Cercetătorii cartografiază creierul unei persoane oarbe care poate vedea mișcarea

0

Neurocercetători de la Western University’s Brain and Mind Institute, au confirmat și studiat un caz rar al unei femei oarbe care poate vedea obiecte – însă doar în mișcare.

O echipă condusă de neurofiziologul Jody Culham a condus cel mai detaliat și extensiv test de analiză și cartografiere până în ziua de astăzi, a unui pacient nevăzător, pentru a înțelege remercabila abilitate a unei femei de 48 de ani din Scoția, Milena Canning.

Canning și-a pierdut vederea acum 18 ani datorită unei infecții respiratorii și a unei serii de atacuri cerebrale. La câteva luni de zile după ce s-a trezit oarbă dintr-o comă de opt săptămâni, a fost surprinsă să vadă o străfulgerare a unei pungi de cadouri, precum viziunea unui fulger verde.

Apoi a început să perceapă sporadic, alte lucruri în mișcare, părul rpins în coadă al fetei sale mișcându-se într-o parte și în alta, însă nu și fața acesteia; ploaia cum cade pe fereastră, însă nimic dincolo de geam; apa scurgându-se printr-o scurgere, însă nu un tub deja plin cu apă.

Oftalmologul Glaswegian Gordon Dutton a trimis-o pe Canning la the Brain and Mind Institute din London, Canada, unde a fost testată folosind Imagistică magnetică pentru a examina structura în timp real și funcționarea creierului acesteia.

S-a determinat că pacienta prezintă un fenomen rar numit sindromul Riddoch – în care o persoană oarbă poate vedea în mod conștient un obiect dacă se mișcă, însă nu și dacă este staționar.

„Îi lipsește o porțiune din țesutul nervos de dimensiunea aproximativă a unui măr, din spatele creierului – aproape întregul lob occipital, care procesează vederea”, spune Culham, profesor la the Department of Psychology and Graduate Program in Neuroscience.

„În cazul Milenei, credem că ”autostrada” pentru sistemul vizual a ajuns într-o fundătură. Însă mai degrabă decât să își închidă întregul sistem vizual, ea a dezvoltat niște ”străzi paralele” care ar putea trece peste autostradă pentru a aduce puțină vedere – mai ales vedere – către alte părți ale creierului”.

În esență, creierul lui Canning folosește niște ocolișuri neașteptate și neconvenționale ale căilor nervoase distruse.

În timpul studiului, Canning a putut recunoaște mișcarea, direcția, dimensiunea și viteza bilelor aruncate către ea și a putut să îi comande mâinii ei să se deschidă și să intercepteze și să prindă bila exact în momentul potrivit. A putut naviga singură în jurul scaunelor.

Cu toate că identifică în mod inconsistent culorile obectelor și abia doar în jumătate din cazuri a reușit să identifice dacă cineva arată cu degetul mare în sus sau în jos.

„Aceast studiu este cea mai bogată caracterizare făcută vreodată asupra unui sistem vizual al unui singur pacient”, spune Culham. ”Ea prezintă această revenire extrem de profundă a vederii, bazată pe percepția mișcării”.

Cercetătorii au arătat remercabila plastcitate a creierului uman care își găsește rute alternative după accidentări catastrofice. Acest studiu sugerează că definițiile convenționale ale ”vederii” și ”orbirii” sunt mai largi decât se credea până acum.

„Pacienți precum Milena ne oferă posibilitatea să vedem ce este posibil, dar, și mai important decât atât, ne oferă o perspectivă a modului în care vederea și funcția cognitivă merg împreună”, spune Culham.

Pentru Canning, cercetarea explică maim ulte despre modul în care ea percepe și cum creierul ei continuă să se schimbe. Ea poate naviga acum în jurul scaunelor, poate vedea un portar de la fotbal care are un tricou de culoare deschisă și poate vedea aburul cum se ridică din ceașca de cafea de dimineață, de exemplu.

„Nu pot vedea la fel cum văd oamenii normali sau cum obișnuiam să văd. Lucrurile pe care le văd sunt extrem de stranii. Se întâmplă ceva iar creierul meu încearcă să se reformateze altefl folosind alte căi neuronale”, spune Canning.

Cercetarea a fost publicată în revista Neuropsychologia.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180612105716.htmAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum să atingi Starea Vibrațională: un ghid pas cu pas

Starea vibrațională este o stare a corpului energetic (energosoma). Se simte ca și cum fiecare celulă a corpului începe să...

Închide