8 beneficii pentru sănătate ale rozmarinului

0

În sătucul izolat Acciaroli din sud-vestul Italiei, aproximativ 1 din 10 persoane are peste 100 de ani. Au descoperit cumva Fântâna tinereții veșnice? Slabe șanse. Probabil că nu este vorba nici de ceva din apa pe care o consumă. Dar poate fi ceva legat de rozmarinul pe care îl consumă.

Cercetători de la the University of California San Diego și Sapineza University din Roma au studiat populația extrem de sănătoasă și longevivă a acestui orpșel și singurul lucru pe care l-au descoperit a fost că gătesc foarte cu mult cu rozmarin, în cantități mari. Versiunea locală a ierbii aromatDeci

ice este în mod special puternică și s-a raportat că miroase de 10 ori mai puternic decât versiunea cu care suntem majoritatea familiarizați, declară New York Times.

Deci, ar putea această plantă aromatică să aducă mai mult decât beneficii pentru papilele gustative și pentru creațiile culinare? Foarte posibil.

În mod oficial Rosmarinus officinalis, rozmaroinul este o plantă perenă cu frunzele mereu verzi care provine din zona mediteraneană, care creș6te acum aproape peste tot pe glob. Planta are niște frunze țepoase lungi și ascuțite, care sunt verzi la vârf și argintii dedesupt, dar și niște flori mici și albastre. În afară de planta proaspătă, rozmarinul este vândut plantă uscată, complet, în capsule sau în ulei.

Atât frunzele cât și ramurile plantei au fost folosite la gătit și în scopuri medicale de secole. Iată câteva dintre felurile în care te poate ajuta rozmarinul la capitolul sănătate:

Memoria și concentrarea

Rozmarinul a fost legat de foarte mult timp în medicina populară de îmbunătățirea memoriei. S-a raportat chiar din vremea Greciei antice că studenții își puneau ramuri de rozmarin în păr când studiau pentru diverse teste. El este folosit în aromoterapie pentru a îmbunătăți concentrarea și declinul legat de vârstă. Unele studii spun că aromoterapia cu rozmarin poate îmbunătăți calitatea dar nu și viteza memoriei, raportează WebMD. Dovezile existente din alte studii sugerează că doar 750mg din pudra de frunze de rozmarin în sosul de roșii îmbunătățește viteza memoriei în cazul adulților sănătoși. Totuși, o doză mai mare poate înrăutăți rezultatele.

Stres și anxietate

Rozmainul în combinație cu alte uleiuri ar putea micșora nivelurile de cortizol și în consecință nivelul de anxietate, declară the University of Maryland Medical SCenter (UMM). Un studiu similar a descoperit că folosirea unor săculeți aromatici cu rozmarin și lavandă, a ajutat la eliberarea stresului pentru studenți. Alte studii, totuși, arată că aplicarea directă a uleiului de rozmarin pe încheieturile de la mână poate crește nivelul anxietății și a tensiunii în timpul testelor la facultate.

Căderea părului

Din totdeauna, rozmarinul a fost legat de creșterea părului în multe culturi. Unele cercetări arată că aplicarea unei vcombinații de ulei de rozmarin, de lavandă, de cimbru și de cedru pe pielea capului poate ajuta mult creșterea părului, potrivit WebMD. Într-un studiu, persoane cu o boală în care părul care în smocuri mari (alopecia areata) au experimentat în mod semnificativ o regenerare a părului când și-au masat scalpul cu uleiul de rozmarin și celelalte uleiuri, comparativ cu cei care și-au masat scalpul fără uleiuri.Totuși, studiul nu a fost prea bine implementat, sublinază UMM, așa că cercetătorii nu sunt siguri dacă rozmarinul a fost responsabil de regenerarea părului.

Indigestia și alte probleme gastrice

Nu există multe dovezi științifice asupra faptului că rozmaroinul ajută în cazul problemelor stomacale precum indigestia, dereglările stomacale sau gazele. Totuși, UMM declară că în Europa frunza de rozmarin este folosită în cazul indigestiei și este aprobată de Comisia E din Germania, care examinează eficiența și siguranța ierburilor.

Durerile musculare

Unele dintre primele studii arată că o combinație de rozmarin, hamei șoi acizi oleanici pot ajuta la eliberarea durerilor asociate de artrite, potrivit WebMD. Uleiul de rozmarin este și el aprobat de către Comisia E din Germania ca tratament obiectiv al durerilor musculare și asociate artritei, dar și pentru îmbunătățirea circulației.

Energia mentală

Mirosul rozmarinului este de neuitat. Dacă ești plictisit sau puțin neinspirat, poate un puf sau o iarbă înmiresmată poate ajuta. Un studiu din 2013 a căutat efectele inhalării uleiului de rozmarin asupra emoțiilor și activității sistemului nervos. Printre descoperiri: ”Toate datele strânse colectiv au demonstrat un beneficui medicinal al uleiului de rozmarin atunci când este inhalat, prin eliminarea emoțiilor de plictiseală și prin imprimarea unei energii mentale proaspete”.

Cancer

Un număr de studii sugerează că extractul de rozmarin poate preveni înmulțirea celulelor canceroase, oprind creșterea tumorilor, potrivit UMM. Unul dintre studii a descoperit că rozmarinul (singur sau în combinație cu cucurmina) a ajutat la prevenirea cancerului la sân, iar un alt studiu a descoperit efecte similare ale rozmarinului asupra înmulțirii celulelor canceroase în cazul cancerului de colon.

Alte beneficii posibile

Cu toate că nu există sufucuente studii sau cercetări care să susțină aceste calități, unele persoane folosesc rozmarinul pentru a trata multe afecțiuni precum guta, tusea, durerile de cap, problemele cu ficatul și vezica biliară, hipertensiunea, durerile de dinți și eczemele.

sursa: https://www.mnn.com/health/fitness-well-being/stories/8-health-benefits-rosemaryAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Stări înalte de conștiință identificate în rândul celor care consumă psihedelice

Persoanele  care consumă substanțe psihedelice deseori declară că au atins stări înalte de conștiință când erau sub influența lor, iar...

Închide