Polii magnetici ai Soarelui sunt gata sa se inverseze

0

Un eveniment de proportii urmeaza sa se intample pe Soarele nostru. Conform masuratorilor facute de NASA. maretul camp magnetic al Soarelui este gata sa se rastoarne. „Se pare ca suntem la doar trei luni distanta de o inversare completa a campului”, spune fizicianul solar Todd Hoeksema de la Stanford University. „Aceasta schimbare va avea un efect de domino in intregul sistem solar”.

Campul magnetic al Soarelui isi schimba polaritatea aproximativ la fiecare 11 ani. Fenomenul se intampla in varful fiecarui ciclu solar pe masura ce dinamul magnetic interior al soarelui se reorganizeaza. Rasturnarea care urmeaza va marca mijlocul Ciclului Soalr 24. Jumatate din maximul solar va fi trecut iar jumatate va urma sa vina.

Hoeksema este director la Wilcox Solar Observatory, de la Stanford, unul dintre putinele observatoare din lume care monitorizeaza campurile magnetice polare ale Soarelui. Polii sunt mereu in miscare. Exact in modul in care cercetatorii observa regiunile polare ale planetei noastre pentru urmarirea schimbarilor climaterice, la fel fac si cercetatorii care studiaza Soarele. Magnetogramele de la observatorul Wilcox urmaresc activitatea magnetica polara a Soarelui inca din 1976 si au inregistrat trei mari rasturnari – cu o a patra in urmatoarea perioada.

Fizicianul solar Phil Scherrer, tot de la Stanford, descrie ceea ce se intampla: „Polii magnetici ai Soarelui se slabesc, ajung la zero si apoi apar din nou avand polaritatea opusa. Acesta este un fenomen normal ce face parte din ciclurile solare”.

O rasturnare a campului magnetic al Soarelui este literal un eveniment maret. Zona de influenta magnetica a Soarelui (cunoscuta si sub numele de heliosfera) se extinde miliarde de kilometri dincolo de Pluto. Schimbari ale polaritatii campului fac valuri pana la sonda Voyager, la poarta spatiului interstelar. Atunci cand fizicienii solari vorbesc despre inversarea campului, conversatia se concentreaza deseori pe „foaia electrica”. Foaia electrica este o suprafata aplatizata ce se iveste din ecuatorul soarelui acolo unde campul magnetic ce se roteste mai incet creaza un curent electric. Curentul este slab, numai o milionime de amper pe metru patrat (0.0000000001 amp/m2), insa exista foarte mult: amperajul curge printro regiune groasa de 10000 de km si lata de milioane de km. Din punct de vedere electric, intreaga heliosfera este organizata in jurul acestei enorme foi. In timpul inversarii campului foaia electrica devine foarte unduita. Scherrer aseamana ondulatiile cu modelele unduitoare de pe mingea de baseball. Pe masura ce Pamantul se invarte in jurul soarelui, se scufunda si iese inafara foii electrice. Tranzitiile dintr-o parte intr-alta pot porni evenimente spatiale furtunoase in jurul planetei noastre.

Si razele cosmice sunt afectate. Acestea sunt particule de energie incarcate puternic, accelerate pana aproape de viteza luminii de catre exploziile de supernove si alte evenimente violente din galaxie. Razele cosmice sunt un pericol pentru astronomi si pentru sondele spatiale iar unii cercetatori spun ca pot afecta norii si climatul de pe Pamant. Foaia electrica functioneaza ca o bariera pentru razele cosmice deflectandu-le pe masura ce incearca sa penetreze interiorul sistemului solar. O foaie ondulata actioneaza ca un si mai bun scut impotriva particulelor de energie din profunzimea spatiului. Pe masura ce se apropie rasturnarea campului, datele de la observatorul Wilcox ne arata ca cele doua emisfere ale soarelui sunt desincronizate.

„Polul Nord al Soarelui si-a schimbat deja polaritatea in timp ce Polul Sud se grabeste si el sa o faca”, spune Scherrer. „Curand, totusi, ambii poli se vor schimba si va incepe cea de-a doua jumatate a maximului ciclului solar”. Cand acest lucru va avea loc, Hoeksema si Scherrer vor oferi noutati colegilor si publicului.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
”Dancing with the Bear – Reclaiming the Arts of Dream Healing”

Pentru ca suntem inconjurati de prieteni, azi o sa va aducem in fata atentiei un eveniment important ce va avea...

Închide