Planetele se pot forma in centrul galaxiei

0

La o primă vedere centrul Căii Lactee pare a fi un loc nepropice pentru formarea unei planete. Stelele se îngrămădesc unele în celelalte în timp ce zboară prin spaţiu ca maşinile la ora la care traficul este foarte lejer. Explozii de supernove aruncă unde de şoc şi inundă zona în radiaţii puternice. Forţe gravitaţionale imense de la o gaură neagră super-masivă îndoaie şi înfăşoară însăşi materia spaţiului.

Cu toate acestea, cercetători de la Harvard-Smithsonian Center pentru Astrofizică arată că planete se pot forma în acest maelstrom cosmic. Ca dovadă, aduc o recentă descoperire a unui nor de hidrogen şi heliu ce a pornit către centrul galaxiei. Cercetătorii spun că aceasta este dovada rămăşiţelor unui disc planetar distrus, ce orbita în jurul unei stele nevăzute.

„Această stea nenorocoasă a fost înghiţită de către gaura neagră centrală. Acum este călătoria vieţii ei, şi cu toate că va supravieţui evenimentului, această protoplanetă nu va fi prea fereicită,” spune şeful echipei care a întocmit studiul, Ruth Murray-Clay de la CfA. Rezultatele sunt publicate în revista Nature.

Norul respectiv a fost descoperit anul trecut de o echipă de astronomi folsind Telescopul foarte mare din Chile. Au speculat că acesta s-a format atunci când două stele apropiate s-au ciocnit, similar cu nisipul care se strânge pe dune, dus de vânt.

Murray-Clay şi co-autorul Avi Loeb au oferit o altă explicaţie. Stelele nounăscute reţin în jurul lor un disc înconjurător de gaze şi praf câteva milioane de ani. Dacă o asemenea stea a plonjat către gaura neagră din centrul galaxiei, valurile garvitaţionale şi ale radiaţiei ar rupe acest disc în câţiva ani.

S-a identificat şi sursa probabilă a unei stele singuratice – un inel de stele cunoscut ca orbitând centrul galactic la o distanţă de o zecime dintr-un an lumină. Astronomii au detectat zeci de stele tinere, strălucitoare de tip O în acest inel, ceea ce sugerează că sute de stele stinse există acolo. Interacţiunile dintre stele ar putea arunca una dintre ele în interiorul inelului, împreună cu discul acompaniant.

Cu toate că acest disc protoplanetar este distrus, steaua ce rămâne în inel poate susţine integritatea discului. Cu toate acestea, planete se pot forma în ciuda mediului hostil.

Pe măsură ce steaua îşi continuă plonjonul în anii următori, din ce în ce mai mult material din disc va fi împrăştiat, lăsând în urmă doar un miez dens. Gazul împrăştiat se va scurge înşurubat în matca găurii negre. Fricţiunea îl va încălzi atât de puternic încât va străluci în domeniul razelor X.

„Este fascinant să te gândeşti la planete ce se formează atât de aproape de o gaură neagră,” spune Loeb. „Dacă civilizaţia noastră ar locui într-un asemenea loc, am putea testa teoria gravitaţiei a lui Einstein mult mai bine şi am putea extrage energie curată prin eliminarea deşeurilor în gaura neagră.”

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
DARUL

Nu întâmplător cu o mică aliterație darul se transformă în harul. Limba noastră este într-adevăr o comoară pentru că păstrează...

Închide