Piramidele circulare în trepte ale tradițiilor Guachimontones și Teuchitlan

0

Un sit arheologic remarcabil Guachimontones (‘Los Guachimontones’) a fost descoperit chiar la periferia micuțului oraș Teuchitlán, Jalisco, la 43 de km vest de Guadalajaro, Mexic. La început nu se știa mai nimic despre acest loc remarcabil plin de piramide rotunde, câteva dealuri sau piramide conice, piațete terasate înconjurate de tribune, un amfiteatru, câteva terase, construcții și morminte străvechi sofisticate. Datate în primul secol înainte de Cristos, aceste morminte au mici camere mortuare pe fundul unor tăieturi verticale de până la 18 m adâncime.

CirclesofGuachimontones1

Los Guachimontones. Caracteristica dominantă de aici sunt piramidele circulare în trepte din mijlocul complexului. Piramida circulară înaltă de 18 m din Cercul 2 are 13 trepte înalte ce conduc la un nivel superior, apoi fiind completată cu alte 4 trepte înalte. Acesta este unul dintre cele mai impresionante situri arheologice din vestul Mexicului.

Situl a fost descoperit de către arheologul americn Phil Weigand în 1970, iar astăzi este printre cele mai vizitate situri arheologice din țară. Weigand a petrecut 29 de ani cerectând o societate complexă, extrem de bine organizată, care a avut începutul aproximativ în anul 1.000 îC și a avut vârful în jurul anului 200 dC.
Guachimontones, casă pentru aproximativ 40.000 de oameni, a fost construit de către o cultură unică, cunoscută sub numele de tradiția Teuchitlán, una dintre civilizațiile pre-hispanice care a înflorit în vestul Mexicului.

Guachimontonesciercles4

Vedere aeriană a Los Guachimontones

Locuitorii orașului au creat mici insule agricole irigate printr-un sistem ingenios de porți, diguri și canale, fiind în același timp făcând schimburi cu sare din Bazinul Sayula din centrul Jalisco. Locația geografică a orașului a fost de mare importanță în tradiția Teuchitlán, pentru că oamenii trăiau chiar lângă cel mai mare depozit de obsidian din lume.

De fapt, aceștia aveau sub control mai bine de 1.000 de mine de obsidian, din care s-au extras mai bine de 14.000 de tone. Manufacturieri iscusiți din atelierele din Teuchitlán au modelat obsidianul sub formă de săbii, capete de suliță, oglinzi de o calitate extraordinară și unice în același timp dar și cercei foarte subțiri.

Guachimontonesciercles5

The city’s geographical location was certainly of great importance for the Teuchitlán Tradition, because these people lived wight next to the third largest obsidian deposits in the world.

Totuși, caracteristica dominantă din los Guachimontones sunt piramidele circulare în trepte din mijlocul complexelor de construcții.

Guachimontonesdrawing1

Desen cu Guachimontones, casă pentru aproximativ 40,000 de suflete.

 

Potrivit declarațiilor lui Weigand, aceste structuri, așezate în straturi concentrice de piatră și gazon, nu sunt unice pentru Mezoamerica ci și pentru alte zone ale lumii. Zona pe care o acoperă este uriașă, având cel puțin trei piramide, platforme de piatră și temple în jurul lor. Acestea sunt așa numitele Cercuri din Guachimotones care sunt inspirate din tradiția incașă și aztecă, dar nu au nicio influență olmecă.

Structurile sunt unice prin faptul că au la bază cercuri concentrice, spre deosebire de orice alt fel de tip de piramidă. Structura principală era construită pe vârful unui deal și era folosită ca loc de venerare pentru zeitatea Ehecatl-Quetzalcoatl, un șarpe cu pene venerat ca zeu al vântului în multe civilizații pre-hispanice din Mexic. Aceasta are 52 de trepte, corespunzător numărului de săptămâni dintr-un an regăsite în multe cicluri de calendare din America Centrală, inclusiv în cunoscutul calendar Maya.

Situl conține mai multe platforme rectangulare și două curți pentru jocul cu mingea, cunoscute în multe culturi mezoamericane, în care competitorii își foloseau șoldurile pentru a controla mingea și pentru a muta de la un capăt al curții către celălalt, în unele cazuri trecând cu aceasta printr-un inel.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Prima populație din Japonia: civilizația Ainu

Originea populațieie Ainu din Japonia este necunoscută. Cu toate că Ainu înseamnă ”uman”, se spune că aceștia vorbesc o limbă...

Închide