11 beneficii uimitoare într-o singură tulpină de țelină – apio

0

Merele sunt recunoscute pentru beneficiile lor aduse sănătății, iar spanacul conduce brigada vegetală a sănătății. Comparativ cu acestea, țelina este mai puțin faimoasă, însă odată ce vei citi această listă aproape nesfârșită de beneficii pentru sănătate, vei intra și tu în rândul persoanelor care iubesc această plantă.

 • Țelina este o alegere excelentă dacă vrei să ai grijă de greutatea ta corporală. O tulpină mare conține 10 calorii! Deci adaug-o pe lista de cumpărături pentru a te bucura de ea în salate, supe și gătită la tigaie.
 • Țelina reduce inflamațiile. Dacă suferi de dureri de încheieturi, infecții pulmonare, astm sau acnee, consumul de țelină va aduce atât de mult așteptata rezolvare.
 • Te ajută să te calmezi: Țelină pentru eliberare de stres? Oh, da! Mineralele din țelină, mai ales magneziul dar și uleiurile esențiale din ea, alină sistemul nervos. Dacă îți place puțină țelină seara, ai putea să dormi mai bine.
 • Reglează echilibrul PH-ului în corp, în acest fel protejându-ne de probleme cauzate de o dietă prea acidă.
 • Țelina ajută la digestie: unii spun că ea are gust de ”apă crocantă” și acest lucru este parte din motivul pentru care ea este atât de bună pentru sistemul dgestiv. Conținutul mare de apă din țelină, combinat cu fibrele insolubile din ea, o fac extrardinară pentru ușurarea trecerii scaunului prin intestine. Notă: deoarece țelina are proprietăți diuretice și de curățare, persoanele cu diaree ar trebui să o evite.
 • Conține sare ”bună”. Da, țelina conține sodiu, însă sub altă formă decât cea de masă. Sarea din țelină este organică, naturală și esențială pentru sănătate.

Smoothie verde din țelină, castravete, spanac, măr și lămâie, într-un pahar

 • Are grijă de ochii tăi. O bucată mare de tulpină de țelină oferă 5% din necesarul zilnic de Vitamina A, un grup de nutrienți ce protejează ochii și previne degenerarea vederii, cauzată de vârstă.
 • Țelina reduce colesterolul ”rău”. Există o componentă în țelină numită butilftalidă, ce îi conferă legumei aroma și mirosul. Însă aceasta nu face doar atât – compusul reduce și colesterolul rău. Un studiu efectuat de Chicago University și postat în the New York Times arată că butilftalida din doar 4 tulpini de țelină pe zi, poate reduce nivelul colesterolului rău (LDL) cu până la 7 procente!
 • Reduce presiunea sangvină: un compus activ numit ftalidă, din țelină, s-a demonstrat că îmbunătățește sănătatea sistemului circulator. Ca atare, țelina verde reduce tensiunea arterială.
 • Poate să îți îmbunătățească viața sexuală: potrivit declarațiilor Dr. Alan R. Hirsch, director al Smeel and Taste Treatment and Research Foundation, doi feromoni din țelină – androstenon și androstenol – cresc nivelul de excitare. Ei sunt eliberați atunci când mesteci tulpina de țelină.
 • Țelina poate combate cancerul. Două studii de la the University of Illinois au arătat că flavonoidele puternice din țelină, numite luteoline, inhibă creșterea celulelor canceroase, mai ales din pancreas. Un alt studiu sugerează că un consum regulat de țelină încetinește în mod semnificativ formarea celulelor canceroase din sâni.
Indicații:

Alege țelină cu tulpina care se rupe atunci când o îndoi. Frunzele ar trebui să fie proaspete. Când alegi țelina, amintește-ți că are aroma mai multă cu cât culoarea este mai închisă.

Țelina proaspăt tăiată își păstrează mult mai bine calitățile și nutrienții decât dacă o tai și o păstrezi ca atare, chiar și pentru câteva ore.

Țelina gătită la aburi nu numai că își păstrează gustul și aroma, dar și nutrienții – până la 99% din ei, de fapt!

sursa: https://www.care2.com/greenliving/11-super-health-benefits-in-just-1-celery-stalk.htmlAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Cel mai mare experiment subteran va dezvălui cea mai eluzivă particulă: neutrino

Într-o mină de au abandonată din apropierea localității Deadwood, din South Dakota, a început construcția celui mai mare experiment științific...

Închide