Posibil cel mai vechi artefact de aur în Bulgaria

0

Acest artefact minuscul măsoară numai 4 mm în diametru și poate că nu arată extraordinar la prima vedere, însă este o descoperire majoră. Arheologii cred că ar putea să fie cel mai vechi artefact de aur descoperit în Europa, sau poate chiar din lume.

Micuțul inel a fost descoperit într-o așezare preistorică din sudul Bulgariei. El este datat în jurul anului 4,500 – 4,600 îC., fiind în acest fel cu aproximativ 200 de ani mai vechi decât bijuteria din necropola din Epoca de Cupru, de la Varna, unde au fost descoperite cele mai vechi bijuterii de aur, în 1972.

“Nu există niciun dubiu că este mai vechi decât aurul de la Varna”, declară Yavor Boyadzhiev, profesor la Academia bulgară de științe.

“Este o descoperire cu adevărat importantă. Este doar mică bucată de aur, însă este destul de mare ca să își găsească locul în istorie”.

worldsoldestartifact2

Săpături la Tell Yunatsite, Bulgaria (Fundația Balkan Heritage)

Este foarte posibil ca inelul să fi fost produs chiar acolo, foarte aproape de orașul modern Pazardzhik, care a fost prima așezare urbană din Europa, locuit de o ”societate extrem de bogată în cultură elevată”, care a venit din Anatolia, actualmente în Turcia, în jurul anului 6,000 îC.

“Aș spune că este un prototop al orașului modern, cu toate că putem spune că ceea ce avem aici este un oraș antic, judecând după standardele mesopotamiene”, a declarat Boyadzhiev.

worldsoldestartifact3

Acest inel micuț descoperit în BUlgaria ar putea fi cel mai vechi artefact de aur din lume. Imagine: Dimitar Kyosemarliev/Reuters

“Dar aici vorbim despre un loc care a precedat Sumerul cu mai bine de 1,000 de ani”, a mai adăugat el, referindu-se la ceea ce este considerată în mod normal prima civilizație urbană, din sudul Mesopotamiei, astăzi Irak.

Inelul de aur, cântărind  centigrame a fost dezgropat printre rămășițele unei case vechi care probabil că a stat în picioare pe vremea când metale precum cuprul și aurul abia se foloseau pentru prima dată.

Au fost descopeite mai mult de  de figurine ceramice de păsări, indicând faptul că acestea erau probabil venerate de locuitorii de acolo. Așezarea a fost distrusă de triburi ostile care au invadat dinspre nord-est, în jurul anului 4,100 îC.

Inelul va fi expus la Muzeul de istorie din Pazardzhik după ce va fi analizat în amănunțime și i se va confirma vechimea, după declarațiile unui lucrător la muzeu.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Legenda lui Avalokiteshvara cu o mie de brațe

Avalokiteshvara, Bodhisattva compasiunii, în fața lui Buddha Amitabha, și-a luat angajamentul de a se manifesta intenționat în cele trei tărâmuri...

Închide