingredientele necesare preparării Ayahuasca.. Imagine: Jana Klintoukh

Oamenii de știință au descoperit că Ayahuasca poate fi folosită pentru vindecare și pentru tratamente legate de dereglări în alimentație.

O echipă de cercetători din Canada a intervievat 16 persoane cu dereglări în alimentație și care au consumat Ayahuasca într-un context ceremonial. 10 dintre participanți fuseseră diagnosticați înainte cu anorexie, în timp ce 6 dintre ei sufereau de bulimie. Rezultatele testului au fost publicate în the Journal of Psychoactive Drugs.

După ce au consumat cantități mici din Ayahuasca, oamenii experimentează deseori halucinații, stări alterate de conștiință, viziuni, emoții intense și curățări – care includ vomitat, diaree, plâns, căscat, transpirat și tremurături.

Cu siguranță că nu pare să arate ca o băutură sănătoasă, însă există și o altă parte a poveștii.

În timpul studiului, 11 dintre participanți au raportat că Ayahuasca a condus la îmbunătățiri în privința simptomelor de dereglare alimentară, în timp ce 14 au declarat că experiența i-a autat să își gestioneze mai bine emoțiile.

Unul dintre particpanți a raportat schimbări semnificative după ceremonie: ”Nu mai este nicio dereglare alimentară. Haideți să spunem lucrurilor pe nume. Nu mai am nicio dereglare de alimentație. Nu mai am nicio problemă cu mâncarea. Toate problemele au dispărut”.
O altă persoană a declarat că experiența i-a semnalat intrarea în zona de recuperare: ”Cred că, privind global, mă simt mult mai puternic decât mă simțeam înainte. Se pare că gândurile mele sunt mult mai ușoare ca înainte. Mai am încă gânduri legate de problemele de alimentație, însă descopăr că am momente în care mult mai puține gânduri legate de subiect”.

Potrivit cercetătorilor, folosirea în ceremonii a Ayahuasca, în condițiile corecte și cu prepararea corectă dar și suportul psihologic post-ceremonie, arată un potențial extrem de promițător, fiind o alternativă sau un sum=pliment pentru cei care nu răspund la tratamentele tradiționale.

Ayahuasca este un ceai puternic halucinogen consumat de către populațiile indigene din America de Sud. Imagine: Reuters/Lunae Parracho

Participanții la astfel de ceremonii au raportat deseori înțelegeri profunde legate de afecțiunea și de procesul de recuperare, ce au condus la reduceri ale dereglărilor în alimentație și la efecte pozitive de durată, unele pentru luni bune sau chiar ani.

“În majoritatea cazurilor, participanții au declarat că experiențele lor cu Ayahuasca au fost mai importante pentru procesul lor de vindecare decât orice alt fel de tratament standard pentru dereglări în alimentație pe care l-au mai primit”, au declarat cerectătorii.

Totuși, este prea devreme să spunem dacă Ayahuasca este sănătoasă pe termen lung. Nu s-au făcut destule studii pentru a determina riscurile folosirii mixturii de plante amazoniene.

Potrivit declarațiilor lui Harry Shapiro, director al serviciului online de informare în legătură cu drogurile, Ayahuasca este periculoasă.

”Oamenii sunt naivi și merg să ia un drog foarte puternic.

Unele persoane au avut experiențe terifiante și reacții violente.

Nu există niciun suport dacă ceva nu merge cum trebuie”, a declarat Shapiro.

Drogul ar putea fi responsabil și pentru declanșarea unor probleme în cazul persoanelor care au probleme mentale dar nu sunt conștiente de acest fapt.

În majoritatea țărilor în care nu se consumă în mod tradițional, Ayahuasca este încă ilegală, însă oamenii de știință ce susțin folosirea Ayahuasca pentru cercetări clinice, speră ca acestea să fie făcute pentru a putea în fine să aflăm adevărul legat de faptul că planta poate fi un medicament eficient sau nu.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/ayahuasca-hallucinogenic-brew-soon-legal-used-medicine/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Existența timpului – unul dintre cele mai mari mistere ale Universului

Fără niciun dubiu, tmpul este unul dintre cele mai mari mistere ale universului, iar nenumărați gânditori, filosofi, oameni de știință...

Închide