Cum ascunde creierul amintirile dureroase

0

Amintiri reprimate, încuiate undeva în ”podul” creierului. Este greu de crezut, însă, creierul are o capacitate uimitoare de a ascunde anumite amintiri. Este un mod de a ne proteja de ceva profund tulburător, cum ar fi o amintire a unor abuzuri din copilărie sau în legătură cu ororile războiului. Însă aceste amintiri îngropate, inconștiente pot declanșa mai târziu câteva probleme devastatoare cum ar fi depresia sau anxietatea. Este dificil pentru terapeuți să tratăm aceste simptome psihologice fără a reuși să descopere rădăcina cauzelor traumelor unei persoane.

Cercetări recente efectuate la  a dezvăluit modul în care creierul ascunde amintirile, ceea ce ar putea să ajute terapeuții să își ajute pacienții în viitor. Cercetătorii au administrat șoriceilor un drog care stimulează receptorii GABA extra-sinaptici din creierele lor. (receptorii GABA extra-sinaptici alterează starea creierului, făcându-ne să ne simțim alerți sau sedați; adormiți sau treji). Apoi, șoriceii au fost plasați într-o cutie, unde li s-a administrat un foarte scurt și blând șoc electric. Atunci când au fost aduși înapoi în cutie, a doua zi, nu au părut alarmați și s-au mișcat în voie. Însă, atunci când șoriceilor li s-a administrat același drog pentru a le modifica receptorii GABA extra-sinaptici, și au fost aduși a doua zi în cutie, aceștia au înghețat de frică. Cu alte cuvinte, toți au putut să își acceseze extrem de ușor amintirea șocului atunci când au fost în aceiași stare mentală ca cea în care erau în momentul în care li s-a administrat șocul inițial.

“Creierul funcționează prin intermediul unor stări diferite, la fel cum un radio operează pe frecvențe AM și FM”, scrie conducătorul studiului Dr. Jelena Radulovic, profesor la the Northwestern University Feinberg School of Medicine “Este ca și cum creierul este în mod normal pe frecvențe FM atunci când accesează amintirile, însă avem nevoie să ne comutăm pe frecvența AM pentru amintirile subconștiente”.

Descoperirile implică, spun cercetătorii, faptul că creierul unor persoane, ca răspuns al stresului traumatic, nu merg pe drumul obișnuit de creare al aminitilor, ci, în schimb se schimbă pe circuitul sistemului extre-sinaptic GABA ce crează amintiri inaccesibile.

Potrivit declarațiilor lui Radulovic,cercetarea ”ar putea în cele din urmă să conducă la noi tratamente pentru pacienți cu dereglări psihiatrice pentru care este nevoie de accesarea conștientă a amintirilor traumatice pentru a se vindeca”.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Puterea greșelilor tale

Trăim niște vremuri în care avem din ce în ce mai multe posibilități de a alege. Nu numai că putem...

Închide