O iluzie bizară și ciudată a feței, un mister pentru știință

0

Știai că dacă te uiți insistent în ochii cuiva sau la propria ta față în oglindă, mai mult de 10 secunde, încep schimbări în conștiință și halucinații!

Este un fapt demonstrat științific, îl poți încerca și tu. Această iluzie bizară și ciudată a feței rămâne un mister științific, fiind descoperit de cercetătorul vizionar Giovanni Caputo de la he University of Urbino din Italia.

Efectele sunt chiar mai ciudate dacî te uiți în oglindă la propria față cu lumină puțină în cameră, pentru câteva minute.

Mai bine de 90% dintre participanții la experiment au văzut distorsiuni majore ale propriilor fețe sau ființe monstruoase, fețe arhetipale, fețe ale rudelor sau ale celor decedați și animale. Trebuie adăugat că toți cei 50 de participanți au fost adulți.

Pentru un motiv necunoscut, oamenii au pierdut contactul cu realitatea și au experiemntat această iluzie ciudată și bizară a feței.

Efectele au fost chiat uimitoare:

La finalul unei sesiuni de 10 minute de privit în oglindă în proprii ochi, participanții au fost rugați să scrie ce au văzut în oglindă. Descrierile au fost diferite de la individ la individ: (a) deformări majore ale propriei fețe (raportat de 66% dintre participanți); (b) o față a unui părinte cu trăsăturile schimbate (18%), dintre care 8% încă în viață și 10% decedați; (c) o persoană necunoscută (28%); o față arhetipală, precum cea a unei femei bătrâne, a unui copil sau potretul unui strămoș (28%); (e) o față de animal precum cea a unei pisici, a unui porc sau a unui leu; (f) ființe fantastice și monstruoase (48%).

Caputo admite că acest fenomen este un mister. O explicație posibilă este aceea că ar putea fi ”consecința întoarcerii înapoi în ”realitate” după ce intri într-o stare disociativă din cauza lipsei stimulării senzoriale”.

Dacă ne uităm fix la un punct central pentru o perioadă de tmp prelungită, caracteristicile de la periferie încep să dispară, un fenomen cunoscut sub numele de atenuarea Troxler. Însă dacă aceasta ar fi explicația, atunci ne-am aștepta ca trăsăturile să dispară gradat, mai degrabă decât să apară aceste lucruri ciudate, raporteaă IFL Science.

Este posibil, așa cum declară Mind Hacks, ca aceste ”efecte dramatice să fie cauzate de o combinație de distorsiuni vizuale de bază ce afectează sistemul de interpretare al feței.

Sistemul vizual începe să se adapteze după ce primește aceiași informație din nou și din nou de-a lungul timpului (din acest motiv poți experimenta schimbări vizuale uitându-te la orice pentru o perioadă lungă de timp) însă avem și un sistem ce interpretează fețele foarte ușor.

De aceea putem să ”vedem” fețe în nori, copaci sau chiar două puncte și o linie. Creierul caută întotdeuna fețe și este foarte posibil să avem un sistem specializat de detecție al feței care ne permite să recunoaștem indivizii ai căror fețe de fapt diferă doar foarte puțin în termeni statistici , de alte persoane”.

Totuși iluzia bizară și ciudată a feței este încă inexplicabilă. Poți să încerci și tu în oglindă dacă stai într-o cameră mai puțin luminată.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/bizarre-strange-face-illusion-a-scientific-mystery/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Senzațiile corporale dau naștere senzațiilor conștiente

Oamenii experimentează în mod constant un flux neîntrerupt de senzații subiective care este întrerupt doar în timpul somnului ori în...

Închide