Creierul asculta in timpul somnului

0

Creierul uman își încetinește activitatea atunci când dormim, însă nu își pierde capacitatea de a răspunde. Cercetători de la École Normale Supérieure din Paris au folosit electroencefalograme pentru a monitoriza creierul voluntarilor care ascultau înregistrări ale unor cuvinte rostite, pe care au fost rugați să le clasifice drept animale sau obiecte. Participanții au reușit să le clasifice în timpul somnului non-REM, însă nu și în somn profund sau somn REM, conform studiului publicat pe 14 iunie în Jurnalul de Neuroștiințe.

“Având un design elegant pentru acest experiment și o analiză extrem de sofisticată a activității neuronale, (autorii) au demonstrat în ce măsură creierul adormit poate procesa informațiile senzoriale, în funcție de profunzimea stării de somn”, scria Thomas Schreiner de la Universitatea Fribourg din Elveția, într-un email către The Scientist.

În timpul somnului, se credea că mecanismele creierului blochează stimulii exteriori printr-un mecanism de tip poartă, aflat la nivelul talamusului. Însă experimente încă din 1960 au demonstrat că unele tipuri de stimuli, precum auzul unui nume, poate trece și poate declanșa trezirea. Totuși, mecanismele ce permit creierului să aleagă în mod selectiv informațiile în timpul somnului rămân necunoscute.

“Atunci când adormim, starea se asemănă cu o comă, pentru că ne pierdem conștiența de sine și a lumii exterioare”, a declarat Thomas Andrillon, co-autor al studiului, neurocercetător la École Normale Supérieure, pentru The Scientist. Întrebarea a fost ”dacă într-adevăr creierul poate încă monitoriza ceea ce se întâmplă în jur, doar ca să se asigure că mediul este sigur”, a adăugat el.

Studiul prezent a urmat unui altuia efectuat în 2014, în care cercetătorii au făcut teste similare în timp ce participanții dormeau la prânz. Ca parte din proiect, Andrillion și colegii săi au pus oamenii să asculte niște cuvinte în franceză și să apese un buton cu mâna stângă sau dreaptă pentru a indica dacă acest respectivul cuvânt desemna un animal sau un obiect respectiv, în timp ce voluntarii adormeau. În acest timp, cercetătorii au măsurat activitatea cerebrală cu ajutorul unui electroencefalograf căutând dovezi ale activității în cortexul motor în timp ce pregătea mișcările pentru apăsarea butoanelor.

Rezultatele uimitoare ale studiului

Pentru studiul de față, în care participanții au rămas în laborator peste noapte, cercetătorii au împărțit somnul în trei stadii: REM, REM ușor și REM profund. În timpul somnului REM, voluntarii au continuat să își pregătească mental mișcarea degetelor în timpul exercițiului cu cuvinte, la fel ca în momentul în care erau treji, dar numai dacă ar fi întâlnit și categorizat cuvintele înaintea acestei perioade de somn. În timpul REM-ului ușor, participanții au prezentat pregătire motorie indiferent dacă întâlneau cuvinte noi sau care au mai fost prezentate înainte. În timpul somnului REM profund, participanții nu au avut activitate cerebrală asociată cu apăsarea butonului. Descoperirile sunt în concordanță cu ceea ce se știa și până în momentul actual.

Cercetătătorii au venit cu o teorie legată demecanismele prin care informația senzorială ar putea fi ”portată” în timpul somului REM și în timpul somnului non-REM. Ei au declarat că informațiile din lumea exterioară ar putea concura cu visele (generate interior) în timpul somnului REM. În timpul somnului non-REM, creierul experimentează unde de hipersincronicitate, în care ”sute de mii de neuroni se opresc în același timp”, prevenind procesarea de către creier a informațiilor senzoriale, a explicat Andrillion.

Concluzii finale

“Andrillon confirmă rezultatele anterioare ce au dezvăluit faptul că procesarea complexă a informațiilor exterioare – o integrare semnatică și o pregătire a sarcinilor legate de mișcare – este posibilă în somn non-REM ușor”, a scris într-un email către The Scientist Mélanie Strauss, neurolog la Spitalul Hôtel-Dieu din Paris, care a participat la studiu. ”Însă aceste studii demonstrează că această procesare este întreruptă în alte stadii ale somnului, în somnul profund non-REM și, poate și mai surprinzătr, în somnul REM”, a adăugat ea.

Ideea prin care creierul poate procesa în mod selectiv informația din lumea exterioară în timpul somnului, nu este nouă. Un studiu recent a descoperit că în prima noapte petrecută într-un mediu nou, una dintre emisferele cerebrale rămâne activă pentru ”a face de pază”.

“Atunci când dormi, dacă există informații relevante în mediu, acestea pot modula vigilența”, a declarat Andrillion.

Sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Exista destin? Sadhguru

Destin este un cuvânt c urezonanță puternică în interiorul nostru, pentru că înțelegerea și convingerile noastre legate de acesta modelează felul...

Închide