S-au identificat cateva „Puncte ale lui Dumnezeu” – responsabile pentru spiritualitate

0

Spiritualitatea joaca un rol important in viata de zi cu zi a multor persoane.

Ani de zile, cercetatorii s-au intrebat daca exsta o zona speciala in creier, asa numitul „punctul lui Dumnezeu”, responsabil cu preocuparile si inclinatiile spirituale ale omului. Ce mecanism determina daca o persoana este mai spirituala decat o alta persoana? De ce anumite persoane au experiente spirituale?

Un studiu recent arata ca, chestiunea spiritualitatii este mult mai complexa decat s-a crezut pana acum. Cercetatori de la  University of Missouri spun ca exista multiple zone ale creierlui responsabile cu mai multe aspecte ale experientei spirituale.

„Am gasit o baza neuro-psihologica pentru spiritualitate, insa aceasta nu se limiteaza la o singura zona specifica din creier”, spune Brick Johnstone, profesor de  psihologie in cadrul School of Health Professions.

„Spiritualitatea este un concept mult mai dinamic careia ii sunt alocate mai multe zone din creier. Unele zone joaca un rol predominant, insa acestea lucreaza toate impreuna pentru a facilita experienta spirituala a individului.”

Johnstone a studiat cazurile a 20 de persoane diagnosticate cu traume ce afecteaza lobul parietal drept, acea parte din creier situata la cativa cm deasupra urechii drepte. El a observat la cei 20 de subiecti, acele caracteristici ce tin de latura lor spirituala ca de pilda: cat de apropiati se simt de o forta mai inalta si cat de mult inteleg si simt faptul ca viata lor face parte dintr-un plan divin. Johnstone a remarcat faptul ca participantii al caror lob parietal drept era in mod semnificativ mai afectat decat al celorlalti, prezentau un sentiment mult mai pregnant de apropiere fata de o forta superioara.

„Studiile de neuropsihologie au aratat in mod consecvent faptul ca atunci cand partea dreapta a creierului nostru este afectata,  scade si focusul asupra propriului sine”, adauga Johnstone.

„Deoarece toate cercetarile au demonstrat ca oamenii ce au aceasta afectiune sunt mai spirituali, concluzia este ca experientele spirituale sunt asociate cu o mai scazuta concentrare asupra propriului sine. Acest fapt este intalnit in multe texte religioase care sugereaza ca oamenii ar trebui sa se concentreze pe bunastarea celorlalti mai degraba decat pe cea proprie.”

Nu poate fi determinat exact ce cauzeaza experientele spirituale.

Johnstone spune ca emisfera dreapta a creierului este asociata cu auto-orientarea, iar cea stanga cu modul in care oamenii realtioneaza cu ceilalti.

Cu toate ca Johnstone a studiat persoane cu afectiuni ale creierului, studii anterioare realizate asupra unor buddhisti ce meditau si asupra unor maicute franciscane cu functii normale ale creierului au demonstrat ca oamenii pot invata sa minimizeze functionarea emisferei drepte a creierelor lor pentru a-si imbunatati conexiunea spirituala in timpul meditatiilor si a rugaciunilor.

Mai mult decat atat, Johnstone a evaluat frecventa practicilor religioase, precum cat de des merg la biserica sau asculta programe religioase. A masurat de asemenea activitatea din lobul frontal si a gasit o corelatie intre activitatea crescuta in aceasta zona a creierului si participarea crescuta la practici religioase.

„Aceste descoperiri indica faptul ca experientele spirituale sunt foarte posibil asociate cu anumite parti ale creierului,” spune Johnstone.

Aceasta inseamna ca nu exista un asa numit „God Spot” (Punctul lui Dumnezeu), insa exista diverse parti ale creierului care sunt responsabile cu experientele spirituale.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un incredibil fulger „sacru” artificial de 1.7 milioane de volti creaza miracole!

Pentru grecii vechi, fulgerul insemna ca Zeus, stapanul Cerurilor, era manios si suparat. Zeul obisnuia sa arunce fulgere terifiante, ca...

Închide