9 beneficii impresionante ale leușteanului

0

Unele dintre cele mai importante beneficii ale leușteanului sunt abilitatea sa de îmbunătăți sănătatea pielii, de a întări sistemul imunitar, de a îmbunătăți respirația, de a proteja rinichii, de a alina digestia, de a preveni reacțiile alergice, de a micșora inflamațiile și de a ajuta în cazul menstruației.

Ce este leușteanul?

Leușteanul este singurul membru al genului Levisticum, însă această plantă perenă este foarte bine văzută și găsită în culturi pe întreg mapamondul. Există chiar și un soi de mister legat de această plantă, științific numită Levisticum officinale, pentru că cercetătorii și botaniștii încă dezbat cu înfierbântare legat de originile acestuia, între regiunea mediteraneană și sud-estul Asiei. El este folosit de foarte mult timp în Europa și este extrem de căutat pentru frunzele, rădăcina și semințele sale.

În funcție de folosința pe care vrei să i-o dai, părți diferite ale plantei pot fi folosite în salate, supe și mâncăruri, ca și condiment sau chiar pentru gust în băuturi alcoolice sau non-alcoolice. Concentrațiile mari de cumarine, limonene, camfor și eugenoli contribuie la beneficiile uimitoare pentru sănătate asociate acestei plante și, cu toate că nu este preferat pente tot în lume, el este în pricipal ales în bucătăriile asiatice și europene. Haideți să vedem câteva dintre aceste beneficii.

Beneficii pentru sănătate ale leușteanului

Aceastea includ următoarele caracteristici/calități:

Anti-alergen

Multe beneficii sunt legate de calitățile sale anti-inflamatorii și de alinare, același efect fiind regăsit și în cazul alergenilor. Mai mult decât atât, are un conținut mare de quecetin, care este un inhibator natural de histamine. Acestea reduc răspunsul alergic al corpului, eliminând mâncărimea de la nivelul ochilor, nasul care curge și alte reacții alergice serioase.

Bun pentru piele

Capacitățile de remediere se extind și la piele. Atunci când frunzele sunt aplicate direct pe piele sau sunt făcute cataplasmă, pot fi extrem de eficiente în reducerea simptomelor psoriazisului și a acneei, rezultând într-o piele mai moale și mai arătoasă. Antioxidanții din leuștean pot ajuta la prevenirea ridurilor și în unele cazuri chiar la îmbunătățirea fluxului sangvin către surafața pielii, îmbunătățind tonul și aparența.

Ptențator pentru respirație

Dacă suferi de o afecțiune respiratorie, leușteanul poate acționa ca expectorant pentru a elibera excesul de flegmă și mucus din tractul respirator. Mai mult decât atât, eucalyptolul, unul dintre agenții principali din plantă, poate reduce iritația și inflamația la plămâni, conducând la o vindecare mai rapidă.

Efect antibacterian

Studiile au demonstrat că leușteanul poate avea un efect semnificativ asupra microbilor și a agenților externi ce pot crea diverse boli în corp. Cu toate că cercetarea este în desfășurare, studiile au făcut legătura între consumul de leuștean și reducerea infecțiilor periculoase cu E. coli sau Salmonella.

Procesul digestiv

Natura anti-inflamatorie a leușteanului îl face ideal ca remediu pentru remedierea problemelor stomacale și refacerea stării neutre a sistemului gastro-intestinal. Poate ajuta în cazul balonărilor și a gazelo în exces prin reducerea iritațiilor din intestine și conduce la niște miscări normale și sănătoase în colon.

Remediu pentru menstruație

Dacă se consumă la începutul perioadei menstruale, leușteanul poate acționa ca remediu pentru cele mai severe efecte secundare ale menstruației, inclusiv crampele și balonarea. El este și un factor nutritiv dens ceea ce menține nivelul de energie la un nivel înalt și o stare interioară bună în timpul celei mai stresante părți a lunii.

Remediu pentru artrită

Natura anti-inflamatorie a leușteanului îl face perfect pentru cei care suferă de gută, artrită și hemoroizi. Dacă ai dureri inflamatorii puternice, oriunde în corp, consumă niște frunze de leuștean și vei fi surprins de efect!

Sănătatea rinichilor

Cu toate că mecanismele nu sunt încă în totalitate cunoscute, leușteanul este legat și de îmbunătățirea sănătății rinichilor. El acționează ca un diuretic ciudat, cunoscut sub numele de aquaretic, care stimulează urinarea însă nu duce la o pierdere mare de electroliți. Aceasta este o formă de urniare mult mai sănătoasă dacă încerci să îți detoxifici corpul fără riscuri de deshidratare, ceea ce îmbunătățește sănătatea rinichilor.

Un cuvânt final de atenționare

Există o singură reacție negarivă consistentă în toate rapoartele legate de consumul de leuștean și este una cel puțin ciudată. Unii oameni au raportat o fotosenzitivitate crescută după consumul regulat de leuștean. Din acest motiv, recoimandăm consumul moderat de leuștean dacă devine o parte integrantă a dietei cu plante pe care o consumați.

sursa: https://www.organicfacts.net/lovage.htmlAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ce este viața?

Ce este viața? Cum o definim? Cum putem trage o barieră între cele care sunt vii și cele care sunt...

Închide