Conexiunea minte-corp este mai puternică decât credeam

0

Conexiunea dintre corp și minte este evidentă. Ai fi uimit de cât de puternică este aceasta și de modul în care gândurile noastre ne afectează sănptatea, chiar depresia sau legătura cu stresul.

Studiile arată că stresul sau depresia ne poate schimba din punct de vedere fizic, poate modifca chiar funcționarea organelor! Peter L. Strick, Doctor la Catedra Thomas Detre din cadrul Departamentului de neurobiologie și director științific la Institutul de studiu al creierului din Universitatea Pittsburgh spunea:

“Rezultatele noastre au ieșit mult mai complexe și interesante decât ne-am imaginat înnate de a începe studiul”.

Este mai simplu de înțeles decât crezi

Medulele adrenale, glande localizate deasupra fiecărui rinichi, sunt responsabile de reglarea nivelurilor de stres și de răspunsul la stres. S-au descoperit trasee neuronale ce conectează această regiune de cortexul cerebral. Această descoperire ănseamnă că mintea nu numai că poate influența funcționarea organelor, dar poate fi influențată și de funcționarea organelor. Asta nu este tot, pentru că există și alte trasee neuronale de acest tip. De fapt, cercetătorii au fost uimiți de numărul de conexiuni dintre creier și funcțiile corpului.

Pentru a descoperi aceste rezultate. Strick și colegii săi au condus experimente folosind metoda de urmărire și virusul turbării. Rezultatele au dezvăluit lanțuri lungi de conexiuni neuronale, multe dintre ele având originea în zona din care cortexul cerebral conduce funcțiile motorii, împreună cu cogniția.

Poate nu pare o descoperire importantă, însă ea contează mai mult decât crezi.

Imaginează-ți că ești insultat de cineva. Ce ai face atunci? Majoritatea oamenilor sunt capabili să iasă cu fața curată din așa ceva sau pur și simplu să ignore insulta. Fără conexiuni în zonele cognitive, răspunsul ”luptă sau fugi” ar putea fi singura opțiune. Având aceste conexiuni între cortexul cerebral și medula adrenală ai opțiuni stabile, fără să trebuiască să lupți sau să fugi. În acest fel ești mai bine ”echipat” ca să răspunzi situațiilor zilnice de viață.

În ceea ce privește zonele motorii din corteul cerebral, conexiunea înseamnă mișcarea potrivită. A fi capabil să dansezi și să faci exerciții crează conexiuni între mișcări de bază ale corpului și eliberarea stresului. Din acest motiv Yoga sau Pilates sunt atât de importante pentru minte dar și pentru corp – ca să nu menționăm și aspectul spiritual al acestora. Dansul și exercițiile necesită flexibilitate, aliniere și coordonare. Dacă așezăm toate elementele la un loc, conexiunea devine evidentă.

Conexiunea minte-corp și sănătatea mentală

Studiile asupra stresului post-traumatic arată că aceste conexiuni sunt responsabile de managementul conflicetlor și al erorilor. De exemplu, doar gândindu-ne la evenimente și emoții negative din trecut, trimitem semnale de stres către medula adrenală. Ai simțit vreodată că îți este rău în fundul stomacului? Da, aceasta este o dovadă a influenței și a conexiunilor, care pot fi văzute evident în cazul persoanelor care suferă de stres post-traumatic.

Legături între cortexul cerebral și medula adrenală au fost descoperite și în cazul depresiei bipolare.

Dr. Strick spune,

“Un mod de a concluziona în legătură cu rezultatele obținute este faptul că am descoperit conexiunea dintre stres și depresie”.

Deci, în concluzie, suntem niște creaturi mult mai complexe decât ne-am imaginat vreodată – stresul și depresia ar putea să nu fie legate de niște conexiuni rupte ci un rezultat al unor modele de conexiuni neînțelese. Cât de uimitor este acest lucru?

Cred că acesta este doar începutul descoperirilor legate de conexiunie dintre corp și minte. Te face să te întrebi dacă există ceva mai mult și în legătură cu ideea de ”suflet”. Am putea să începem să vedem și meditația într-o lumină diferită pentru că ne conduce pe un teren ciudat și ne oferă șansa să experimentăm iluminarea. Simțim căldura gândului în fiecare fibră a ființei noastre fizice. Deci care este cheia către misterioasa existență pe care o avem?

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Masivul Kondoyor, o formațiune naturală perfect rotundă

Masivul Kondoyor este o formațiune perfect rotundă și misterioasă care este considerată o ciudățenie geologică. Din spațiu arată ca un...

Închide