Swami Rama: Iluminarea si libertatea

0

De Swami Rama

Prin analizarea sinelui ajungi sa cunosti ca nu esti doar o fiinta fizica, nu esti doar o fiinta a respiratiei, nu esti doar o fiinta a vazului si nu esti doar o fiinta ganditoare. Ai un corp, simturi si minte, insa esti ceva mai mult decat atat.

Oamenii construiesc in constinuare altare, capele, biserici si temple. Nu trebuie sa faceti asta, doar realizati ca sunteti un altar viu. In ziua in care ati obtinut cunoasterea faptului ca Dumnezeu traieste in interiorul vostru, veti fi in samadhi. Toate intrebarile vor avea raspuns, toate problemele rezolvate.

Pe masura ce progresati cu meditatia, mintea devine concentrata intr-un singur punct si calma. O asemenea minte calma incepe sa lucreze in concordanta cu intelectul. Nu ramane nicio contradictie intre functiile mintii si intelect. Impuritatile mintii, precum dubiul si conflictele ce polueaza de obicei intelectul sunt indepartate din minte. Intelectul nu mai este tulburat de activitatile mintii si voi experimentati o extraordinara pace interioara. Intelectul este descris in scripturi ca fiind o oglinda ce este foarte aproape de Atman. Atata timp cat oglinda intelectului este curata, ea reflecta cea mai curata si mai putin distorsionata viziune a lui Atman. Daca intelectul este colorat de catre gandurile si emotiile mintii inferioare, ea reflecta o imagine distorsionata a lui Atman. Potrivit Upanishadelor, fiecare ar trebui sa elimine impuritatile din minte si sa elibereze mintea de toate dubiile si conflictele, in asa fel incat intelectul sa fie pur precum cristalul.

Un intelect eliberat de influentele mintii inferioare se gaseste intr-o stare de echilibru perfect. Doar un asemenea intelect este capabil sa faca un aspirant sa aiba incredere in sine si sa fie auto-sufient. Printr-un asemenea intelect, meditatorul stie ca scopul vietii nu este departe. Un intelect liber de tulburarile mintii inferioare primeste iluminarea de la Atman, de deasupra. Intunericul ce apartine taramului mintii si al simturilor nu poate exista in lumina unui intelect iluminat. In absenta constructiilor mentale, mintea inferioara fuzioneaza in intelect.

Atunci cand intelectul este absorbit in Lumina Divina, aceasta este starea de samadhi, starea de lipsa a fricii si a nemuririi. Atata timp cat te refugiezi in obiectele lumii, in corp, in energia pranica si in fortele mintii, ramai victima a timpului trecut, a mortii si a reincarnarii. Atunci cand intelectul este total iluminat de catre Atman, devii neinfricat. La sfarsitul iluminarii spirituale, mintea si intelectul isi gasesc locul in imparatia lui Atman, atunci devii liber de dualitate, precum durerea si placerea. Aceasta este cea mai inalta stare a libertatii.

Atunci cand un individ invata sa isi extinda constiinta sau sa se uneasca cu Constiinta Universala, atunci el/ea nu mai este in interiorul karmei sale. Este complet liber.

Ar trebui sa faci ceea ce faci in lume cu iubire pentru ca doar asta va contribui semnificativ la progresul tau pe calea iluminarii. Cel care sta in taramul lui Atman nu apartine unei anumite familii, societati sau natiuni. Mai degraba, el/ea este o parte a umanitatii. Iubeste bunastarea tuturor, la fel de mult cat isi iubeste propriul Atman.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Swami Rama, un maestru al Muntilor Himalaya

Se spune ca, "Atunci cand discipolul este gata, maestrul apare". Cu toate ca au fost multe ajutoare pe drum, maestrul...

Închide