De ce ne păstrăm credințele false: mecanismul de feed-back oferă dovezile

0

Te-ai întrebat vreodată de ce partizanii teoriei Pământului plat, a schimbărilor climaterice și a negatorilor holocaustului își mențin credințele în fața unor dovezi copleșitoare n direcția contrară?

Noi descoperiri ale unor cercetători de la he University of California, Berkeley, sugerează că feed-back-ul, mai degrabă decât dovezile clare, le mărește senzația de claritate oamenilor atunci când învață despre lucruri noi sau încearcă să deosebească ce este greșit de ceea ce este corect.

Psihologii comportamentali au descoperit că majoritatea credințelor oamenilor pot fi mai degrabă întărite de reacții pozitive sau negative pe care le primesc sub formă de răspuns la o opinie, sarcină sau interacțiune decât logica, rațiunea și datele științifice.

Descoperirea lor, publicată în revista online Open Mind, aduce noi dovezi asupra modului în care oamenii gstionează informațiile care le pun sub semnul îndoielii perspectiva asupra lumii și cum anumite obiceiuri de învățare pot limita propriul orizont intelectual.

„Dacă tu crezi că știi multe despre un anumit subiect, chiar dacă nu este adevărat, atunci ești mai puțin înclinat să fii curios să explorezi subiectul și mai departe și nu vei reuși să vezi cât de puțin știi de fapt”, a declarat conducătorul studiului Louis Marti, student doctorand în psihologie la UC Berkeley.

Dinamica cognitivă poate funcționa în toate felurile în viața actuală și virtuală, inclusiv în mediul online social și în canalele de știri, ceea ce explică de ce multe persoane pot fi înșelate de șarlatani extrem de ușor.

„Dacă folosești o teorie nebună pentru a face o predicție corectă de mai multe ori, te blochezi într-o credință și poți să nu mai fi interesat să strângi mai multe informații”, a declarat seniorul echipei de cercetare, Celeste Kidd, profesor asistent de psihologie de la UC Berkeley.

În mod special studiul a cercetat ce anume influențează certitudinea oamenilor în timp ce învață. Acesta a descoperit că încrederea participanților la studiu s-a bazat pe cele mai recente performanțe mai degrabă decât pe rezultatele cumulate în timp. Experimentele au fost făcute la  the University of Rochester.

Pentru studiu, mai bine de 500 de adulți, recrutați online prin platforma de crowsourcing online Mechanical Turk a Amazon, au privit mai multe combinații de forme colorate pe ecranele calculatoarelor lor. Ei au fost rugați să identifice care dintre formele colorate se califică pentru a fi un „Daxxy,” un obiect credibil inventat de cerectători pentru scopul acestui experiement.

Neavând nicio dată care să definească vreo caracteristică a unui Daxxy, participanții la studiu au trebuit să ghicească orbește care forme sunt un Daxxy, pe măsură ce au vizionat 24 de forme colorate diferite și au primit feed-back asupra faptului că au ghicit corect sau nu. După fiecare încercare, ei au raportat dacă au fost sau nu siguri de răspuns.

Rezultatele finale au arătat că participanții și-au bazat certitudinea în mod consistent pe faptul că au identificat corect un Daxxy în timpul ultimelor patru vizionări de forme, mai degrabă decât pe informațiile strânse global.

„Interesant este că am descoperit este faptul că dacă au greșit de 19 ori la rând, dar dacă au ghicit ultimele 5, s-au simțit foarte încrezători”, a declarat Marti. ”Nu este ca și cum nu erau atenți, ei învățau ce este un Daxxy, însă nu foloseau majoritatea datelor pe care le-au învățat pentru a-și informa nivelul de siguranță. Acest lucru ne conduce la ideea că certitudinea persoanei care învață ar trebui să se bazeze atât pe observațiile făcute de-a lungul timpului cât și pe feed-back”, a declarat Marti.

„Dacă scopul tău este să ajungi la adevăr, strategia de a folosi feed-back-ul cel mai recent, mai degrabă decât toate datele adunate, atunci această tactică nu este prea eficientă”, a declarat el.

Sursa articolului:

Materiale oferite de University of California – Berkeley. Articol original de  Yasmin Anwar. Notă: Conținutul poate fi editat ca stil sau lungime.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180904150353.htmAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ochii umani pot vedea imagini fantomatice

Oamenii de știință au descoperit că ochii umani pot vedea mult mai mult decât se credea înainte. Potrivit unui studiu...

Închide