Rolul dopaminei în formarea memoriei

0

Un mic grup de neuroni care răspunde doar la apariția unui lucru nou, pornește mecanismele care permit memorarea unei amintiri. În fața unor situații și obiecte familiare, aceștia rămân, în schimb, inactivi, fapt care ne permite să explicăm de ce este dificil să ne amintim, la o distanță mai mare de timp, evenimente specifice care fac parte din rutină. Acești neuroni se află într-o mică structură a creierului, numită substanța neagră, din care reprezintă cam 25% și care este situată la baza creierului, fiind faimoasă pentru funcția sa de control a activităților motorii, mulțumită neuronilor săi care produc dopamină. Cei care au descoperit implicarea substanței negre în formarea memoriei episodice au fost memebrii unui grup de cercetare din cadrul Cedar Sinai Medical Center din Los Angeles, care au publicat aceste informații într-un articol din Current Biology.

Descoperirea este importantă pentru că începe să clarifice rolul sistemului dopaminergic în formarea memoriei, lucru care poate avea repercusiuni asupra unor terapii ce tratează problemele de memorie. ”Neuronii care produc dopamină – a spus Ueli Rutishauser, co-autoare a studiului – sunt în mod progresiv distruși în diferite boli neuro-degenerative și mai ales în Parkinson, care pe lângă simptomele de natură motorie, este deseori însoțit de probleme cognitive și de tulburări de memorie”.

În urma rezultatelor cercetării, mecanismul care duce la formarea noilor amintiri este pornit de mici și neașteptate eliberări de dopamină, a acestor neuroni, care sunt în legătură cu alte zone cerebrale, printre care hipocampul, ganglionii de la bază și cortexul frontal. Această funcționare prin impulsuri succesive, pare esențială pentru începerea procesului de memorare, lucru care explică de ce medicamentele folosite în tratarea bolii Parkinson pentru mărirea nievlului de dopamină cerebrală, au un efect scăzut asupra problemelor de memorie al pacienților, atunci când acestea apar.

Cercetători i au dedus și faptul că activitatea acestor neuroni din substanța neagră este corelată cu forma undelor cerebrale theta înregistrate de către electronecefalogramă în lobii frontali; în special au observat faptul că, cu cât era mai mare sincronizarea între diferitele unde theta înregistrate după un input primit de la neuronii din substanșa neagră, cu atât mai persistentă era memoria evenimentului care a activat acei neuroni.

sursa: http://www.lescienze.it/news/2018/05/08/news/memoria_nuovi_eventi_neuroni_dopamina_substantia_nigra-3970476/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Schimbarea sofisticată și rapidă din celule atunci sând mergem la munte

Anul trecut am fost într-o călătorie prin British Columbia, Oregon și Washington. Am făcut o sumedenie de excursii în natură...

Închide