Pedra da Gavea – fata unui gigant in piatra

0

Pe varful unei stanci aceasta sculptura imensa si necunoscuta a unei fete antice, aminteste de Sfinxul din Egipt. Inscriptii misterioase ofera dovezi intr-un limbaj pierdut. Poate fi aceasta o legatura cu trecutul nostru pierdut?

Intre  São Conrado si Barra da Tijuca, Rio de Janeiro, un  munte legendar cu fata unui gigant antic pe el, se ridica 842 m deasupra nivelului marii. Atunci cand Brazilia a fost descoperita, exploratorii prtughezi, au denumit stanca, a Gávea, pentru ca era observatorul perfect pentru Caravelele (navele ce erau folosite pentru traversarea oceanului pana la continentul aamerican) ce ajungeau acolo. Insa Pedra da Gávea, o stanca imensa inconjurata de vegetatie luxurianta, a infierbantat mintile publicului si istoricilor, de-a lungul secolelor. Fata de pe ea arata ca o figura sculptata si exista inscriptii antice pe una din lateralele sale care nu au putut fi facute de catre natura. Originile acestora au fost discutate intens de-a lungul anilor, insa nimeni nu a putut demonstra cine le-a facut si de ce.

Teoria mormantului fenician:

Dupa spusele lui Pedro Lacaz do Amaral, un alpinist experimentat de la clubul Live to Climb, care a escaladat stanca de mai multe ori, aceasta se presupune a fi locul de inmormantare al unui rege fenician. Pentru a sustine aceasta teorie, mi-a trimis colaje din reviste si ziare populare ce acopera diverse incercari de a descoperi povestea din spatele unui asemenea mormant si ceea ce este dincolo de legenda Pedra da Gávea. Potrivit acestuia, legenda este binecunoscuta in randul brazilienolor si el sustine la randul sau ideea ca aceste semne in piatra nu pot fi facute de catre natura, dupa cum declara si unii experti.

Explorarea

Totul incepe in secolul al XIX-lea, atunci cand stanca a atras atentia imparatului D. Pedro I, in ciuda faptului ca tatal sau, D. Joáo VI, Rege al Portugaliei, deja primise un raport de la un preot in legatura cu marcajele ciudate, datate inainte de 1500 la momentul la care Brazilia a fost descoperita. Pana in 183, s-au facut cercetari oficiale si la data de 23 martie, in cea de-a opta sesiune extraordinara, in cadrul Geographic and Historical Institute of Brazil, s-a decis ca Pedra da Gávea sa fie analizata amanuntit si s-a ordonat studiul local al sitului si al inscriptiilor. O comisie restransa s-a format pentru a studia stanca, insa abia 130 de ani mai tarziu, O Globo, un ziar respectat si cu impact major, s-a intrebat daca aceasta comisie chiar a escaladat stanca sau daca au studiat-o folosind binoclul. Raportul intocmit de catre cercetatori spunea ca ei au vazut inscriptiile dar si unele semne facute de catre natura. Cu toate acestea, oricine le vede de aproape, va fi de acord ca nici un fenomen natural nu ar putea sa faca sa apara asemenea inscriptii.

In 1972 alpinisti de la „Equipe Neblina” au escaladat „Paredáo do Escaravelho”, zidul de pe latura de Est a capului si au descoperit inscriptiile care se afla la aproximativ 30 de m mai jos de varf, intr-un loc foarte greu accesibil. Cu toate ca Rio primeste anual o cantitate insemnata de ploaie, inscriptiile erau aproape intacte. In 1963, un arheolog si profesor de stiinte, pe nume Bernardo A. Silva Ramos, le-a tradus ca:

LAABHTEJ    BAR    RIZDAB    NAISINEOF    RUZT

Citite invers:
TZUR    FOENISIAN    BADZIR v  RAB    JETHBAAL

Tyro Phoenicia, primul nascut Jethbaal.

Unele dintre fapte au nascut povesti despre stanca:

Marele cap cu doi ochi (nu farte adanci si fara comunicare intre ei) si urechi; imensele stanci de deasupra capului care seamana cu un fel de coroana; o enorma cavitate sub forma unui portal in partea de nord est a capului ce are 15 m inaltime, 7 m latime si 2 m adancime; un observator pe partea de sud-est ce arata ca un dolmen si care contine niste inscriptii; un varf ca o mica piramida compus dintr-o singura roca in varful capului; faimoasa si controversata inscriptie pe una din lateralele stancii; alte cateva mici inscriptii ce seamana cu serpi, raze de soare etc… situate in varful muntelui; un prezumtiv nas care se pare ca a picat cu mult timp in urma.

Roldáo Pires Brandáo, presedintele Brazilian Association of Speleology and Archeological Research din Rio si unul dintre multii fani ai Pedra da Gávea spune: „este un Sfinx sculptat in granit, realizat de catre fenicieni ce are fata unui om si corpul unui animal culcat. Coada trebuie sa fi cazut datorita actiunii timpului. Stanca vazuta de departe are grandoarea monumentelor faraonice si reproduce pe una din partile sale fata severa a unui patriarh”.

Se cunoaste faptul ca in 856 i.C.,  Badezir i-a luat locul tatalui sau pe tronul regal al TYRO. Este Pedra da Gávea sculptura acestui Rege? Imaginea din stanga ne arata cam cum ar fi trebuit sa arate sculptura atunci cand ar fi fost realizata.

Alte dovezi au fost descoperite la Niterôi, Campos si Tijuca, ce sugereaza prezenta fenicienilor aici. Pe o insula de pe coasta Paraéba, un alt stat din Brazilia aflat foarte departe de Rio, bolovani ciclopici si ruine ale unui castel antic cu camere enorme, coridoare uriase si pasaje, au fost descoperite. Potrivit unor experti, castelul ar fi o relicva lasata in urma de fenicieni cu toate ca exista oameni ce contesta asemenea concluzii.

Robert Frank Marx, un arheolog american interesat de descoperirea dovezilor in legatura cu navigatia precolumbiana in Brazilia, a inceput in octombrie 1982 o serie de scufundari in Golf. El cauta o nava feniciana scufundata pentru a demonstra vezita acestora intr-un timp foarte indepartat pe coasta braziliana. Cu toate ca nu a descoperit asemenea epave, ceea ce a descoperit poate fi considerat o adevarata comoara.

In legatura cu acest studiu, O Globo publica:

„Cazul vaselor feniciene din Golful Guanabara a fost tratat intotdeauna ca un secret major, iar descoperirile sale au fost dezvaluite un an mai tarziu, in 1978 prin intermediul unei informatii foarte vagi. N umele scufundatorului care a gasit cele 12 piese arheologice a fost dezvaluit abia ieri, dupa o conferinta la muzeul marinei sustinuta de catre presedintele Asociatiei Profesionale pentru Activitati Subacvatice, Raul Cerqueira.”

S-au descoperit trei vase. Unul dintre ele a ramas in posesia lui José Roberto, scufundatorul care a descoperit vasele iar celelalte doua au ajuns in posesia marinei. Piesele, cu o capacitate de 36 l, sunt sub paza Guvernului brazilian, in niste locatii secrete.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Minti iluminate

Prezentarea unei asemena "adunari" este dificila si ar presupune cu siguranta un timp mult mai indelungat decat durata acestui documentar....

Închide