Roboti extrem de sofisticati in China antica

0

In China antica descoperim mai multi roboti extrem de sofisticati, ce puteau canta, dansa, actiona ca servitori sau sa faca multe alte activitati surprinzatoare. Unii dintre acesti roboti remarcabili se spune ca aveau si organe precum oase, muschi, incheieturi, piele sau par. Este chiar remarcabil tinand cont ca abia recent, in civilizatia noastra moderna s-au realizat asemenea roboti umanoizi.

Nu exista niciun dubiu in legatura cu nivelul ingineriei mecanice din China antica, ce a atins un nivel extrem de inalt. 

Cititorii site-ului MessageToEagle.com cunosc sau , insa exista multe alte exemple de roboti antici descoperiti pe intregul mapamond.

Istoria robotilor in China antica poate fi urmarita pana intr-o perioada foarte indepartata in timp. Robotii nu au existat nu doar in timpul dinastiei Tang (618–907 dC), dar si cu mult inainte de aceasta. O carte chinezeasca foarte veche, Stories of Government and the People (sau Chao Ye Qian Zai), contine multe povestiri fascinante care descriu tehnologie antica mecanica.

tangdynasty

Harta geografica a Dinastiei Tang in anul 700 dC.

De exemplu regele Lan Ling, care a trait in timpul Dinastiei Qi de Nord (550-577 dC) a inventat un robot care putea dansa si care arata ca un om de o alta etnie decat cea chineza. Atunci cand regele vroia sa ofere o bautura cuiva, robotul se intorcea catre acel om si se pleca in fata lui cu bautura in mana. Nimeni nu stie ce mecanisme secrete se aflau in interiorul acestuia.

In cartea , autorii Ashok Kumar Hemal (Editor) si Mani Menon povestesc cum Daifeng Ma, un designer extrem de priceput, a construit pasari mecanice care puteau afla directia vantului, insa si un aparat automat care servea ca ajutor la imbracat pentru regina.

„Cu ajutorul unui sistem ingenios de manese si intrerupatoare, in momentul in care regina deschidea oglinda, usile de sub aceasta se deschideau si ele. El a construit un robot sub forma unei femei servitoare, care aducea reginei cosmetice pentru spalat si prosoape. Atunci cand regina lua prosopul din mana servitoarei, aceasta miscare provoca retragerea robotului inapoi in dulap”.

ancientchineserobots

 

Intorcandu-ne la Dinastia Qi de Nord (550-577 A.D.) aflam despre un calugar pe nume  Ling Zhao, care a creat o piscina in apropierea unui munte. Potrivit scriitorului Ming Xin, „dupa ce a fost terminata piscina, Imparatul Wu Cheng s-a bucurat de o petrecere langa piscina. Ling a construit o barca in miniatura, cu detalii extraordinare, pe care a lansat-o pe apa. Atunci cand barca in miniatura a plutit prin fata Imparatului, a luat o cupa din ea, iar barca s-a oprit instantatneu. Apoi, mica figurina de lemn de pe barca ar fi inceput sa bata din palme, iar barca sa cante. Cand Imparatul si-ar fi terminat paharul de vin si l-a asezat la loc, mica figurina de lemn ar fi luat paharul inapoi pe barca.

wucheng

Imparatul Wu Cheng

Daca Imparatul Wu Cheng nu isi termina vinul din pahar, barca ramanea pe loc si nu pleca”.

Un alt inginer mecanic extrem de priceput a fost Yin Wenliang din Louzhou. „El a creat un om de lemn, pe care l-a imbracat cu niste haine din lana pieptanata, colorata. La fiecare banchet, mica figurina de lemn, propunea un toast in cinstea fiecarui invitat, in ordine”.

Yin Wenliang a faurit si o femeie de lemn. Aceasta putea sa cante la sheng (un caval antic chinezesc cu 13 tuburi) si o facea intr-un ritm perfect. Daca un invitat nu isi termina vinul din pahar, omul de lemn nu ii turna din nou in pahar. Daca un invitat nu bea destul vin, femeia cantareata de lemn canta la sheng pentru acesta, indemnandu-l sa bea mai mult. Nimeni nu a reusit sa isi dea seama care este secretul extraordinar al acestor doi roboti de lemn”.

Ultimul exemplu din acest articol este cel mai bine documentat dintre toate, un automat a lui Han Zhile, un japonez care s-a mutat in China undeva intre anul 806 si 820 dC. Potrivit lui Hemal si Menon, „el este cunoscut pentru crearea unor pasari mecanice, phoenicsi mecanici, macarale, ciori mecanice si cotofene mecanice. Cu toate ca acestea erau facute din lemn, unele dintre prototipurile pe care le-a realizat se prefaceau ca mananca, beau, ciripesc si canta asemenea pasarilor adevarate. Se spune ca el a instalat aparate mecanice in interiorul unor pasari pentru a misca aripile acestora si ca sa zboare. El se spune ca a mai realizat o pisica mecanica.

Una dintre cele mai extraordinare creaturi realizate de acesta a fost un pat automat pentru Imparatul Xianzong, numit ‘un dragon la cerere’. Acesta era activat in momentul in care cineva se aseza pe pat, de catre greutatea proprie, declansand aparitia unui dragon sculptat, extrem de detaliat”.

Aceasta prezentare contine doar o foarte mica parte din exemplele de robotica existente in China antica.

firstcybermachine

Dupa cum mai mentionat in acest articol, prima masinarie cibernetica cunoscuta, , a fost inventata acum 1.700 de ani! Toate aceste aparate extrem de sofisticate ne fac sa reevaluam intelegerea pe care o avem in legatura cu ingineria mecanica din vremurile antice.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Extrem de sofisticatul subteran oras Derinkuyu – cine l-a construit?

Lumi subterane nerecunoscute, ascunse si vechi de milenii zac sub pamant. Nu cunoastem decat o foarte mica parte a acestei...

Închide