Sunetul si imaginea: cortexul vizual proceseaza si informatii auditive

0

„A vedea inseamna a crede”, spune un vechi proverb, insa ceea ce au descoperit cercetatorii sugereaza ca vazutul implica si ceva auz. „Deci, de exemplu, daca te afli pe o strada si auzi o motocicleta cum se apropie, te astepti sa vezi o motocicleta venind de dupa colt. Daca in schimb ai vedea un cal apropiindu-se, ai fi foarte surprins”, spun cercetatorii.

140525155316-large

Cercetatorii sugereaza ca stimulii auditivi ii permit simtului vizual sa prezica informatiile ce urmeaza sa intre in campul vizual si in acest fel sa ofere un avantaj la nivel de supravietuire.
Imagine: © Antonioguillem / Fotolia

Profesor Lars Muckli, de la Institute of Neuroscience and Psychology de la University of Glasgow, cel care a condus testele, declara: „Sunetele creaza imagini vizuale, mentale si proiectii automate”. 

Studiul, publicat in revista Current Biology, a constat in cinci experimente diferite folosind tehnologia Imagisticii Rezonantei Magnetice (MRI) pentru a examina activitatea in zona de intrare a cortexului vizual in cazul a 10 subiecti voluntari. Intr-unul dintre experimente voluntarii legati la ochi au ascultat trei inregistrari continand sunete naturale – cantece de pasari, zgomotul traficului si o multime care vorbeste. Folosind un algoritm special ce poate identifica modele unice in activitatea cerebrala, cercetatorii au putut sa diferentieze intre procesarea diverselor sunete in zona de intrare a cortexului vizual. 

Un al doilea experiment a dezvaluit chiar imagini vizualizate, atat in absenta vederii cat si a sunetului, evocand activitatea recenta din cortexul vizual.

Lars Muckli declara: „Aceste experimente ne imbogatesc intelegerea de baza a modului in care sunt interconectate diferite regiuni din creier. Nu se stia pana acum ca zona de intrare a coretxului vizual proceseaza informatii auditive si chiar daca am observat un soi de dovada a unei inter-conexiuni in cazul maimutelor, studiul nostru a demonstrat clar pentru prima data existenta acesteia in cazul oamenilor. In viitor vom testa modul in care este sustinut procesul vizual de catre aceste informati auditive, insa presupunerea noastra este ca acestea produc previziuni pentru a ajuta sistemul vizual sa se concentreze pe evenimente surprinzatoare, care ofera un avantaj in supravietuire. Acest fapt ar putea sa aduca putina lumina in cazul unor dereglari mentale precum schizofrenia sau autismul si sa ne ajute sa intelegem cum difera perceptia senzoriala de la individ la individ”.

Proiectul a fost o parte dintr-un studiu de cinci ani finantat cu 1.500.000 € de catre European Research Council, intitulat ‘Brain reading of contextual feedback and predictions‘ (Interpretarea creierului in cazul feedbackului contextual si a predictiilor) si de catre Biotechnology and Biological Sciences Research Council.

Cercetatorii vor explora mai mult lumea sunetelor pentru a descoperi cat de precise sunt codarile cognitive din creier


Sursa articolului:

Materialele au fost oferite de catre . 


sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Misterele nedescifrate ale Siberiei

Siberia este plina de secrete si cu toate ca s-au descoperit multe morminte vechi, asezari si artefacte in aceasta zona,...

Închide