Plantele au sentimente? – partea 3

1

  • Sisteme nervoase la plante? Un om de stiinta indian, Dr. Jagadishchandra Bose, a inventat un instrument numit crescograph si a facut multe experimente pe plante. Un biolog faimos, Dr. Bose, a demonstrat ca plantele pot simti in felul lor.  “Sa presupunem ca este o planta de un verde crud si ca frunzele ei sunt de un verde stralucitor in lumina soarelui. Avem impulsul de a ii rupe o frunza pentru a o simti, dar nu ne gandim la ceea ce se intampla inauntrul plantei. Poate ca credem ca planta nu sufera ca noi. Insa planta chiar sufera. Defapt, pulsul plantei se opreste cand frunza este smulsa. La scurt timp, pulsul porneste din nou in acel punct dar de data aceasta foarte incet. Apoi se opreste complet. Acel loc este ca si mort pentru planta.” continuare: http://noulpamant.ro/articole/stiri/plantele-au-sentimente-partea-2/

Plante cu sentimente?

Daca plantele pot auzi, pot ele sa si simta? Acestea nu au un sistem nervos precum animalele si totusi exista dovezi clare ca ele sunt capabile de a simti mediul si de a reactiona la el in moduri care seamana cu emotiile.

Un exemplu de reactii complexe ce sugereaza ca plantele au sentimente este altruismul lor observat, definit ca grija dezinteresata pentru binele altora printr-un comportament demonstrativ ce este in detrimentul individului insa favorizeaza supravietuirea celor apropiati. In lumea animalelor, un parinte isi poate sacrifica viata pentru copilul sau. Un soldat poate fi numit „altruist” daca se arunca pe o grenada pentru a isi proteja camarazii. Membrii unei familii de maimute petrec timp depune efort pentru a isi ingriji unii altora blana. Dar poate o planta sa fie altruista?

Cu toate ca plantele au abilitatea de a simti si de a raspunde celorlalte plante, abilitatea lor de isi recunoaste aproapele si de a actiona altruist a fost subiectul mai multor studii. Insa recent, dupa un raport publicat in ScienceDaily, unii cercetatori au explorat recunoasterea rudelor in cazul Impatiens pallida [dedesubt] si s-a incercat identificarea altruismului in cazul acestora.

Aceste plante cresc deseori una in apropierea celeilalte si sunt cunoscute prin faptul ca raspund puternic la competitia de deasupra pamantului – in special pentru lumina soarelui – asezand aceasta specie pe lista candidatilor pentru recunoasterea rudelor. Prin asezarea resurselor sale in frunze, plantele pot creste mai repede si acoperi frunzele competitorilor. pot de asemenea sa stimuleze cresterea radacinilor si prin aceasta pot opri sistemele de radacini ale plantelor invecinate.

Insa imaptiens pallida nu are acest comportament atunci cand in jurul ei este o ruda.

Intre rude apropiate, planta nu isi mareste alocarea resurselor catre radacini sau frunze. Mai degraba isi altereaza morfologia prin marirea tulpinii si prin ramificarea ei. Acesta pare sa fie un exemplu de cooperare a plantelor cu rudele lor prin incercarea de a obtine resursele necesare fara umbrirea rudelor invecinate.

In cazul in care acestea cresc printre plante straine, isi aloca resurse catre fruze si radacini ca un raspuns competitiv.

In cazul acestor plante s-a observat diferenta in raspuns relativa la prezenta unei rude sau a unui strain  se face la nivelul radacinilor. Acest lucru s-a verificat in alte experimente in care secretii ale radacinilor de la plante din aceeasi familie sau straine s-au pus pe seminte si s-a masurat cresterea ulterioara a plantelor. Radacinile au fost semnificativ mai mici atunci cand au fost expuse la secretii de radacini din aceeasi familie.

Descoperirile mentionate pot avea un impact important asupra culturilor cu seminte din aceeasi familie cum ar fi porumbul si soia. Se sugereaza ca sisteme de radacini mai puternice rezulta din diversitate. Insa, acelasi impact l-ar putea avea si asupra gradinii de acasa. Deseori, asezam plante in pamant, una langa alta si nu le merge bine, caz in care dam vina pe magazinul de unde le-am cumparat sau pe vreun factor patogen. Poate ca e mai mult decat atat, poate este cazul unei familii de plante.

Plantele coopereaza si cu membrii care nu sunt legati de specia lor.

Salcamii produc tanin pentru a se apara atunci cand sunt mancati de animale. Mirosul de tanin emanat este simtit de ceilalti tanin care, la randul lor incep sa produca tanin ca masura de protectie impotriva animalelor.

Plantele sunt binecunoscute pentru faptul ca folosesc substante chimice pentru a interactiona cu animalele. Atunci cand sunt atacate de omizi, unele plante pot elibera semnale chimice ce atrag viespi care ataca omizile.

Orhideele sunt faimoase pentru acest lucru. Neavand zaharuri pentru a tenta o insecta sa le imprastie polenul, unele orhidee le atrag cu mirosul unor flori ce au niste comori mult mai valoroase sau mimeaza forma uei potentiale perechi pentru imperechere. O specie de orhidee ce traieste pe insula chineza Hainan isi pacaleste albinele ce le polenizeaza prin eliminarea unei substante pe care albinele o emena ca semnal de alarma. Descoperirea explica de ce viespile care captureaza albinele pentru a le servi ca mancare pentru larvele lor au fost observate pur si simplu ca gauresc florile Dendrobium Sinense. Substanta pe care orhideea o produce, este o raritate chiar si in lumea insectelor si nu a mai fost descoperita la nici o planta.

Plantele sunt supravietuitori si nu este surprinzator faptul ca au dezvoltat abilitati pentru comunicare si cooperare intre ele. Ele au evoluat cu mult timp inaintea animalelor si intrec toate spaciile celelalte in dimensiuni si longevitate.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Un comentariu

  1. Draga… Iulia, cred.
    Intr-adevar sunt multe la care ar trebui sa ne gandim… si nu numai sa ne gandim ci sa actionam in consecinta. vegetarieni care poarta pantofi de piele sau haine… animale modificate genetic pentru a fi omorate… cate si mai cate, insa nu pe asta trebuie sa ne concentram atentia. e benefic sa ne concentram pe binele pe care trebuie sa il facem si sa il si facem. sa ne gandim si sa fim constienti ca suntem responsabili cu toii fata de ceea ce se intampla cu lumea din jurul nostru. sa o iubim cu adevarat ca si cum ar fi un apropiat si sa ne comportam in consecinta. sa nu mai poluam, sa gasim metode de a trai cat mai echilibrat si decent si sa investim in a schimba sistemele care strica si distrug echilibrul. sa fim constienti de partea negativa dar sa nu o intarim si atat ca si gandire, cat si ca sentimente si fapte sa ne asezam in ecuatia vietii.
    cat despre retorica din comentariul tau, cred, e o presupunere, ca nu e atat de grav ca in cazul animalelor, date fiind structurile ceva mai avansate, insa nu e imbucurator. natura stie perfect ce are de facut INTOTDEAUNA.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Buna dimineata speranta!

Buna dimineata OM. Pentru ca am avut un episod din Vizorul sufletului care a atins acest subiect si asta cu...

Închide