S-a descoperit o nouă proprietate a luminii

0

O echipă de cercetători afiliați la diverse instituții din Spania și din SUA au anunțat că au descoperit o nouă proprietate a luminii – auto-torsiunea. În lucrarea publicată în revista Science, grupul descrie modul în care au observat noua proprietate și câteva posibile aplicații practice.

Oamenii de știință au știut despre proprietăți ale luminii precum lungimea de undă. Mai recent, cercetătorii au descoperit că lumina poate fi și îndoită, o proprietate numită moment angular. Despre razele cu un moment angular puternic structurat se spune că au un moment angular orbital (OAM) și sunt numite raze vortex. Ele arar ca o aura ce înconjoară un centru comun, iar atunci când întâlnesc o suprafață plată, ele apar ca având formă de tor (gogoașă). În noul studiu, oamenii de știință care au lucrat cu raze OAM au descoperit că lumina se comportă într-un mod pe care nu l-au mai întâlnit până acum.

Experimentele au implicat două raze laser îndreptate către un nor de gaz din argon – ceea ce a forțat ca cele două raze să se încrucișeze, apoi s-au unit emițând o singură rază, dincolo de norul de argon. Rezultatul a fost un fel de rază vortex. Cercetătorii s-au întrebat apoi ce s-ar întâmpla dacă laserele ar avea momente angulare orbitale diferite sau dacă ar fi puțin desincronizate. Rezultatul a fost o rază ce semăna cu un tirbușon cu o înfășurare de raze schimbătoare. Atunci când raza a lovit o suprafață plană, a arătat ca o semilună. Oamenii de știință au notat că privită într-un alt mod, un singur foton de la începutul razei orbita în jurul centrului mai încet decât un foton de la capătul razei. Cercetătorii au numit imediat noua proprietate auto-torsiune – și nu este vorba doar de o nouă descoperire a unei proprietăți a luminii ci este și una care nu a fost niciodată prezisă.

O nouă proprietate a razelor luminoase, auto-torsiunea luminii, care este asociată cu variația temporală a momentului orbital angular. Pulsuri de raze extrem-ultraviolete extrem de rapide cu auto-torsiune sunt generate prin generare de armonice înalte. Video: JILA (USA) Rebecca Jacobson, Servicio de Produccion e Innovacion Digital – Universidad de Salamanca (Spain)

Oamenii de știință sugerează că ar trebui să fie posibil să folosească tehnica lor unică de a a modula momentul orbital angular al luminii în moduri similare în care se modulează frecvențele în cazul echipamentelor de comunicație. Acest fapt ar putea conduce la dezvoltarea unor noi aparate care să folosească manipularea unor materiale extrem de mici.

sursa: https://m.phys.org/news/2019-06-property.html?fbclid=IwAR3sqqdbAgTkcG2uUaos2h1BdfxaatdKjiU1mXUO-0jcpH3v5m5Xs5tJwpAAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Fizica cuantică pe post de cale spirituală

În acest extras din The Quantum Revelation: A Radical Synthesis of Science and Spirituality (Revelația cuantică: O sinteză radicală a...

Închide