Lucruri esențiale despre mintea umană

0

Mintea umană este o capodoperă minunată ce are un potențial imens. Majoritatea potențialelor, totuși, rămân nefolosite la marea majoritate a oamenilor, deoarece nu noi suntem la conducere, însă Mintea noastră este la conducere. Pentru a controla lucrurile, mai întâi trebuie să cunoaștem subiectul, deci trebuie să ne cunoaștem Mintea ca să putem fi la conducere. Ce trebuie să știm despre minte?

 1. Cel mai important lucru pe care avem nevoie să îl știm despre mintea noastră este că aceasta nu este ceva care există separat, individual, ca un obiect inanimat. Mintea nu este un obiect – este un proces. Procesul constant al curgerii gândurilor. Acest flux de gânduri este ceea ce noi percepem ca fiind Mintea. Natura fundamentală a gândurilor este acela că sunt mereu în mișcare, iar această mișcare, aproape în mod automat, crează Mintea.
 2. O trăsătură caracteristică a Minții noastre este că ea continuă să umble, să hălăduiască; operează într-un fel care seamănă cu modul automat. Gândurile vin și pleacă tot timpul.
 3. În marea majoritate a momentelor petrecute în stare de veghe, Mintea noastră merge fie în trecut fie în viitor, în gândurile noastre ne confruntăm cu experiențe din trecut, cu traume suferite în trecut, fie cu planurile din viitor, cu țeluri și frici.
 4. În majoritatea cazurilor, Mintea noastră este blocată în închisoarea trecutului din cauza unui evniment care a avut un final neplăcut pentru noi. Gândurile noastre se întorc spre acel eveniment din trecut pe care ne-am dori să îl schimbăm, sau ne facem griji în legătură cu ceea ce vor gândi alții despre noi datorită comportamentului nostru impropriu din trecut.
 5. Un alt mod de a deveni prizonieri este atunci când Mintea noastră aruncă vraja unui viitor imaginar, sau imaginea unei stări dorite, ideale. Apoi ne mobilizăm toate energiile pentru a face aceste imagini reale, având tendința de a lăsa să treacă pe lângă noi oportunitățile oferite de momentul prezent, fiind aproape orbiți.
 6. Forța creatoare a Minții este accesibilă doar în momentul prezent, aici și acum.
 7. Mintea noastră evaluează în mod constant lucrurile. Înseamnă că nu doar trăim prin experiențele noastre ci și că le împărțim în bune și rele. Judecăm tot ceea ce se ni se întâmplă și toate persoanele pe care le întâlnim în viața noastră.
 8. Mintea noastră crează în mod constant povești. Totalitatea acestor povești vormează istpria noastră personală.
 9. Mintea este de obicei în refuz, sau chiar ostilă, la momentul prezent. Ne gândim deseori că asta sau cealaltă nu ar trebui să se întâmple în modul în care se întâmplă, sau că ar trebui să fim în alt loc acum, într-un loc mult mai bun. De ce mi se întâmplă doar mie asemenea lucruri, tot timpul? Mintea noastră este mereu în luptă continuă cu momentul prezent.
 10. Modelele cognitive condiționate ale Minții se crează ca diverse sisteme de credințe și modele de gândire în viețile noastre.
 11. Modelele cognitive condiționate ne-au fost înmânate de păriți, de către comunitate și societatea în care am crescut, dar am împrumutat unele dintre ele și din mass-media.
 12. Deseori acceptăm aceste modele cognitive și credințe deja create fără nicio critică, fără a ne gândi la ele; mai mult decât atât ne identificăm cu ele, care, în acest mod, vor fi încorporate în personalitatea noastră.
 13. Modelele cognitive condiționate plasează dezvoltarea Egoului în prim plan, în acest fel născându-se eforturile pentru a susține această dezvoltare până la sfârșitul vieții individului. Programarea susține progresul Egoului, ba chiar ne împinge să dezvoltăm un Ego puternic și eficient la rândul nostru, făcându-ne să credem că acesta este scopul final al vieții.
 14. Mintea noastră susține imaginea noastră mentală a dezvoltării personale ca fiind bună. În același timp, jumătate din minte susține cealaltă jumătate, cea pe care ne dorim să o schimbăm, ca fiind rea. Imaginile mentale luptă unele cu celelalte, încercând să se întreacă, folosind armele percepției selective și ale fabricării poveștilor.
 15. Mintea noastră este unul dintre cele mai sofisticate, complicate instrumente din lume. În această lume modernă, grăbită, totuși, Mintea este bombardată cu informații până în momentul în care practic dă pe afară. În aceste instanțe, cantitata de informații neprocesate se rotesc în minte atât de repede încât ne este frică de faptul că am putea înnebuni.
 16. Scopul Minții este de a servi ca un mijloc de conectare, de a ne conecta la lume, la ceilalți. Prin Minte, folosită cu o Conștiință trează, energiile creatoare sunt eliberate în lume și crează o armonie minunată acolo.

În ziua de astăzi, din ce în ce mai mulți încep să realizeze și să experimenteze că suntem mai mult decât Mintea noastră, mai mult decât gândurile și emoțiile noastre și decât poveștile personale pe care le construiesc emoțiile și gândurile noastre. Atenția noastră nu mai este complet angajată în a ne spune povestea personală și în identificarea cu istoria personală, devenind din ce în ce mai sensibili la dimensiunile mai profunde ale vieții. De asemenea, începem să observăm spațiul dintre gânduri și începem să ne întoarcem către aceste porți ce conduc dincolo de Minte.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Pot să fac ceva pentru sănătatea creierului meu pe măsură ce îmbătrânesc?

Întrebare: Pot să fac ceva pentru sănătatea creierului meu pe măsură ce îmbătrânesc? Răspuns: Este din ce în ce mai clar că...

Închide