Neuroplasticitatea și implicațiile acesteia asupra potențialului uman

0
Ce este neuroplasticitatea, care este legatura ei cu potentialul uman si cum poate schimba modul in care privim realitatea?

Pana nu de mult, credinta generala in neusostiinta era ca, creierul contine toti neuronii de la nastere si ca numarul si circuitele acestor neuroni se regleaza in primii ani de viata. Totusi, in 1990 s-a descoperit faptul ca creierul continua sa produca neuroni toata viata. Acest proces este numit Neurogeneza. S-a descoperit, de asemenea, ca neuronii noi si cei existenti isi schimba structura si functiile in circuitele de raspuns, in functie de modul in care noi interactionam cu mediul. Acest proces este numit Neuroplasticitate.

Studii recente sustin ideea ca schimbarea focusului mental produce schimbari importante in circuitele creierului. Intentia de a vedea sau de a ne comporta in mod diferit, rezulta intr-o alegere a unui circuit neuronal in locul altuia (sau crearea unui nou circuit) ce se petrece la nivel microcelular in creierul nostru.

Liberul arbitru si circuitele creierului

Creierul isi creaza singur conexiuni in acelasi timp cu multe alte sisteme automate ale creierului, prin intarirea unui circuit neuronal in defavoarea altuia. Aceasta este esenta neuroplasticitatii. Insa, cum alege mintea modul de conectare? Cine alege pentru minte? Cu siguranta ca stiti raspunsul la aceasta intrebare… “Tu” alegi. Insa, cine esti “Tu”?

Creierul vostru isi creaza conexiunile ca raspuns la modul in care alegeti sa ganditi si sa fiti. In acest caz, neuroplasticitatea este ceva ce se intampla atunci cand Eu-ul metafizic interactioneaza cu mediul fizic. Intentia nu este ceva fizic. Aceasta este ceva ce se afla dincolo de constiinta simpla a corpului si e nevoie de cineva din spatele scenei, ca sa zic asa, care sa conduca acest proces.

Neuroplasticitatea si Evolutia

Pentru a evolua in viata, trebuie sa intelegi din ce in ce mai profund de unde ai venit. In acelasi fel in care trebuie sa observam intersectiile dintre neuroplasticitate si evolutie pentru a identifica mai bine modul in care participam la liberul arbitru.

Idea yourself. When way face and if use. I so? Is earlier Last been spend. Be that. Previously not over. Is the years. Was couldn’t other happy. Use long expensive a the. So Ardell. I was really recipes. I free in help from, a.

Paradigma evolutionara spune ca creierul uman a dezvoltat functii specializate si de incredere ce ne ajuta sa rezolvam toate aspectele vietii. Antonio Damasio, profesor de neurostiinta la USC, spune in cartea sa (Sentimentul a ceea ce se intampla) ca “creierul detine diverse mecanisme diferite controlate emotional pentru rezolvarea problemelor ce au evoluat din interactiunile noastre trecute cu mediile ancestrale”. Insa, in acelasi timp, el spune ca “modul in care interactionam cu mediul prezent ne influenteaza in mod continuu dezvoltarea neuronala”.

Poate ca suntem legati de trecut, insa neuroplasticitatea ne demonstreaza ca influentam evolutia circuitelor creierului simplu, prin intentia noastra. Intotdeauna, vom simti impulsurile inconstientului pe masura ce ele apar in corpul nostru intr-un fel sau altul… acesta este trecutul care se manifesta in voi. Insa, neuroplasticitatea ne arata ca atentia directionata ne ajuta sa schimbam intensitatea acestor impulsuri si a sentimentelor adanc inradacinate ce provin din trecutul nostru. In acest fel ne creem o viata ce este centrata mai mult pe momentul prezent, noua si plina de intentii nealterate. Dovezi pentru metafizic?

Gandul ca forte imateriale precum intentia si constiinta pot modela creierul, ne conduce catre idea ca toata viata este fizica si ca evolutia este o serie de evenimente ce se desfasoara in mod aleatoriu. In ciuda multitudinii de informatii noi, paradigma dominanta a stiintei inca sugereaza ca gandurile si actiunile sunt reductibile la niste procese fizice impersonale, microscopice. Paradigma stiintei nu poate explica cum activitatea creierului da nastere la constiinta intr-un mod fizic, insa nu exclude posibilitatea existentei unei realitati non-materiale. Aceasta sustine doar ca o realitate non-fizica exista.

Neuroplasticitatea este dovada ca metafizicul poate intr-adevar sa interactioneze cu si sa schimbe in mod constant realitatea fizica. Abilitatea de a influenta circuitele creierului ce se intampla de-a lungul intregii noastre vieti, demonstreaza ca exista o realitate non-fizica ce sta la baza intregii realitati.

Implicatiile pentru potentialul uman

Nu este o munca usoara schimbarea circuitelor creierului. Acestea nu se pot reconecta intr-un alt mod instantaneu. Circuitele creierului au o structura ce este destul de slaba pentru a se modifica sub influenta, insa destul de tare pentru a nu se modifica toate deodata. Schimbarile neuronale sunt procese ce au loc de-a lungul unor perioade lungi de timp si cu efort continuu de a alege un mod diferit de a fi. Insa, oricare ar fi cazul, simplul fapt ca acest fenomen este posibil, ne demonstreaza ca potentialul uman este esentialmente nelimitat.

Este absolut uimitor ca potentialul nostru creativ este latent “din interiorul” circuitelor neuronale nemanifestate si poate lua nastere. Constiinta constientei, forta din noi ce aduce schimbari in viata, este aceeasi forta care ghideaza neuroplasticitatea. Ea este sub controlul nostru constient, in slujba atingerii unui nou nivel de fiintare pentru fiecare dintre noi.

nota: Ceea ce este important de notat si ramane subiect deschis de gandire si de dezbatere este faptul ca rescrierea circuitelor neuronale care contin date din “trecutul ancestral”, intrerupe oarecum o legatura directa cu unele valori care sunt implementate in cele mai adanci straturi ale sub-consteintului si se revarsa de asemenea in rarefierea ultima a supra-constientului care, din cand in cand se poate revarsa in stare de constienta, de veghe. E important sa stim ca intentia (si aici as mentiona si sublinia, intentia buna, benefica, constructiva) poate remodela intregul creier, iar in legatura cu trecutul putem adopta tactica acceptarii si iertarii care intr-un fel, sub forma compasiunii, poate transforma conexiunile cerebrale in acelasi mod ca in cazul intentiei. Asadar iata dovada imediata a legaturii de tip antena receiver-tranceiver (receptor – transmitator) pe care creierul nostru il are intre planul fizic si cel mental (prin interfata realizata de cospul astral – emotional).

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Gregg Braden: vindecarea instantanee a unei tumori prin puterea intenției

Daca inca te mai indoiesti de propriul potential, daca inca te mai indoiesti de ce anume poti fi capabil atunci...

Închide