Pestii argintii incalca legile fizicii si devin invizibili pentru pradatori

0

Natura ne surprinde intotdeauna. Unii pesti incalca legile fizicii pentru a se feri de pradatori si printre acestia putem numi pesti argintii precum heringii, sardinele sau sprotul.

 

In baza unui nou studiu condus de catre studentul doctorand Tom Jordan si de catre supervizorii sai profesorii Julian Partridge si Dr Nicholas Roberts de la School of Biological Sciences, din Bristol, acesti pesti argintii au depasit legea de baza a reflectiei – o adaptare ce ii ajuta sa scape de pradatori.

Suprafetele reflective polarizeaza lumina, un fenomen pe care pescarii sau fotografii il depasesc folosind ochelari de soare cu lentile polarizate sau filtre polarizate pentru a opri stralucirea reflexiei.

Pana nu de mult, se credea ca pielea pestelui – ce contine aranjamente „multistrat” de cristale reale reflective – va polariza lumina atunci cand o reflecta. Pe masura ce lumina devine poalrizata, se intalneste o scadere in reflectivitate.

 

Cercetatorii de la Bristol au descoperit ca pielea sardinelor si heringilor contine nu unul ci doua tipuri de cristale adevarate – fiecare cu proprietati optice diferite. Prin combinarea celor doua tipuri, pielea pestelui nu polarizeaza lumina reflectata si in acelasi timp isi mentine reflectivitatea marita.

„Credem ca aceste specii de pesti si-au dezvoltat aceasta structura multistrat speciala, pentru a ii ajuta sa se fereasca de pradatori cum sunt delfinii sau tonul. Aceti pesti au gasit un mod de a maximiza reflectivitatea din orice unghi ar fi priviti. Acest fenomen ajuta pestele sa imite lumina mediului din oceanul deschis facandu-i mai putin vizibili”, potrivit lui Dr Roberts.

Ca un rezultat al acestei abilitati, pielea pestilor argintii poate detine cheia pentru instrumente optice mai bune.

„Multe instrumente optice din lumea moderna, precum luminile cu LED si fibrele optice fara pierderi, folosesc anumite tipuri de reflectoare non-polarizante pentru a isi imbunatati eficienta. Totusi, aceste suprafete reflective construite de om au nevoie de materiale cu proprietati optice speciale, ceea ce nu este intotdeauna ideal. Mecanismele care s-au dezvoltat in pesti trec dincolo de aceste limitari de design si ofera un exemplu producatorilor pentru a crea astfel de tipuri de suprafete reflectorizante non-polarizate”, spune Tom Jordan.

Studiul a fost publicat in revista 

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Fratia Hermetica din Luxor si Miscarea Cosmica

Fratia Hermetica din  Luxor Fratia Hermetica din Luxor a fost o societate mistica pe care Max Théon a infiintat-o (sau pe...

Închide