Plantele au sentimente? – partea 4

0

  • Plante cu sentimente? Daca plantele pot auzi, pot ele sa si simta? Acestea nu au un sistem nervos precum animalele si totusi exista dovezi clare ca ele sunt capabile de a simti mediul si de a reactiona la el in moduri care seamana cu emotiile. continuare: http://noulpamant.ro/articole/stiri/plantele-au-sentimente-partea-3/

Cea mai mare planta

 

O planta individuala din specia Sequoia Gigant  (Sequoiadendron giganteum) din Sequoia National Park, California, cunoscut sub numele de copacul Generalului Sherman, este considerata cea mai mare planta vie si in acelasi timp, cel mai mare organism viu de pe pamant. Este o gimnosperma ce face conuri, cu o inaltime de 84 de m si un diamentru al trunchiului de 31.3 metri. Planta are destul lemn, in trunchiul sau, pentru a oferi cherestea destula pentru a construi in jur de 40 de case mici (stil american).

Ceea ce vedeti este mult mai mare decat pare!

In Rezervatia Malheur din estul statului Oregon se poate gasi o specie gigantica de Armillaria ostoyae, sau ciuperca de miere. Corpurile acestui organism vast, se inlantuiesc sub forma de manunchiuri de ciuperci, insa partile lor subterane se intind pe mai bine de 5-6 km in jurul acestei arii. O asemenea dimensiune, nu se obtine fara o varsta considerabila iar acest organism, a fost datat ca avand intre 2400 si 7000 de ani vechime. Prezenta acestui mare organism nu este un eveniment prietenos pentru multi dintre copacii din zona, aceasta ciuperca fiind cunoscuta ca o rozatoare de radacini. Nu putini copaci dispar sub ravagiile facuta de aceasta creatura neobosita. Incendii periodice o tin sub control, insa climatul uscat descurajeaza cresterea unor colonii competitive de alte ciuperci.

Cercetatorii care au studiat aceasta specie de ciuperci au reusit sa determine ca este un singur organism imens, prin analize detaliate ADN ale unor mostre luate din locatii diferite. Mostrele, au demonstrat aceeasi constitutie genetica chiar si atunci cand au fost prelevate de la kilometri distanta. Astfel, rezultatul studiului confirma ca acest specimen de Armillaria este, intr-adevar, un mare specimen conectat si nu niste organisme separate ale aceleiasi specii.

Cea mai veche planta vie

 

O singura planta individuala, tufa de creozot, in California de Sud (Larrea tridentata sin familia florii soarelui [Asteraceae]), se estimeaza ca are o vechime de  11,700 de ani.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Sfantul Francisc din Assisi

  Francisc din Assisi Multi oameni au auzit despre Francisc ca fiind un ascet care a iubit animalele. Povestea completa...

Închide