Plante care strălucesc la fel ca lămpile

0

Străzile viitorului ar putea fi luminate de copaci strălucitori în loc de corpuri de iluminat, mulțumită unor reușite în crearea unor plante bioluminiscente. Experți au injectat nanoparticule specializate în frunzele unui măcriș de baltă, ceea ce a făcut planta să strălucească difuz pentru câteva ore. În acest fel am putea rezolva multe probleme.

Substanța chimică implicată, care a produs destulă lumină pentru a citi o carte, este aceiași cu cea pe care licuricii o folosesc pentru a-și crea strălucirea caracteristică. Pentru a crea plante care strălucesc, ingineri de la the Massachusetts Institute of Technology (MIT) au transformat această substanță numită luciferase. Luciferase acționează ca o moleculă numită luciferin, creând efectul de luminiscență.

Nanoparticulele i-au ajutat să ajungă la combinația perfectă si nici să nu ajungă la concentrații care ar putea fi toxice pentru plante. Rezultatul a fost că măcrișul de baltă a funcționat ca o lampă de birou.

Cercetătorii cred că, prin intermediul unor reglaje fine, tehnologia ar putea să fie folosită pentru a crea o luminiscență destul de puternică pentru un loc de muncă sau chiar o întreagă stradă, dar și ca iluminat de intensitate mică pentru interior.

Michael Strano, profesor de inginerie chimică la MIT și sutor senior al studiului, spune: ”Viziunea este să creăm o plantă care va funcționa ca o lampă de birou – o lampă ce nu are nevoie să fie băgată în priză. Lumina este creată de însuși metabolismul plantei. Munca noastră deschide realmente ușa către niște lămpi stradale ce sunt nimic altceva decât copaci tratați sau lămpi pentru spații interioare.”

Luciferasele sunt dintr-o clasă de enzime oxidante ce sunt descoperite în mai multe specii, care le permit să aibă ”bioluminiscență” sau, cu alte cuvinte, să emită lumină. Licuricii sunt capabili să emită lumină printr-o reacție chimică.

În reacția chimică, luciferinul este convertit în oxiluciferin de către enzima luciferasă. O parte din energia eliberată în această reacție este sub formă de lumină. Reacția este extrem de eficientă, ceea ce înseamnă că aproape toată energia din reacție este rapid convertită în lumină.

Iluminatul înseamnă aproximativ 20% din consumul global de energie, ceea ce înseamnă că înlocuirea cu plante bioluminiscente ar reprezenta o scădere drastică a emisiile de CO2. Eforturile cercetătorilor au produs plante care putea lumina pentru 45 de minute la începutul proiectului și au ajuns să lumineze 3,5 ore.

Lumina generată un măcriș de baltă de 10 cm. crează aproximativ o miime din luminozitatea necesară unei citiri fluente, dar a fost destul de puternică pentru a lumina cuvintele dintr-o pagină a cărții Paradise Lost, de John Milton.

Echipa de la MIT crede că poate crește nivelul de lumină emisă, dar și durata acesteia, optimizând pe mai departe concentrarea și eliberarea gradată a compușilor chimici. Pentru versiuni viitoare ale acestei tehnologii, echipa speră să dezvolte o cale de a spreia nanoparticulele pe frunzele plantei, ceea ce ar putea transforma copacii și alte plante în surse luminoase.

Cercetătorii au demonstrat că pot crea lumină prin adăugarea unor nanoparticule ce conțin un inhibitor de luciferase. Acest lucru le-ar putea permite să creze în cele din urmă plante care să își oprească emisia de lumină ca răspuns la condițiile de mediu precum lumina soarelui.

Descoperirile complete ale acestui studiu au fost publicate în revista Nano Leters a the American Chemical Society. Ce părere aveți de această descoperire?

Ne puteți lăsa comentarii la subiect.

sursa: http://www.thespaceacademy.org/2017/12/mit-just-created-living-plants-that.htmlAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Beneficiile ceaiului de coji de nucă

Nu mai arunca cojile de nucă, pentru că ele sunt bogate în compuși și nutrienți sănătoși. Cojile de nucă au...

Închide