Prima comunicare cu succes intre oameni si delfini

1

( – ) Cercetatorii care testeaza traducerea limbajului delfinilor au raportat primul lor succes cu tehnologia lor in salbaticie, atunci cand un delfin cu bot turtit le-a aratat cerectatorilor o alga marina in apa. „Am tipat cu totii OAU! S-a potrivit perfect. Am ramas blocati„, a declarat Dr Denise Herzing, director al proiectului Wild Dolphin si creator al aparatului, pentru revista .

Cunoscut sub numele de Cetacean Hearing (Auz cetaceic) and Telemetry device (Aparat de telemetrie) sau CHAT, aparatul de traducere foloseste o pereche de hidrofoane (microfoane subacvatice) pentru a captura intreaga banada sonora de clicuri si fluieraturi pe care le emit delfinii. Decat sa „traduca” direct aceste vocalize in limbaj uman, Dr Herzing a invatat delfinii un vocabular limitat definit de catre oameni. Acest detaliu ajuta la simplificarea multitudinii de sunete pe care le fac delfinii, care sunt capabili sa emita sunete la frecvente de pana la 200 kilohertzi – de aproximativ 10 ori mai mult decat poate sa auda urechea umana. Delfinii, care sunt animale extrem de sociabile, capabile sa foloseasca unelte si sa se recunoasca in oglinda, folosesc anumite fluieraturi – semnatura atunci cand se refera la un anume individ dintr-un grup si clicuri pentru ecolocatie, similar sonarului, „ciocnind” aceste sunete de mediul incojurator ca ajutor atunci cand vaneaza.

http://themindunleashed.org/wp-content/uploads/2014/04/dolphinss.jpeg

Dr Herzing a dezvoltat un limbaj format din opt „cuvinte” ce foloseste niste vocalize asemenatoare cu cele folosite de catre delfini atunci cand se refera la mediul animalelor, cum ar fi „alge” si „surful pe valuri” (atunci cand un delfin sare prin valul pe care il formeaza barca). In momentul cheie ce a avut loc in cadrul unui grup de delfini pe care il studiaza de 25 de ani, un delfin a scos sunetul unic asociat cu „sargassum”, care este un tip de alga. Totusi, nu se poayte spune exact daca delfinul chiar arata catre acea vegetatie, iar respectivul „cuvant” nu a fost auzit decat o data.

Dr Herzing va continua sa colaboreze cu Thad Starner, expert in inteligenta artificiala de la Georgia Institute of Technology din Atlanta, pentru a dezvolta CHAT, colaborare din care se spera ca prin analiza sunetelor pe care le emit delfinii sa se poata crea un dictionar care sa permita un dialog intre specii.

Pentru a vedea o parte din munca Dr Herzing si pentru auditia extraordinarelor vocalize pe care delfinii le emit puteti viziona videoclipul de mai jos:

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Lumina vietii

Daca stai in tacere si asculti ploaia ce cade afara pe frunze, pa tarana, pe garduri, ai sa recunosti, printre...

Închide