Rugaciunea – directionata sau non-directionata

2

Bill Sweet vorbeste despre controversa stiintifica a muncii luiBruce si John Klingbeil, cercetatori pionieri in studiul puterii rugaciunii; pozitiva si negativa; cu scop sau fara scop; catolica sau protestanta, ori ateista. El este intervievat de catre John B Wells la Coast to Coast Radio si il puteti asculta online (nota: evident, in engleza) la adresa:

Bill Sweet vorbeste si despre propria munca de laborator (teste extraordinare facute cu drojdia – un organism extrem de ineteresant – nici planta, nici leguma – ce a permis un studiu extrem de subtil) pe care a efectuat-o pentru a masura motivatiile bune si rele ale rugaciunii si eficacitatea cererii ajutorului de sus – materiale si date cantitative din viata reala. Opinia sa este ca intelegerea puterii rugaciunii devine dificila pentru ca oamenii traiesc intr-o lume materiala si se concentreaza deseori pe efect mai degraba decat pe cauza. In acest sens a asemanat rugaciunea cu „o putere metafizica non-materiala” si a folosit metafora de a ridica o cutie de 200 de kg folosind o parghie. A subliniat faptul ca in exemplul sau, nici persoana si nici parghia nu fac defapt actiunea deoarece parghia este forta ce ridica greutatea. „Acel ceva este intr-o alta dimensiune si opereaza intr-un mod in care noi il putem observa in dimensiunea noastra”, spune el atat despre parghie cat si in mod ultim despre rugaciune. Sweet a detaliat ca studiul sau indica faptul ca exista doua forme distincte de rugaciune si ca una dintre ele este mult mai puternica decat cealalta. Primul tip este „rugaciunea cu scop, directionata” care se intampla atunci cand o persoana se roaga pentru un rezultat anume. In contrast cu aceasta, spune el, este „rugaciunea nedirectionata” in care rezultatul intentionat este pur si simplu „ceea ce este cel mai bine pentru situatia respectiva”. Potrivit lui Sweet, pana acum, acest al doilea tip de rugaciune are efecte mult mai puternice pentru ca insufla ordine intr-o situatie mai degraba decat sa manipuleze rezultatul. A concluzionat ca „rugaciunea non-directionata creaza natural o serie de efecte reparatorii” si face ca situatia sa ajunga la un final ideal. Atunci cand te rogi fara un scop definit, observa el, „se intampla ceva neasteptat pe care defapt il asteptati”.

„Este mult mai usor sa aveti un gand gresit intr-o rugaciune decat unul bun”, sugereaza Sweet „pentru ca majoritatea oamenilor se roaga de o maniera negativa care implica efecte negative asupra celorlalti in situatia respectiva”. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, a citat exemple in care studiile efectelor rugaciunilor asupra plantelor au condus catre distrugerea neintentionata pornita dintr-o serie de ganduri bine intentionate la origine.

Dincolo de cele punctate de Sweet, sa nu uitam urmatoarele: o rugaciune nu poate avea un efect puternic daca starea interioara cu privire la problemele noastre, cea din momentele in care ne rugam, se estompeaza sau se termina odata cu terminarea actului rugaciunii. Aceasta stare interioara de incredere si certitudine ca problema se va rezolva tinand cont de binele cel mai inalt al tuturor, este necesar sa fie mentinuta cat mai mult, daca nu chiar constant in interiorul nostru. Rugaciunea este un moment in care directionam, prin concentrare, energia catre solutionarea problemelor, dar mai apoi, aceasta solutionare trebuie alimentata continuu prin starea noastra de a fi.

Rugaciunea non-directionata este intr-adevar preferabila cat timp individul nu a atins un anumit nivel de maturitate spirituala. In aceste cazuri, este mai bine ca persoana sa caute sa intre intr-o stare de a fi pozitiva si sa ceara solutionarea situatiei pentru binele cel mai inalt al tuturor celor implicati, fara a risca sa ceara un anumit lucru care s-ar putea implini in detrimentul altor suflete. In momentul in care, prin meditatie, introspectie, autodescoperire si lucrul cu sine la toate nivelurile am atins un stadiu de dezvoltare si maturizare spirituala, atunci putem incepe sa practicam rugaciunea directionata, aceasta devenind, insa, deja un un act de creatie, care face subiectul unei cu totul alte discutii.

 

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

2 comentarii

  1. Rugaciunea directionata de obicei indeplinita- se intimpla ulterior ca in balanta pierzi pe alata parte pentru ca nu ai tu cum sa stii daca ceea ce vrei cu adevarat nu strica un echilibru al lucrurilor. Nu e original ceea ce voi spune in continuare fiind in legatura cu o emisiune de la B1TV:Noi occidentalii zicem Sa ai sanatate noroc si bani…Chinezii isi ureaza prosperitate.Ambele directionate,din care prima dovedeste imaturiatea gindirii occidentale de tip nou.

  2. Ultima propozitie contine parerea mea, nu e comentariul de la TV,in schimb exista cugetatorii necunoscuti ai tarii care gindesc si actioneaza cum a dezvaluit Bill Sweet. Probabil ca se gasesc cei mai multi prin minastiri si la sate. Si un examen pe care il ai de dat poate fi abordat in acest fel in care iti doresti SA IEI EXAMENUL,TE GINDESTI NUMAI CUM SA-L IEI VISEZI PINA SI SUBIECTELE VISEZI PINA SI NOTELE REZULTATULUI,IEI EXAMENUL… Si atunci intervine dezavantajul rugaciunii directionate. Ti-ai dorit sa ieie examenul dar poate nu era cel mai bun lucur pentru tine si astfel ai schimbat din soarta ta multe lucruri frumoase care te-ar fi asteptat daca nu il luai.AI GRIJA CE ITI DORESTI CA S-AR PUTEA SA TI SE IDEPLINEASCA.(posibil tot din intelepciunea asiatica). Mie insa propavaduite de un intelept batrin plecat de ceva timp pe alte meleaguri. E mai bine sa ceri ajutorul sa fie cum e mai bine pentru tine si sa -ti doresti si sa faci ce tine de tine ca sa iei examenul dorit insa sa nu ceri explicit si cu inversunare :SA IAU EXAMENUL DIN DATA DE ….

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Creierul este hiper-activ dupa moartea clinica!

"Experientele in apropierea" povestite de catre supravietuitori ai unor atacuri cardiace ar putea fi baza unor cercetari stiintifice importante potrivit...

Închide