Plantele fac calcule matematice complxe pentru a nu flamanzi noaptea

0

Plantele fac zilnic impartiri pentru a nu le fi foame noaptea, arata un nou studiu. Calculele le permit sa foloseasca rezervele pe care le au in mod constant asa incat sa nu li se termine inainte de rasaritul soarelui.

Acesta este primul exemplu concret de calcule complicate matematice in cadrul unui proces biologic fundamental.” spune modelatorul matematic profesor Martin Howard de la .

Plantele se hranesc in timpul zilei folosind energia solara pentru a converti dioxidul de carbon in zaharuri si amidon. Odata ce soarele a apus ele depind de rezervele de amidon pentru a nu muri de foame.

Cercetatorii de la John Innes Centre spun ca plantele trebuie sa faca niste calcule matematice precise – impartirea aritmetica – pentru a-si doza consumul de amidon precis. „Capacitatea de face calcule aritmetice este vitala pentru cresterea si productivitatea plantei,” spune biologul specializat in metabolism profesor Alison Smith.

Daca am putea intelege modul in care plantele continua sa creasca in intuneric ne-ar putea ajuta sa descoperim noi moduri de a imbunatati randamentul culturilor noastre.

In timpul noptii, mecanismele din interiorul frunzelor masoara nivelul de amidon din depozite si estimeaza in acelasi timp cat mai este pana la momentul rasaritului. Informatiile in legatura cu timpul provin de la ceasul interior, in mod similar cu cele care provin de la ceasul nostru interior. Depozitul este apoi impartit la durata de timp pana la momentul rasaritului pentru a regla rata corecta de consum de amidon, astfel incat la momentul rasaritului 95 % din depozitele de amidon sa fie consumate.

Calculele sunt atat de precise incat plantele evita infometarea dar in acelasi timp folosesc si intr-un mod eficient resursele pe care le au,” spune profesor Smith.

Daca depozitele de amidon se consuma prea repede, planta va flamanzi si isi va opri cresterea in timpul noptii. Daca depozitele sunt folosite prea incet, o parte din acestea se vor pierde.

Studiul a fost publicat in revista .

sursa:

 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Serile Noului Pamant – 10.07.2013 – CONCENTRAREA – Calea catre interior

Dragilor, sa ne concentram putin. Despre ce este vorba in noul episod al Serilor Noului Pamant? In primul rand despre...

Închide