Yoga conștiinței în zona dintre somn și trezie

0

„Știi zona dintre veghe și somn, locul unde încă îți poți aminti visul? Acolo te voi iubi mereu. Acolo te voi aștepta mereu”.

– Tinker Bell către Peter Pan în filmul după povestea lui J.M. Barrie.

Artă: „The Victory” de René Magritte (1939)

Am urmat aceste directive ale zânelor de mult timp. Dacă te poți antrena să îți menții starea de atenție relaxată în această stare intermediară, vei observa că vei primi o sumedenie de noi posibilități pentru aventuri de visare lucidă. Imagini, figuri, peisaje apar și dispar. Când înveți să îți menții atenția asupra lor, ele pot deveni un portal pentru călătorii conștiente.

Parada figurilor este un fenomen frecvent în această stare. Ai putea simți că te afli înbtr-o mulțime de oameni, cu fețe și figuri care trec pe lângă tine. Câteodată, cineva se poate întoarce și se uită la tine, ceea ce poate fi o oportunitate interesantă de a intra într-o experiență comună cu un alt călător în vis pe care poți să îl cunoști sau nu în realitatea ordinară.

Câteodată imaginile care apar și dispar în fața ta arată ca niște schițe sau ca desene animate.

O situație frecventă pentru mine, în această stare intermediară, este că imaginile inițial arată ca țesătura unui covor sau ca o plasă. Am ajuns să recunosc faptul că aceasta este o graniță dintre stări ale realității și ale conștiinței. Cu intenție, pot să mă eliberez de aceste limitări și mă trezesc în alte realități.

Starea liminală a hipnagogiei, pe care desori o denumesc ”Twilight Zone”, este un loc bun de a deveni conștient de propria abilitate de a călători dincolo de corp. Deseori mă găsesc ridicându-mă din corp fără niciun efort în această stare, fără greutăți sau bariere. Câtedată, când sunt obosit, pur și simplu stau pe jumătate în afara corpului meu. Câteodată plutesc până la tavan. Deseori mers și zbor, ca o pasăre, peste orașul meu adormit către locuri îndepărtate.

După cum a sfătuit și Tinker Bell, Locul dintre somn și veghe este, mai întâi de toate, un loc minunat de a te întâlni cu alte ființe și alte inteligențe. Este os tare în care deseori ne îndepărtăm de activitatea psihică din jurul nostru.

Deseori, descopăr diferite caste de caractere ce așteaptă sau apar pe măsură ce trc dincolo de limita somnului în zona ”twilight” a hipnagogiei. Câteodată, ele apar efectiv pe scenă, sau cu aripi, alteptându-mî sî apar și să încep sau să continui joaca. De cele mai multe ori, ele par să fie personaje în drame de viață ce sunt jucate în alte timpuri sau în lumi paralele, drame în care eu am un rol principal la care am fost absent atâta timp cât am avut grijă de ceea ce se întâmplă în viața mea de zi cu zi.

Am deseori dialoguri interioare în Locul dintre somn și veghecu surse de cunoaștere în care am ajuns să am încredere. Acestea sunt niște momente când pot primi fluxuri de sfaturi și informații de la ghizii interiori. În Dreamgates, am relatat câteva dintre conversațiile pe care le-am avut cu inteligența pe care am hotărât să o numesc ”G2”. Aceasta a păstrat vocabularul și cunoașterea unui mare Ordin mistic vestic. Am simțit că este o figură transpersonală, dar cu toate acestea în niciun fel străină mie. Multe alte prezențe au venit la mine în această stare liminală. Cel mai important dintre acești ghizi interiori este cu siguranță extrem de familiar; el este un sine care observă și operează la un nivel al realității deasupra celui pe care îl locuiesc atunci când trăiesc pe Pământ în corpul fizic.

În istoria descoperirilor creative din fiecare domeniu de activitate, inclusiv în știință și tehnologie, starea hipnagogică a fost de o importanță vitală. În această zonă liminală ete ușor să faci conexiuni creative, ceea ce implică legarea lucrurilor ce par rutină pentru minte. Multe invenții și descoperiri sunt atribuite viselor de către scriitori impulsivi – precum descoperirea inelului de benzen de către Kekule – dar care de fapt sunt daruri aduse din starea hipnagogică, într-o măsură atât de extinsă încât eu numesc această zonă a conștiinței ”starea soluțiilor” în Istoria secreta a visului.

Este surprinzător că s-a scris atât de puțin despre natura și posibilitățile nenumărate ale acestei stări liminale în literatura dedicată somnului și viselor. Autorul greco-cipriot Andreas Mavromantis a scris singura de care am eu cunoștință dedicată în întregime acestei stări liminale a conștiinței, legând datele științifice de povești bogate de realizări creative și vizionare din această zonă. În Hypnagogia: The Unique State of Consciousness Between Wakefulness and Sleep, publicată în 1987, Mavromantis scrie:

“Hipnagogia… permite nașterea în conștiință a materialului ce poate altfel rămâne inconștient. Ea poate, de asemenea, să fie o platformă pe care se ridică substratul continuu însă nu întotdeauna conștient al activităților mentale ce au loc de-a lungul vieții. Astfel, ea deschide mari porți pentru explorări psihologice. Studiul său introspectiv poate furniza individului nu numai beneficiile unei personalități integrate dar și metodele de a descoperi noi sau puțin cunoscute moduri de a experimenta, care în mod sigur îl vor îmbogăți ca entitate psihologică”.

Locul dintre somn și veghe poate fi cel mai bun loc unde să mergi cu un vis sau ca să intri în interiorul tău. Este indicat atunci să practici reintrarea în vis pentru a clarifica informațiile din vis, sau să descoperi întregul său sens, ori poate să continui dialogul cu un personaj din vis. Este posibil să ai nevoie să reintri într-un vis pentru că sunt frici de depășit sau un mister de explorat, sau pur și simplu pentru că te distrezi și vrei să continui. Ori poate pentru că Tinker Bell te așteaptă.

Locul dintre somn și veghe este cel mai bun loc unde să îți dezvolți continuitatea conștienței ce este atât de mult ridicată în slăvi de practicanții avansați de yoga visării și a somnului. Vorbesc despre dezvoltarea la maxim a abilității de a-ți menține conștiența și perspectiva de martor pe măsură ce baleiezi între somn, jumătate-adormit, vis, vis lucid, ceva ce Sri Aurobindo a numit ”somnul experiențelor” și visul fiecărei zi.

sursa: https://mossdreams.blogspot.com/2018/09/yoga-of-consciousness-in-place-between.html?spref=fbAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Secretele numerelor prime – una dintre cele mai vechi probleme matematice

Numerele prime sunt fundația teoriei numerelor, fiecare număr întreg fiind exprimat într-un singur mod exact, ca produs al numerelor prime....

Închide