Sase religii practic necunoscute occidentului

0

Intalnirea cu diferite religii unice de pe glob, in afara celei proprii, este parte integranta din experienta calatoriilor. Totusi, oricat de multe tari ati vizitat, probabil ca inca nu ati intalnit unele dintre religiile mai putin cunoscute ale lumi.

1. Jainism

Jainismul este una dintre cele mai vechi religii, datata inainte de secolul 10 iC. Exista aproximativ 4 milioane de jainisti azi, aproape exclusiv in India.

Religia este construita in jurul a cinci credinte centrale ale non-violentei, adevarului, lipsei furturilor, a celibatului si a non-posesiunilor. Principiul non-violentei este extrem de important pentru jainisti, pentru ca ei cred ca fiecare vietuitoare, chiar si organismele micrscopice, au un suflet care poate atinge iluminarea.

Din aceasta cauza, majoritatea jainistilor urmeaza o dieta vegetariana sticta, iar calugarii si calugaritele umbla in picioarele goale, maturand pamantul din fata lor pentru a evita omorarea insectelor inocente.

20090506-jain

Rugaciuni la un templu jainist, India / Fotografie:

2. Zoroastrianism

se bazeaza pe invataturile profetului Zoroastru (Zarathustra), din primul mileniu iC. Exista aproximativ 150.000 – 200.000 de zoroastrianisti pe glob azi, majoritatea in India si SUA.

Aceste numere relativ insignifiante ascund importanta istorica a acestei religii. Atat religiile estice cat si cele occidentale contin in ele urme ale acestei religii, insemnand ca aceasta a avut cel mai mare impact asupra lumii dintre toate sistemele de credinta.

Zoroastrianistii cred intr-un singur Dumnezeu universal, care este in conflict cu fortele haosului, conduse de catre Angra Mainyu. Oamenii trebuie sa aiba un rol activ in acest conflict facand fapte bune, avand ganduri bune si folosind cuvinte frumoase.

Conflictul va fi dus la bun sfarsit atunci cand Soashyant, un salvator, vine pe Pamant si trezeste mortii.

20090506-zoro

Sculptura Zoroastriana / Fotografie:

3. Religia Baha’i

Religia a fost fondata in jurul anului 1.800 in Persia, de catre profetul Baha’u’llah. Aceasta pune accent pe unitate spirituala a intregii umanitati si vede istoria religiilor ca o desfasurare a unei serii de mesageri divini, fiecare potrivit pentru oamenii din perioada de timp respectiva in care acestia au trait.

Profetii religiilor majore ale lumii sunt toti acceptati ca fiind valizi, inclusiv Krishna, Abraham, Buddha, Iisus si Mohamed. Invataturile sociale ale fiecarei religii, precum indemnul de a te ruga, poate fi schimbat sau revocat, insa cateva principii fundamentale, precum caritatea si buna vecinatate, sunt neschimbabile.

Cel mai mare centru al religiei Baha’i este India, unde sunt 2.2 milioane de credinciosi, urmata de catre Iran si SUA. Religia Baha’i a fost clasificata ca fiind a doua din lume din punct de vedere al cresterii numarului de practicanti, in procente, in anul 2007, cand a crescut cu 1.7 %.

20090506-bahai

Maestru Baha’i privind / Fotografie:

4. Yoruba

Religia Yoruba este sistemul de credinte si practici ale oamenilor din zonele care se numesc azi Benin si Nigeria, inainte de a primi influentele religioase externe.

Nu exista documentat numarul persoanelor care sunt practicante ale acestei religii, insa exista multe persoane care cred ca Yoruba este cea mai mare religie nascuta in Africa. De asemenea, ea a avut influente puternice asupra religiilor afro-americane precum Lacumi din Cuba.

Credinta principala a religiei Yoruba este ca toti oamenii au destin manifestat, care se numeste ayanmo, acela de a deveni creatori divini, cunoscuti sub numele de Olodumare.

Destinele noastre sunt determinate de catre gandurile noastre si de actiunile din planul fizic. Yoruba vede viata si moartea ca cicluri in planurile fizic si spiritual, in timp ce spiritul merge catre uniunea cu Olodumare.

20090506-yoruba

O fata rugandu-se / Fotografie:

5. Mami Wata

Religia Mami Wata este o religie nascuta in Africa, ce venereaza un spirit al apei cunoscut sub numele de Mami Wata. Ea este prezentata ca fiind extrem de frumoasa, cu parul lung, acompaniata deseori de un sarpe incredibil de mare.

Religia spune ca Mami va lua cateodata forma umana in baruri sau in piete aglomerate, sau ca va rapi oameni in timp ce inoata sau merg cu barca pe apa. Aceste persoane captive sunt eliberate apoi cu haine uscate si o sanatate mult imbunatatita, insa doar dupa ce au fost de acord cu fidelitatea sexuala cu acest spirit.

Desi a pornit ca religie doar in Africa, venerarea lui Mami Wata s-a extins in insulele Caraibe si in parti din America de Nord si de Sud.

20090506-mami

Mami Wata, spirit al apei

6. Mandaeism

Mandaeismul este o religie gnostica crestina extrem secreta. Inaintea razboiului din Irak din 2003, cei 16.000 – 17.000 de practicanti erau localizati aproape exclusiv in aceasta tara.

Se estimeaza acum ca sunt aproximativ doar intre 5.000 si 7.000 in Irak, restul fiind fie mutati cu forta, fie ucisi in violente legate de secte, ce au urmat ocupatiei americane.

Mandaenii cred ca Iisus a fost un Mesia fals, care a corupt invataturile pe care i le-a dat Ioan Botezatorul. Din acest motiv, Ioan are un loc special in aceasta religie, impreuna cu Adam, Abel, Seth, Enoch, Shem si Avraam. Abraham, Moise si Mohamed, pe de alta parte, sunt vazuti ca profeti falsi alaturi de Iisus.

20090506-mandaeism

Pregatiri pentru botezul Mandaeist / Fotografie:

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ultimul luptator Sikh, maestru luptator-sfant

Nidar Singh Nihang si-a dedicat viata misterioaselor arte martiale Sikh ale Shastar Vidiya. Fiind la randul sa pregatit de un...

Închide