Puterile antice, sacre ale jadului

0

Din cele mai vechi timpuri , jadul a fost considerat sacru în întreaga lume. Jadul a fost descoperit în morminte antice. Civilizații antice au decorat figurine de zei din rarele pietre verzi. De ce are culoarea verde atâta importanță? Care era secretul puterii jadului?

Jadul a fost asociat cu nemurirea

Credințele taoiste și buddhiste ne povestesc despre o zeitate pe nume Yuhuang, sau Împăratul de Jad, care a ajuns conducătorul suprem al cerurilor. Împăratul de Jad a trăit într-un palat unde conducea un aparat birocratic vast, la fel ca în cazul lumii pământene. Singurul om cu care Împăratul de Jad a interacționat direct a fost Împăratul Chinei.

Ce avea conducătorul suprem în comun cu jadul?

Adevărul este că în China și India, jadul era o substanță rezervată în totalitate zeilor. Jadul era asociat și cu nemurirea.

Atunci când prițesa taoistă Tou Wan a murit în jurut anului 104 d.C., ea a fost îmbrăcată într-un costum de jad, pentru că se credea că acesta îi va aduce nemurirea. Soțul ei, care decedase cu nouă ani înainte, era îmbrăcat într-un costum similar. Amândouă corpurile au fost așzate în două camere săpate în laterala unui deal, la aproximativ 150 km de Peking.

jadesuit00

Au trecut aproape 2,000 de ani până când mormintele au fost descoperite. Arheologii au fost uimiți atunci când au descoperit aproximativ 2,800 de ofrande funerare care înconjurau corpurile. Ofrandele erau menite să le ușureze trecerea în lumea cealaltă. Totuși, cele mai spectaculoase lucruri au fost costumele de jad, fiecare construit din mai bine de 2,000 de plăcuțe mici de jad, cusute între ele cu fir de aur.

Se credea că aurul și jadul pot cuceri timpul și pot garanta nemurirea.

Acele metale prețioase și pietre semiprețioase au supraviețuit, însă corpurile prințesei și ale soțului ei s-au transformat în praf.

Jadul era un dar din Rai

În orient, jadul simbolizează Yinul și Yangul. Reprezintă puritatea, bunăvoința, justiția și sinceritatea.

Desigur că Asia nu este singurul continent unde jadul era considerat sacru. Printre indienii antici, jadul era privit ca un dar din Rai.

Kukulcan și Quetzalcoatl, zeii supremi ai mexiacanilor antici, de obicei erau reprezentați cu jad în ochi și ombilic.

Mexicanii antici erau devotați jadului. Acesta era mai prețios decât diamantele și aurul.

jadeearrings

În America centrală, această piatră pețioasă era asociată labirintului, apei, vegetației și cerului, vieții și a renașterii vieții.

Era o tradiție să plasezi mici bucățele de jad în gura conducătorului mayaș, Pasărea Jaguar, la moartea sa. Piatra trebuia să fie un recpetaclu a spiritului conducătorului mort.

Credința era împărtășită și alte culturi antice. Jadul era plasat și în mormintele conducătorilor egipteni ca reprezentare a inimii.

Oamenii din Pacificul de Sud-vest spuneau că a oferi cuiva o bucată de jad înseamnă să îi oferi o bucată din sufletul său.

În America Centrală, jadul era considerat atât de prețios încât oamenii din clasa de ”jos” nici măcar nu aveau voie să dețină așa ceva. Dacă un membru al acestei clase sociale era prins cu o bucată de jad, acesta era executat cu pietre.

jadeartifactsolmecs

Potrivit legilor aztece, ”niciun om de calitate joasă nu poate să dețină jad”. Piatra era rezervată nobilității și preoților. Aceasta era cea mai importantă ofrandă descoperită în sacrul  Cenoté de la Chichen Itzá. ”Descoperirea jadului era un talent special printre azteci, care spun că îl localizau stând pe deal într-o dimineață cețoasă și urmprind vaporii care se ridică din pietre. Atunci când un anumit tip vapori se ridică dintr-o piatră, e foarte posibil ca nucleul ei să fie jad”, scrie Peterson Fredrick în cartea sa Mexicul antic: O introducere în culturile pre-hispanice.

Jadul și proprietățile sale vindecătoare

În întreaga lume, jadul a fost considerat ca o piatră vindecătoare.

Aztecii o foloseau ca piatră vindecătoare pentru afecțiuni interne. Cu ajutorul jadului, ei tratau bolile de splină, ficat și rinichi.

Și grecii sau spaniolii au privit jadul ca o piatră vindecătoare. Grecii antici o numeau ”piatra rinichiului”, iar spaniolii o numeau ”piatra colică”.

Jadul a jucat un rol important în medicina folclorică în întreaga istorie a umanității. Astăzi, el încă este considerat de unele persoane ca fiind o piatră vindecătoare.

În America era un lucru normal să porți jad ca să previi boli și să tratezi probleme de rinichi. O bucată de jad era deseori legată de gâtul bebelușilor ca să prevină colicile.

În India, jadul era folosit pentru tratarea mușcăturilor de șarpe. În Grecia și la Roma, piatra se folosea pentru tratarea epilepsiei. Chinezii antici fierbeau jad într-o mixtură de orez și apă plată. Aceasta servea pentru vindecarea mai multor boli.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Dezvoltarea interioară versus condiționarea mentală inconștientă

Unul dintre cele mai importante lucruri din viața noastră ar trebui să fie cunoașterea de sine. Prima și cea mai...

Închide