Secretele minții: gândurile tale pot declanșa abilități extrardinare

0

Puterea gândurilor noastre pare câteodată fără limite. Gândurile noastre încă sunt un mister pentru oamenii de știință, însă noile studii promit rezultate interesante pe care oameni de toate vârstele le pot aplica în viața de zi cu zi.

Abilitățile noastre cognitive și fizice sunt în general limitate, însă concepțiile noastre legate de natura și poziționarea acestor limite ar trebui revizuite. De multe ori, dacă ne gândim că suntem limitați este în sine un factot limitativ. Există din ce în ce mai multe dovezi care sugerează că gândurile noastre sunt deseori capabile de a ne extinde limitele noastre cognitive și fizice.

Un studiu conduc de către psihologii Ulrich Weger și Stephen Loughnan a arătat că gândurile noastre pot declanșa abilități dincolo de limitele normale. Gândurile noastre ar putea să îbunătățească chiar și vederea.

thoughts3

“Contrar credințelor prin care vederea se înrăutățește cu vârsta din cauza limitărilor fiziologice, experimente despre care vorbim aici au testat dacă vederea se poate îmbunătăți prin metode psihologice”, scrie unul dintre cei doi cercetători în raportul lor.

Weger și Loughnan: “Pare să existe un mod simplu de a crește nivelul personal de cunoaștere”. Cei doi psihologi au rgat două grupuri de indivizi să răspunde la câteva întrebări.

Oamenilor dintr-un grup li s-a spus că înainte de fiecare întrebare răspunsul va apare pe ecran, dar atât de rapid încât nu poate fi perceput în mod conștient, însă destul de încet ca inconștientul lor să îl absoarbă.

Celuilalt grup i s-a spus că acele scânteieri pur și simplu semnalează următoarea întrebare. De fapt, pentru ambele grupuri, ceea ce s-a afișat fulgerător pe ecran, a fost o înșiruire de litere și nu răspunsul. Însă, în mod remarcabil, oamenii care au crezut că scânteerile sunt răspunsuri au trecut mult mai bine testul.

Faptul că se așteptau să știe răspunsul i-a făcut pe oameni mai capabili să răspundă corect, raportează revista Scientific American. POtrivit declarațiilor lui Weger și Loughman, vederea poate fi îmbunătățită prin intermediul unor schimbări în conștință.

Am ajuns să bănuim că toate credințele personale legate de vedere limitează performanța vizuală. Credințele sunt deseori descrise ca niște procese cognitive ce susțin rezolvarea diverselor însărcinări, precum rezolvarea unor munci vizuale.

Acestea conțin așteptări implicite legate de ceea ce se face în legătură cu acțiunile, comportamentele, activitățile și oamenii implicați, deseori fiind rezultatul unui proces inconștient de procesare a informațiilor potențial relevante. Lipsa de conștiență este caracterizată de o absență a activității, iar procesarea conștientă a informației și susținerea se fac bazându-ne pe informații care au fost preluate dintr-o altă sursă fără nicio interpretare sau analiză.

Cercetătorii au arătat că participanții care au asemenea credințe acționează în concordanță cu aceste credințe inconștiente, deseori înrăutățind rezultatele finale, declară psihologii în lucrarea lor.

thoughts

“Cercetări recente efectuate de Ellen Langer și colegii ei sugerează un alt lucru. Există o credință comună cum că piloții de vânătoare au o vedere extrem de bună. Cercetătorii au pus oameni în starea de a fi pilot, așezându-i îtr-u simulator de zbor. Simulatorul era unul extrem de fidel, incluzând un bord real și instrumente de zbor. Acesta era montat pe niște pistoane hidraulice care simulau mișcarea și zborul avionului.

Oamenilor li s-au dat haine verzi de piloți, au stat în scaunul ilotului și au făcut manevre simple de zbor. Ei au făcut și un test de vedere în timp ce ”pilotau” simulatorul. Un grup de control a făcut același test în cockpit, în timp ce simulatorul era inactiv.

Vederea oamenilor s-a îmbunătățit doar în cazul celor care se aflau în simulatorul care funcționa.

Pentru a elimina un posibil efect al motivației, cercetătorii au adus un alt grup de oameni în cockpit, rugându-i pe aceștia să citească un mic eseu despre motivație. După ciirea acestuia, li s-a spus să fie cât se poate de motivați și să încerce să dea rezultate cât mai bune în testul de vedere. Testul a fost condus în timp ce simulatorul era inactiv. Nu s-au constatat îmbunătățiri semnificative”.

“Aceste studii sugerează faptul că vederea este limitată, cel puțin parțial, de inconștiență. Cu toate că studiile au folosit inconștiența într-un mod pozitiv, o mult mai mare îmbunătățire este așteptată în cazul conștienței. Conștiența nu numai că nu se bazează pe intervenția unei terțe persoane ci este auto-generantă și auto-sustenabilă. Pentru a profita la mxim de avantajele conștienței, totuși, mai întâi trebuie să ne chestionăm credințele inconștiente în legătură cu ce este și ce nu este posibil”, concluzionează Weger și Loughnan.

sursa: /Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Fratele mai mare al lui Stonehenge

Acest cerc uriaș străvechi din piatră nu a fost niciodată completat. Din anumite motive constructorii s-au oprit din muncă în...

Închide