Peșterile Ajanta: una dintre minunile Indiei antice

0

Există mai bine de 1,200 de temple sculptate în stâncă în India. Mai bine de 1,000 dintre acestea sunt localizate în vestul statului Maharastra, India. Altele sunt situate în nord-estul statului Bihar și Karnataka până în sudul statului Mharastra, foarte puține fiind împrăștiate în alte state.

ajantacavefour01

Skillfully designed carvings of “cave 4

ajanta002

Buddha înclinat în Peștera nr. 26, Wikimedia Commons, Anant Singh, domeniul public.

Sculptate direct din stâncile în formă de potcoavă din jurul râului Waghora, Peșterile Ajanta sunt practic mai multe viharas (locuințe de asceți) și chaitya-grihas (monumente funerare), fiind localizate în vestul statului Maharashta din India, la doar 55 km de Jalgaon și 105 km de faimoasele Peșteri Ellora, din orașul Aurangabad. În jurul anului 480 dC peșterile au fost abandonate, iar în urmatorii 1,300 de ani, jungla a recucerit zona. Ascunse, nevizitate și neatinse până în anul 1819, templele sculptate în stâncă au fost redescoperite de către un ofițer de armată britanic, John Smith, despre care se crede că a făcut parte din grupul primilor vizitatori moderni ai peșterilor.

ajantacaves02

Cea mai faimoasă dintre mănăstirile sculptate în stâncă din Ajanta, “Peștera 1”. Fiecare piesă sculptată a fost inițial și pictată, în timp culorile degradându-se. Intrarea propriu-zisă în antecameră se face printr-un portic ce este asociat cu 2 bodhisattva.

Templele au fost sculptate de către hinduși, jainiști și buddhiști, părerile oficiale în legătură cu vechimea lor punctând începutul către anul 300 îC, însă marea lor majoritate au fost realizate undeva între secolul 4 dC și secolul 9 dC.

ajantapaintings001Totuși, potrivit declarțiilor lui H.P. Blavatsky, unele dintre acestea sunt datate într-o perioadă mult mai îndepărtată, în care înțelepți antici au construit labirinturi ce crează alte peșteri, care încă nu au fost descoperite.

Ea se întreabă:

De ce, atunci, nu au Ellora, Elephanta, Karli sau Ajanta labirinturi subterane, așa cum se spune despre ele? Desigur că nu facem aluzia la peșterile care sunt cunoscute tuturor europenilor, fie că le-au vizitat sau doar au auzit despre ele, fără să uităm de vechimea lor extraordinară, și cu toate acestea, ele sunt… în dispută de către arheologia modernă.

Însă acest adevăr este cunoscut de către inițiații Brahmini din India și mai ales yoginilor, și anume că acestea nu sunt niște temple – peșteră ci că există niște pasaje subterane care merg în toate direcțiile, iar aceste coridoare nesfârșite și peșteri au la rândul lor coridoarele și camerele lor……” – H. P. Blavatsky, The Secret Doctrine (Doctrina secretă)

Unele dintre peșterile – templu din India au fost incluse de către tradițiile jainistă sau hindusă și s-a construit peste ele, ori au fost restilizate, încât acestea și-au pierdut forma lor originală.

ajantacave26

Tradiția ezoterică Brahmanică spune că aceste peșteri au fost odinioară legate de niște tuneluri subterane cu intrări secret, cu toate că nu au fost descoperite asemenea intrări, iar tunelurile se spune că au fost construite de către Nefilimi, sau „oameni ai epocii de aur, scrie D.H. Childress in cartea sa Lost Cities of China, Central Asia and India“. (Orasele pierdite din China, Asia centrala și India)

Acesta continuă:

“Peșterile Ajanta, faimoase pentru frescele lor buddhiste, în general vorbesc despre viața lui Buddha. Exista 29 de peșteri în total, sculptate într-o stâncă ce este bine ascunsă. Aici au trăit și muncit sute de călugări buddhiști. Există o aură de mister în legăturp cu aceste fresce magnifice. Ele sunt atât de bogate în culoare și strălucire, având o profunzime ce este atât sofisticată dar și neobișnuită.

Artiștii au folosit o vopsea luminiscentă necunoscută ce face ca statuile să iasă în evidență și să pară vii. Atunci când se sting luminile, în mod gradat, figurile de pe ziduri încep să pară a fi tridimensionale, ca și cum ar fi din marmură. Secretul acestui efect fantastic obținut prin folosirea acestei vopsele luminiscente este unul necunoscut azi..”

Mai mult decât atât, există o mare controversă în legătură cu originea aceste monumente istorice neprețuite, dar și în legătură cu creatorii acestora. Chiar și simbolismul sacru, care ar trebui să fie o legătură puternică pentru identificare, a picat sub semnul întrebărilor.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Misterioasa cultura Vinca și indescifrabilele sale texte

Oadată, de mult, a existat o cultură european misterioasă, care a lăsat în urmă o moștenire valoroasă de artefacte acoperite...

Închide