Cum să îți echilibrezi emisferele cerebrale

0

Majoritatea dintre noi suntem cu emisfera stângă dominantă. Ca test, pentru a vedea cum este dominantă emisfera stângă, spune doar culorile următoarelor cuvinte (un tst ușor pentru cei care nu știu limba engleză):

Cum ai reușit? Dacă emisfera stângă este dominantă vei trece peste emisfera dreaptă citind cuvintele în loc să permiți să te concentrezi numai pe culoare. Și da, pentru cei care au emisfera stângă dominantă, știu că am făcut o greșeală de orotgrafie!

Similar simbolului yin-yang, emisfere creierului reprezintă forțe opuse ale energiei, însă cu toate caestea o conțin pe cealaltă în ea. Ambele părți ale creierului sunt folosite atunci când facem o acțiune, fie că este creativă (emisfera dreaptă) fie că este analitică (emisfera stângă), însă modul în care facem acțiunea și cm o abordăm sunt influențate de emisfera dominantă din acel moment. În cele din ură, cel mai bine reușim atunci când folosim întregul creier în echilibru – un creier ce folosește ambele emisfere în mod egal și armonios va reuși să își utilizeze întregul potențial. Einstein și Leonardo DaVinci sunt exemple faimoase de gânditori ce foloseau ambele emisfere.

Cu toate că este o explicație simplistă, iată câteva caracteristici ale personalității diferitelor emisfere. (Important, cu toate că emisferele pot fi văzute ca reprezentând energia masculină și feminină, acest lucru nu se referă la femei și bărbați – atât bărbații cât și femeile pot folosi atât emisfera dreaptă cât și cea stângă a creierului și au în interiorul lor atât energii feminine cât și masculine).

EMISFERA STÂNGĂ = energia masculină = controlează partea dreaptă a corpului și este adepta limbajului, a faptelor, a științei, a matematicii, a strategiilor, a detaliilor, umează formule și duce la bun sfârșit instrucțiuni. Gândește ierarhic și dualist, îi place să eticheteze lucuurile pentru a le înțelege. Aparent, emisfera stângă este responsabilă pentru mișcarea către dreapta, deci atunci când citim de la stânga la dreapta emisfera stângă se activează.

Emisfera stângă produce conceptul de timp, analizând trecutul și planificând viitorul. Acest fapt face emisfera stângă extrem de orientată către rezultat.

În timp ce ne alegem cuvintele cu emisfera stângă, ne alegem tonul vocii cu emisfera dreaptă, pentru că procesăm emoțiile cu emisfera dreaptă.

EMISFERA DREAPTĂ = energia feiminină = controlează partea stângă a corpului. Este angajată în experiența momentului prezent, ghidat de emoții, intuiție, imaginație și gândire subiectivă. Creativă, impulsivă, emoțională, gânditoare, apreciativă a frumuseții formei, mișcării și a sunetului. Este de asemenea reprezentativă pentru inimă pentru că are abilitatea de a înțelege empatia, compasiunea și de a vedea imaginea de ansamblu.

Emisfera stângă are o reputație proastă în ultima vreme pentru că este legată de natura distructivă a societății noastre logice-totuși-nebune patriarhale (o societate dominată de emisfera stânga); este ușor să îți imaginezi un caracter de tip ”profesor de școală” dominat de emisfera stângă, cu un bici în mână, distrugând bucuria unei emisfere drepte a unui copil. Însă, dezechilibrul dintre emisfere este cu adevărat problema, nu emisfera stângă în sine. Fără emisfera stângă am fi într-o mare problemă, incapabili să vorbim, să citim sau chiar să avem o idee despre noi ca indivizi, separați de obiectele din jurul nostru.

Jill Bolte-Taylor explică în această prezentare cum se simte atunci când emisfera stângă se oprește (din cauza unui atac cerebral) și emisfera dreaptă preia conducerea:

Cum ajungi la echilibru:

Ajungând la echilibru între cele două emisfere cerebrale, putem să oprim războiul energiilor opuse din interiorul minții noastre. Masculinul și femininul pot lucra împreună la unison. Putem fi creativi și plini de imaginație și realiști și practici în același timp.

Există schimbări mai mari în viață, pe care le putem face pentru a menține echilibrul, precum alegerea unor activități care ne stimulează creierul în noi moduri – de exemplu, dacă ești contabil, încearcă să cânți la un instrument sau să dansezi în timpul liber. Ori, dacă ești un artist vizual, încearcă să înveți o nouă limbă pentru a-ți extinde mintea. Ambele părți ale creierului funcționează pe baza unui proces de tip folosește-o sau pierde-o.

Un mod mult mai rapid de a echilibra emisferele este prin intermediul Repirației alternative (Nadi Shodana). S-a descoperit că pe măsură ce emisferele noastre își alternează influența, la fel și nările noastre devin dominante în respirație! Dacă emisfera stângă este dominantă, atunci nara dreaptă conduce majoritatea fluxului de aer din respirație și vice-versa. Avem tendința să ne mutăm între cele două emisfere în mod inconștient de aproximativ 10 ori pe zi. Putem echilibra instantaneu emisferele cerebrale prin practica respirației conștiente alternative.

sursa: http://feel-super-now.blogspot.ro/2012/11/how-to-balance-your-brain-hemispheres.htmlAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Tehnologia Hemi-Sync

Hemi-Sync© este o tehnologie de sunet extrem de puternică inventată de Robert Monroe, care a fondat și Monroe Institute. Această...

Închide