Calea Zen

0

Cum să îți transformi viața cu Înțelepciune, Compasiune și Mindfunlness

Zâmbește, respiră și mergi încet. Emoțiile vin și pleacă precum norii pe cer într-o zi cu vânt. Respirația conștientă este ancora mea – Thich Nhat Hanh

S-au scris multe lucruri despre Zen, însă existătrei puncte esențiale. Aceste intuiții și practici curg din învățărurile lui Buddha, însă pot fi aplicate tuturor religiilor și credințelor.

Prima este trezirea înțelepciunii, ceea ce Buddha numea calea dreaptă. Este înțelegerea natura impermanenței și a ”sinelui” gol a tuturor lucrurilor care există. A vedea prin iluzia gândirii compartimentate și a trece către o înțelegere holistică a faptului că fiecare atom, râu, planetă, galaxie și fință vie din Univers  se nasc împreună și curg ca un singur întreg mereu-schimbător și interdependent.

Thich Nhat Hanh descrie acest lucru cu numele de ”inter-ființare”. Einstein, Lao Tsu, Alan Watts și Walt Whitman au vorbit despre acest lucru, Van Gogh a exprimat această unitate curgătoare în picturile sale. Este înțelepciunea marii arte, poezii, a misticismului, a fizicii moderne, a sistemelor de gândire și a ecologiei, dar bineînțeles și Zenul.

zen-garden

Grădină Zen

Cum să învățăm să ne încredem în mintea intuitivă

Al doilea este comportamentul etic și compasiunea, valorificarea iubirii și a vieții mai mult decât lucrurile materiale, puterea sau sănătatea. Susținerea celorlator persoane, a căuta să reducem violența și suferința, cultivarea unei bunătăți mai mari și a egalității în societate. Prioritizarea păcii, a iubirii și a compasiunii sunt în miezul a ceea ce multe persoane înțelepte au împărtășit cu întreaga lume de-a lungul istoriei.

Aceasta este Calea lui Iisus, Gandhi, a celor de la Beatles și alui Martin Luther King, dar desigur că și a lui Buddha. Până când iubirea nu va fi introdusă în fapte, problemele nesfârșite ale umanității nu vor fi rezolvate. Ei au gândit că pentru a transforma cu a devărat lumea, toate deciziile importante – la toate nivelurile societății – trebuie să fie ghidate de înțelepciunea inimilor noastre.

Viața poate fi descoperită în momentul prezent. Trecutul este trecut, viitorul încă nu a venit și dacă nu ne întoarcem către noi înșine în momentul prezent, nu putem fi în legătură cu viața –  Thich Nhat Hanh

În final învățătorii Zen predau mindfulnessul (conștiența) momentului prezent, observând ce se întâmplă fără atașamente sau aversiune. Fiind conștienți de ceea ce facem chiar acum, chiar aici, oriunde am fi. Practica meditației șezute este menită să ne ajute să ne concentrăm și să ne calmăm mintea, însă mindfulnessul (conștiența) moment de moment n toate situațiile este ceea ce Buddha a subliniat cel mai puternic.

Prin practica mindfulnessului câștigăm o perspectivă din ce în ce mai profundă asupra modului în care funcționează mintea noastră, ajungem să înțelegem – și să eliberăm – modelele egocentrice de gândire, dorință și frică ce crează suferința din viața noastră. În timp, ajungem să avem încredere în inteligența creativă a conștienței spirituale, intuiția ”Minții Înțelepte” ce există în fiecare din noi.

way-of-zen_F1-driver

Îmbrățișând mintea inruitivă din fiecare din noi

Prioritizarea Înțelepciunii, Compasiunii și a Mindfulnessului

Meditația și mindfulnessul sunt în centrul practicii Zen, însă ele sunt părți esențiale din multe ate sisteme. Tai chi, yoga, pictura, rugăciunea, gătitul, cântatul la pian și multe alte forme de exercițiu ne pot ajuta să ne calmăm mințile și să ne conectăm cu momentul prezent, atunci când o facem conștient (mindfull).

Fiecare respirație, fiecare pas, pot fi pline de pace, bucurie și serenitate – Thich Nhat Hanh

Aceste trei elemente esențiale predate de Budda – înțelepciunea, compasiunea și mindfulnessul – sunt legate între ele sinergic și interdependent. Atunci când reușim să prioritizăm aceste trei lucruri reușim să întărim creșterea tuturor celorlaltor lucruri. În timp, (cu practică) devenim mai plini de compasiune, mai înțelepți, mai conștienți, mai iubitori, mai bucuroși și mai în pace.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cercetătorii au inventat un aparat care citește mintea și proiectează gândurile pe un ecran

Cercetători de la the University of Oregon au inventat un sistem capabil să citească gândurile oamenilor folosind o scanare a...

Închide