Prima harta cerebrala a dragostei si a dorintei

0
Un studiu international condus de catre profesorul de psihologie de la Concordia, Jim Pfaus, a determinat ca dragostea si dorinta activeaza o serie de zone specifice din creier care sunt legate intre ele.
Fotografie: © James Steidl / Fotolia

Multumita stiintei moderne, stim acum ca dragostea traieste in creier si nu in inima. Insa, unde se afla mai exact localizata in creier? Se afla ea in aceeasi zona cu dorinta sexuala? Un studiu recent publicat in Journal of Sexual Medicine este primul care deseneaza o harta exacta a acestor sentimente intime legate intre ele.

„Nimeni nu a mai asezat aceste doua elemente laolalta pentru a vedea modelele activarii zonelor din creier”, spune Jim Pfaus, membru al Center for Studies in Behavioral Neurobiology si co-autor al studiului. „Nu am stiut la ce sa ne asteptam – cele doua puteau sa fie legate de zone complet separate din creier. Se pare ca dragostea si dorinta activeaza anumite zone, legate intre ele, din creier. „

Impreuna cu colegii sai din SUA si din Elvetia, Pfaus a analizat rezultatele a mai mult de 20 de studii separate ce au examinat activitatea cerebrala a unor subiecti implicati in diverse activitati precum privitul la imagini erotice sau la fotografii ale unor persoane dragi lor. Compiland aceste date, cercetatorii au reusit sa deseneze o harta completa a dragostei si a dorintei in creier. Ei au descoperit faptul ca exista doua structuri principale care sunt responsabile cu urmarirea progresiei de la dorinta sexuala la dragoste, acestea fiind insula si striatumInsula este o portiune a cortexului cerebral ascunsa adanc intr-o zona dintre lobul temporal si cel frontal in timp ce striatumul este localizat in apropiere in interiorul prozencefalului.

Dragostea si dorinta sexuala activeaza zone diferite ale striatumului. Zona care este activata de catre dorinta sexuala este activata de obicei de lucruri care sunt in mod inerent placute, precum sexul sau mancarea. Zona activata de catre dragoste este implicata in procesul conditionarii de catre lucruri care au legatura cu recompensarea sau placerea si carora li se da o valoare inerenta. Aceasta inseamna ca daca sentimentele de dorinta sexuala se transforma in dragoste ele sunt procesate intr-o zona diferita din striatum. Cumva surprinzator este faptul ca aceasta zona din striatum este acea parte a creierului care este asociata cu dependenta de droguri. Pfaus declara ca exista un motiv intemeiat pentru acest lucru. „Dragostea este defapt o obisnuinta care se naste din dorina sexuala atunci cand aceasta este oferita. Functioneaza in acelasi fel in creier ca si in cazul celor care devin dependenti de droguri”.

Articolul este bazat pe e oferite prin amabilitatea .

nota: Faptele prezentate in articolul de fata sunt doar o fateta a procesului si descriu intr-un mod stiintific bio-chimia din spatele procesului de indragostire, fara a intra in profunzime in partea subtile a procesului. Daca rezonati cu ideea ca de fapt creierul este o antena care receptioneaza semnalele structurilor noastre subtile atunci ceea ce este prezentat in acest articol este o proiectie bi-dimensionala a unei „trairi” tri-dimensionale. Insa orice informatie care deschide calea catre intelegerea la nivel cognitiv a proceselor ce au loc in corpul nostru fizic este o piesa importanta din puzzle-ul care ne dezvaluie perfectiunea lumii in care traim, in acest caz perfectiunea sistemului corporal fizic. Faptul ca se spune in articol ca „dragostea traieste in creier si nu in inima” nu exprima decat perspectiva „micrscopica” asupra manifestarilor umane, in acest caz infinitul care salasluieste in sentimentele de iubire dintre oameni.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un meteorit a explodat in aer deasupra Americii acum 13.000 de ani

O noua idee controversata sugereaza ideea prin care un mare meteorit a explodat deasupra Americii de Nord acum 13.000 de...

Închide