Exercitii de energizare de la Paramahansa Yogananda

0

Intregul scop al exercitiilor adevarate este sa trezesti sursa interioara de energie pe care am ignorat-o in viata noastra. — Paramahansa Yogananda

Generalitati

Scopul exercitiilor de energizare este sa invatam sa controlam fluxul energiei prin corp. Atnci cand poti sa iti controlezi energia, poti sa iti controlezi si gandurile si vei putea sa iti directionezi energia catre ochiul spiritual, ajutandu-te sa atingi Realizarea Sinelui. Exercitiile se bazeaza pe principiul absorbtiei Energiei cosmice in corp prin medula oblongata prin puterea intentiei. Medula oblongata este localizata in punctul unde craniu se uneste cu sira spinarii, in spatele capului. In scripturi este denumita „gura lui Dumnezeu” si este considerata de catre yogini un portal prin care energia intra in corp.

Intregul set de exercitii de energizare se compune din 39 de exercitii individuale. Odata ce te familiarizezi cu rutina acestora, ele dureaza aproximativ 10 – 12 minute pentru fiecare exercitiu. Practicandu-le, veti avea mai multa energie, o constienta a curgerii acesteia in corp si un sentiment de bunastare. Executand aceste exercitii inainte de meditatie veti elibera orice tensiuni din corp si va va permite sa stati mai mult timp in meditatie si mult mai confortabil.

Respiratia dubla

In timpul exercitiilor veti practica si „respiratia dubla” – o tehnica speciala de respiratie invatata de catre Yogananda, menita sa ajute la oxigenarea si detoxifierea sangelui.

Pentru a practica respiratia dubla, incepeti prin a inspira profund pe nas, scurt, urmand apoi fara pauza o inspiratie lunga si puternica – care va umple complet plamanii. Apoi, fara pauza, expirati pe nas si gura scurt, urmat apoi de expiratie lunga – scotand sunetul “Huh, Huhhhhhh” (numai cu respiratia; nu vocalizati). Simtiti energia cosmica cum curge prin medula oblongata odata cu respiratia.

Exercitiile

Iata un exemplu de exercitii care se includ in rutina zilnica.

Incepeti cu aceasta rugaciune invatata de la Yogananda:

O Spirit infinit,
Incarca-mi corpul cu energia Ta cosmica,
Mintea mea cu concentrarea Ta,
Sufletul meu cu bucuria Ta omniprezenta.
O tinerete eterna a corpului si a mintii,
Sezi in mine pentru eternitate.

recharge-tension

Respiratia dubla (cu atingerea mainilor)

Porniti cu bratele intinse in lateralele corpului, expirati dublu pe masura ce aduceti palmele in fata corpului, in acelasi timp indoind usor genunchii. Inspirati dublu pe masura ce va indreptati corpul si va aduceti bratele inapoi catre lateralele corpului, cu pumnii stransi, tensionand intregul corp intr-ul val ascendent. Expirati dublu pe masura ca va relaxati intr-un val descendent.recharge-no-tension

Efectuati exercitiul de la trei pana la cinci ori.

Incarcarea corpului  (prima faza)

Tensionati intregul corp deodata: Cu o inspiratie dubla, gradat tensionati toti muschii corpului simultan (incet – mediu – puternic), vibrati intregul corp puternic si apoi relaxati in mod gradat pe masura ce expirati dublu.

Respiratia dubla (fara tensiune)

Cu coatele indoite si palmele intr-o pozitie relaxata, idreptate inainte, trageti bratele catre partea superioara a pieptului si a umerilor. Inchideti ochii si concentrati-va atentia in punctul dintre sprancene. Usor, expirati dublu, pe masura ce va intindeti bratele in fata si tineti-le acolo. Bucurati-va de pauza dintre respiratii. Usor inhalati dublu pe masura ce va aduceti mainile inapoi catre piept. Bucurati-va din nou de pauza. Nu tensionati bratele in timpul exercitiilor. Simtiti-va relaxati, in pace si energizati.

Repetati de 6 – 10 ori.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Constiinta supravietuieste mortii corpului

Poate ca cea mai mare intrebare a tuturor timpurilor este "Ce se intampla dupa ce murim?" In timp ce multi indivizi, religii...

Închide