Ajutati-i pe ceilalti – 100 de ore este un numar magic

0

Una dintre cele mai importante dovezi pe care le-am gasit in legatura cu ce sa faci ca sa te simti mai bucuros este actiunea de a ii ajuta pe ceilalti. Defapt, 100 de ore pe an (sau 2 ore pe saptamana) este timpul optim pe care ar trebui sa il dedicam ajutorului oferit celorlalti pentru a ne imbogati vietile.

Daca citim in cartea lui  , el spune despre ajutorul oferit celorlalti oameni, urmatoarele:

…cand cercetatorii au intervievat mai mult de 150 de oameni in legatura cu cele mai recente achizitii, ei au descoperit ca banii cheltuiti pe activitati – precum concerte sau iesiri in grup la restaurant – au adus mult mai multa placere decat achizitiile materiale precum pantofii, televizoarele sau ceasurile scumpe. Cheltuirea banilor pentru alte persoane, numita „cheltuiala pro-sociala” imbunatateste de asemenea nivelul fericirii.

Journal of Happiness Studies a publicat un studiu care exploreaza exact acest subiect:

Participantii si-au amintit o cheltuiala recenta pe care au facut-o in legatura cu ceva ce au cumparat pentru ei sau pentru altii si au leat-o de nivelul de fericire interioara. Dupa aceea, participantii au ales daca sa cheltuiasca bani pentru ei insisi sau pentru o alta persoana. Participantii si-au amintit ca o cheltuiala facuta pentru o alta persoana i-a facut sa raporteze un nivel al fericirii mult mai ridicat imediat dupa aceasta reamintire; cel mai important este faptul ca, cu cat participantii s-au simtit mai bucurosi, cu atat mai usor alegeau sa cheltuiasca o suma mare de bani pentru o alta persoana in viitorul apropiat.

motherteresahelping

Asadar, cheltuirea banilor pentru alte persoane ne face mai fericiti decat o facem pentru noi insine. Ce se intampla atunci cu timpul pe care il petrecem cu ceilalti oameni? Un studiu realizat pe voluntari din Germania a explorat modul in care acestia erau afectati in momentul in care ocaziile de a ii ajuta pe ceilalti dispareau:

 La scurt timp dupa caderea zidului Berlinului, insa inainte de reunirea celor doua Germanii, primul val de date de la GSOEP a fost colectat in Germania de Est. Voluntariatul era inca extrem de raspandit. Datorita socului reuniunii, o mare parte din infrastructura sistemului de voluntariat (de exemplu cluburi sportive asociate unor firme) s-au prabusit si intr-un mod aleatoriu oamenii si-au pierdut posibilitatile de voluntariat. Facand o comparatie in bunastarea subiectiva a acestui grup de persoane comparativ cu un grup de control carora nu li s-a schimbat statutul de voluntar, a evidentiat adevarul ipotezei prin care voluntariatul este extrem de satisfacator in ceea ce priveste nivelul de fericire interioara.

In cartea sa , Profesor Martin Seligman de la University of Pennsylvania explica cum ajutorul oferit celorlalti ne poate imbunatati propriile vieti:

…noi cercetatorii am descoperit ca o fapta buna produce cea mai vizibila imbunatatire momentana a starii de bine dintre toate exercitiile pe care le-am testat.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Iesiti din casa – fericirea este maxima la 13,9 grade Celsius

In publicatia , Shawn Achor va recomanda sa petreceti timp in aer liber pentru a amplifica starea de fericire: Faptul de...

Închide