Precuneus: locul fericirii din creier

0

Fericirea ar putea depinde de dimensiunile unei mici zone cerebrale, numită precuneus. Dacă această zonă este mare, probabilitatea de a te simți bine și de a fi satisfăcut de propria existență crește. Acest lucru a fost descoperit printr-un studiu publicat în revista Scientific Report, efectuat de cercetători de la universitatea din Kyoto, Japonia. Aceștia au descoperit că bunăstarea emoțională a unei persoane nu este legată doar de circumstanțele vieții dar și de o anumită structură cerebrală.

În cursul acestui studiu, cercetătorii au cerut unui număr de 51 de voluntari să răspundă la un chestionar legat de starea lor de spirit. În mod special, întrebările erau direcționate în așa fel încât să măsoare bunăstarea psihologică și să evalueze în ce măsură aceștia se simt satisfăcuți de viața lor. În plus, cercetătorii au evaluat dimensiunile precuneusului fiecăruia cu ajutorul unor aparate cu rezonanță magnetică. Această mică regiune din creier, situată în lobii parietali, este implicată în funcționarea diverselor activități cerebrale, printre care memoria episodică, imaginația vizual-spațială și capacitatea de a reflecta asupra proppriului sine.

La finalul experimentului, cercetătorii au descoperit că dimensiunile precuneusului erau direct corelate cu gradul de fericire al participanților. În mod clar, subiecții mai veseli, mai satisfăcuți, posedau realmente un precuneus de volum mai mare.

„Studiul nostru indică faptul că modelul psihologic răspândit, în baza căruia fericirea subiectivă depinde de componente emotive și cognitive, poate fi aplicat și structurii neuronale” – explică cercetătorii. ”Chiar dacă ar putea părea reducționist să indicăm precuneusul ca sediu al fericirii, acest studiu aduce puțină lumină în ceea ce privește circuitele neuronale implicate în experiența fericirii”.

Cercetătorii consideră că această descoperire ar putea favoriza o serie de intervenții direcționate în mod special pentru a mări această zonă cerebrală, în scopul de a crește bunăstarea emoțională a unei persoane. Aceștia subliniază că meditația ar putea servi acestui scop. Studii anterioare au demonstrat că meditația poate schimba structura materiei cenușii a precuneusului.

sursa: http://salute24.ilsole24ore.com/articles/18286?refresh_ce=1Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Vorbește cu plantele – le ajută să crească mai rapid!

Faptul că vorbești cu plantele tale le ajută să crească mai bine? Oamenii de știință spun că da! Dacă ai...

Închide