Petroglifele din Desertul Mojave vorbesc despre Potop – partea 1

5

In partea de vest a desertului Mojave din sudul Californiei, exista o placa de roci antice integrate intr-un bolovan de langa un lac antic care arata un om intr-o barca. Alte doua glife de pe placa povestesc despre o inundatie. In acest articol, aceste trei imagini sunt analizate la un loc, dezvaluind o poveste mult mai mare. Interpretarile artei in piatra ale lui LaVan Martineau sunt folosite in lucrarea de comparare si de interpretare a acestora. In acest fel sunt aduse dovezile care sustin interpretarea acestor petroglife ca o relatare a unei marete inundatii.

Descrierea locatiei

La Little Lake, California, exista o serie de petroglife bizare ce par sa fi fost desenate de catre acelasi artist undeva de la anul 500 pana la anul 1500 i.C. Acest set de desene antice la care ne vom referi in articol cu numele de Placa Inundatiei din Desert (Imaginea 2) a fost sculptat pe o suprafata verticala a unei stanci la aproximativ 3 m de la nivelul solului, in apropierea partii extrem-sudice a Lacului Little. Imaginea centrala de pe aceasta placa descrie posibil un om cu un sceptru stand deasupra unei linii orizontale in marginea superioara  a unei forme alungite ce seamana cu un U (Imaginea 2). Per total, atributele acestor glife par sa fie foarte asemenatoare cu elementul radical chinezesc (Figura 1) care simbolizeaza o nava plutitoare sau o barca. Partea de jos a acestei glife contine cateva linii unduitoare orizontale care in mod sigur descriu apa (Figura 2). In continuare, petroglifa de fata va fi denumita Glifa Navei.

 

Imaginea 1. Petroglifele panoului inundatiei din desert

Similar radacinii chinezesti, Glifa Navei este divizata de o linie orizontala care se extinde dincolo de ambele laterale ale figurii. Este important de notat ca in fiecare capat al liniei lungi din Glifa Navei, exista un punct solid si mare. In alte aranjamente similare de arta in piatra, aceste tipuri de simboluri au fost interpretate ca „vorbire”. Totusi, in contextul Glifei Navei, figura probabil ca nu reprezinta vorbirea ci, mai degraba, punctele reprezinta locuri iar linia ce le conecteaza descrie miscarea precum in simbolul intalnit in operele de arta din piatra ce inseamna „plecare” (Figura 3). Asadar, ca parte integranta a Glifei Navei, aceasta figura cu umflaturi la capete, pare sa insemne miscarea navei dintr-un loc intr-altul. Totusi, posibilitatea faptului ca figura descrie o conversatie legata de povestea navei nu poate fi total eliminata.

 

  
[deasupra]Imaginea 2. Glifa Navei  [dedesubt]Figura 1. Radacina chinezeasca a barcii

Similar radacinii chinezesti folosite pentru descrierea unei barci, Glifa Navei are o imagine semnificativa desenata imediat deasupra ei (Imaginea 3). Aceasta imagine aduce cu o pasare care priveste in partea stanga, cu ciocul in aceeasi directie si care prezinta linii ce seamana cu aripile, usor curbate in sus, ce se extind in cele doua laterale. In consecinta, aceasta este denumita Glifa Pasarii. Mai mult, glifa este inconjurata de doua contururi concentrice ce ii maresc importanta. Aceste accentuari pot insemna multiplicarea pasarii de la una la trei sau maresc importanta figurii incluse in ele, ori ambele.

 

Imaginea 3. Glifa Pasarii

In coltul din dreapta jos al Glifei NAvei, exista un al doilea desen (Imaginea 4), de dimensiuni si varsta similare, compus din trei sectiuni verticale distincte. Sectiunea de baza include cateva linii verticale scurte ce atarna de o singura linie orizontala. In alte situri, desene similare (Figura 4) sunt interpretate frecvent ca ploaie. Sectiunea de mijloc a acestei petroglife contine multe linii orizontale unduitoare care ca in cadrul Glifei Navei reprezinta o mare cantitate de apa. In ele din urma, portiunea superioara a imaginii este compusa din trei cercuri concentrice decorate cu 14 linii scurte ce radiaza in toate directiile pornind din inelul exterior. In cartea sa intotulata „The Rocks Begin to Speak,” LaVan Martineau interpreteaza imagini similare (Figurile 5 si 6) ca prezentand ideea de „nimic acolo” si „in toate directiile”. Atunci cand cele trei sectiuni ale acestei glife sunt citite secvential de jos in sus, este descrisa o ploaie ce a produs o mare cantitate de apa ce s-a extins in toate directiile. Asadar, aceasta glifa descrie o inundatie. In consecinta, in acest articol aceasta va fi denumita cu numele de Glifa Inundatiei.

 

Imaginea 4. Glifa Inundatiei

Figura 2. „Apa”

Figura 3. „Plecare”

Figura 4. „Ploaie”

 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

5 comentarii

 1. Daca urmarim si referirile unor videoclipuri God in ancient China de pe Youtube, dragii mei prieteni veti vedea cam ce ar merita aprofundat. Daca e sa ascult cum zice Giurascu ca geto tracii ar avea o prezenta de 17-18 secole inainte de Christos, am o intrebare care nu ma chinuie prea tare. De ce oare poporul asta plateste atit de mult adica de 2000 de ani tot patimeste- ispaseste (cum ar zice babele din copilaria mea). Ce se intimpla natiunilor foste privilegiate nu e de mirare,conchistadorii poate se rasucesc pe oase cind isi vad acum stranepotii, iar italienii si grecii stiu ei ale cui pacate le trag (pacatul trufiei si lacomiei, crime ce sa mai vorbim) sint din ultimii 2000 de ani. Va veni si rindul altor foste imperii proaspat destramate acum tari cu pretentii de onorabilitate in Europa. Imi face impresia ca unele tari asiatice (de exemplu China) si-au terminat perioada de ispasit si-au asumat greselile si acum se pregatesc cu avint sa faca altele. Asa pare a fi mersul omenirii. Este posibil ca popoarele alese cind cistiga in acest joc bizar al umanitatii dispar de pe fata pamintului. Deci iarasi ma intreb ce au facut stramosii nostri de pe aceste paminturi incit sa merite o batjocura de 2 milenii in ceata minciunilor. Nici nu meritam sa aflam prea curind dar probabil ca tocmai prin asta stranepotii getodacilor vor mai poposi pe aceste paminturi si nu vom fi anihilati de interesele amestecate din jur sau de la distanta.. .

 2. poate ca scopul unei civilizatii e sa vina, sa invete si sa plece… nu sa repete aceleasi greseli si sa se reincarneze la nesfarsit in aceleasi locuri
  poate ca degeaba ii mai cautam pe daci unde ei nu mai au ce invata. un exemplu sunt egiptenii de care nu a mai ramas decat pietrele sau olmecii, toltecii, aztecii, incasii…

 3. sau poate ca nu trebuie sa ne mai legam atat de mult de identitate si sa gasim adevaratele valori din spatele popoarelor, individualitatilor sau al familiilor. si in acel moment putea-vom trece dincolo de voal si vedea si istoria in adevarata ei valoare.
  sa gasim in-sufletirea din spatele oricarui eveniment este, cred eu, urmatorul pas. pana atunci vom bajnai in semi-intuneric cautand date stiintifice care nu vor satisface profunzimile fiintei umane.

  iar povestile, basmele si miturile antice, cele care s-au transmis oral mai intai sunt o sursa sigura pentru acesti pasi, catre o limba unica, un popor unic, un sistem de organizare unic… adevara unime in UNU.

 4. nu te reincarnezi in acelasi loc, unora le place sa creada ca reincarnarea e numai printre oameni.Huuhh .Am vorbit viata asta cu atitia oameni incit am obosit. Vreau sa fiu un bolovan pe creasta unui munte sa ma bata soarele, ploile, vintul, sa ma roada zapada sau sa fiu sub gheata, si sa sed si sa cuget sau numai sa sed,de simtit stiu ca tot ma voi bucura de nori si de cerul de dasupra ,fara intristare nici suspin, numai sa nu vina prea multe pasari sa se gaineteze…

 5. Draga Ile

  Ai fost bolovan si vanturile te-au batut, a vorbi cu oamenii e absolut normal pentru evolutie, a fi suparat intr-un anumit moment pe ceea ce iti aduce viata iar e normal.
  Insa peste toate astea daca poti vedea frumusetea pasarii care sta pe bolovan si devine una cu piatra in cateva milioane de ani atunci se spune ca ai prins o molecula din frumusetea infinita a lumii, din perfectiunea ei.

  Zi minunata!

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un artefact misterios de jad incurca cerecetatorii

Potrivit cercetatorilor, aceasta descoperire ii incurca pentru ca acest tip de roca nu a fost niciodata descris in inregistrarile arheologice...

Închide