Ar putea fi cărțile antice următoarea sursă de descoperiri medicale?

0

Descoperirea care a primit Premiul Nobel pentru medicină nu ar fi fost o mare revelație pentru doctorii din China antică. Chimistul farmaceutic Tu Youyou a descoperit faptul că un anumit compus, numit artemisină, poate trata malaria, pe la începutul anilor 70. Însă planta din care se extrage această substanță chimică, Artemisia annua L. (pelinul dulce), era folosită pentru a trata febra cauzată probabil de malarie încă de la începutul secolului 3 sau 4, potrivit website-ului .

coversationancbooks1

Maniuscrisul Voynich. Wikimedia Commons

Tu a descoperit proprietățile artemisinei (qinghaosu în chineză) după ce a citit texte chinezești cu preparate medicinale din plante. Calea către decoperire și dezvăluire nu a fost ușoară atât din cauza dificultăților căutării și testării plantelor dar și a climatului politic din China anilor 70. Din fericire, persistența și-a arătat roadele, iar artemisina este acum un medicament de bază împotriva malariei. În timp ce această poveste poate fi una neobișnuită în lumea medicală modernă, artemisina nu este nici pe departe singurul compus folosit azi în medicină, care este un derivat din plante. De exemplu un alt tratament împotrva malariei, chinina, este derivat din coja copacului Chinchona officinalis L. ce trăiește în pădurile amazoniene din America de Sud. Analgezicul morfina provine din macul plantei Papaver somniferum L. Otrava stricnină provine din copacul Strychnos nux-vomica. Aceste plante au fost folosite de secole, chiar milenii, cu mult înainte ca chimiștii să izoleze cei mai activi compuși din ele.

 

Deci, am putea spera să găsim noi remedii studiind textele medicale antice, la fel cum a reușit și Tu să o facă? Răspunsul la această întrebare este complex și, din păcate nu poate fi un final ”da”. Textele antice farmaceutice, fie că sunt scrise în chineză, arabă sau greacă (sau orice altă limbă veche) nu sunt ușor de citit din mai multe motive.

Cărți de bucate antice

Aceste texte farmaceutice în mod normal se prezintă sub forma unor rețete fără prea multe informații în legătură cu aplicabilitatea lor. Gândiți-vă la cartea voastră preferată de bucate: probabil că nu veți face toate rețetele din carte și dacă nu faceți niște note pe carte, probabil că nu va știi nimeni niciodată cât de mult v-au plăcut (sau nu). Extrem de rar găsim note în textele farmaceutice antice. Deseori este dificil să știm exact ce plante sunt trecute în rețetele antice. Astăzi,  (Nomenclatorul internațional Linnaean de plante) este folosit pe întregul glob pentru denumirea plantelor și a speciilor, dar și referințe la numele autorului. De exemplu,  ”Artemisia annua L.”: ”Artemisia” se referă la gen, ”annua” se referă la specie, iar ”L” se referă la Linnaeus, faimosul botanist suedez.

coversationancbooks2

Extrăgând o pagină dintr-un text antic –  World Imaging/Wikimedia Commons

Însă înainte ca sistemul Linaean să fie acceptat pe scară largă, nomenclatorul de plante a fost extrem de instabil și diverse nume locale puteau indica aceaiși plantă. În acest fel nu putem ști întotdeauna cu siguranță despre care plantă se vorbește în textele antice. Dacă nu putem traduce vechile rețete acurat, cum le putem evalua eficacitatea? Definițiile bolilor sunt legate de cultura respectivă. Înseamnă că fiecare cultura își va defini bolile în moduri diferite. De exemplu, grecii și romanii considerau febra o boală, iar noi ne gândim la aceasta ca la un simptom de boală.

În textele grecești și romane, există multe descrieri de ”febre intermitente”, febre care reapar la câteva zile. Acum, febrele intermitente sunt simptome de malarie, sau de alte boli. Ar trebui oamenii de știință să testeze toate remediile antice grecești și romane pentru ”febrele intermitente” pentru a găsi un nou medicament anti-malarie?

Medicina holistică

Poate aspectul cel mai important este că istorici care studiază medicina cred că toate sistemele medicale ar trebui privite în ansamblu.

conversationancbooks4

Acest lucru se poate traduce, din punctul de vedere al unui istoric, prin faptul că este o problemă și să ne concentrăm doar pe aspectele medicinei antice care sunt eficiente din punctul de vedere modern și să respingem restul ca fiind neinteresant. În timp ce existe multe ”medicamente” antice care sunt eficiente din punct de vedere al standardelor moderne, multe dintre ele sunt de-a dreptul periculoase. De exemplu, puțini dintre noi s-ar gândi să scăpăm de o boală printr-o supradoză  de spânz, după cum o făceau deseori grecii.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Trecutul, prezentul și viitorul există toate deodată

Odată cu descoperirea legăturii cruciale, totuși neașteptate, dintre spațiu și timp, Einstein a realizat că aceste două lucruri nu mai...

Închide