Patru moduri creative de a incalzi si lumina casa fara electricitate – partea 1

1

A trai fara electricitate pentru o perioada lunga de timp poate o fi op erspectiva nu tocmai roz. Cu toate ca un grup mic de oameni au acces la diverse forme de de energie alternativa in caz de urgenta, fie termica, fie electrica, acestea este posibil sa nu fie suficiente daca perioada de timp in care nu exista electricitate se prelungeste pe o perioada de timp mai lunga. Bateriile si generatoarele au o durata de viata limitata, iar achizitionarea unei cantitati mari de combustibil este extrem de costisitoare. Nu se stie nicodata unde va fi urmatoarea pana de curent, iar umplerea casei cu munti de provizii este din nou o munca imposibila (nota: si inutila de cele mai multe ori, energia „asigurarilor” nefiind una de vibratie inalta, fiind realizata dintr-o zona de frica; oricum nu pledez nici pentru inconstienta). De aceea, este important sa avem la indemana cateva solutii simple de a produce caldura, de a gati si de a incalzi spatii sau apa, ce se pot dovedi esentiale in caz de avarie.

Lampa solara sticla

Acest tip de lampa solara este un mod la indemana oricui de a lumina garaje, depozitari si alte constructii temporare ce nu sunt conectate la o sursa de electricitate. Se foloseste o sticla de 2 l. din plastic transparent si se masoare circumferinta sticlei. Sticla va fi pozitionata in asa fel incat sa fie 2/3 in interior, iar treimea superioara sa iasa deasupra invelitorii constructiei. Va alegeti locul potrivit pentru a o plasa si apoi desenati un cerc pe acoperisul dumneavoastra cu dimensiunea diametrului sticlei. Desenati un alt cerc pe o foaie metalica, ce trebuie sa fie destul de mare pentru a acopri gaura si sa mai ramana material de jur imprejurul sticlei. Decupati cele doua cercuri cu o unelta potrivita pentru materialul in care taiati.

Umpleti sticla pana aproape de dop cu apa distilata, iar apoi turnati 3 lingurite de inalbitor. Puneti capacul si permiteti inalbitorului sa se dizolve in apa. Asezati sticla in foaia metalica, fixand-o bine. Sigilati marginea dintre foaia metalica si sticla folosind un silicon industrial (nota: exista silicon special pentru geamurile de la peretii cortina, ar fi cam cea mai buna alegere). Asezati sticla in gaura din acoperis deja taiata, lasand foaia metalica la exterior. Sigilati marginile foii metalice de jur imprejur folosind acelasi silicon, pentru a opri infiltratiile (nota: eventual puteti termoizola fata inferioara a placii metalica, lipind o termoizolatie pe spatele ei pentru a evita si puntile termice). Atata timp cat sticla este montata fest si lipita bine, are o durata medie de viata de 5 ani. Pentru a pastra gradul de luminnata, la cateva luni, puteti adauga o cantitate mica de inalbitor pentru a pastra apa limpede si fara depuneri. Mai multe informatii gasiti aici: 

Plita cu alcohol

Daca sunteti in drumetie, ideal este sa aveti un bagaj cat mai usor. Arzatoarele pe gaz sunt mari si grele, ocupa prea mult loc in bagaj. Pentru a avea la voi o plita practic fara greutate, aveti nevoie de o cutie din aluminiu si alcohol rafinat. Taiati cu cutitul sau cu un desfacator de conserve decupati partea superioara, lasand marginea intacta. Trasati o linie la 3-4 cm de baza pe conturul cutiei. Taiati de-a lungul acetei linii avand grija ca marginea rezultata sa fie dreapta. Taiati partea superioara la aceiasi inaltime ca baza. Folosind lama unui cutit, creati niste santuri verticale, asezand cutitul in interiorul bazei si apasand in exterior, la aproximativ 2.5 cm distanta unul de celalalt. 

Apoi, faceti niste mici gauri pe partea superioara a cutiei, imediat sub buza acesteia, folosind un punctator. Asezati partea superioara in cea inferioara, fixand-o, iar acum sunteti gata sa gatiti. Turnati o cantitate mica de alcohol in plita nou creata pentru a va obisnui cu cantitatea necesara pentru gatit si aprindeti-o folosind un chibrit. Puteti gati in oale mari supa sau orez folosind plita cu alcohol. Pentru a stinge flacara, asezati un vas sau un capac pentru a opri fluxul de oxigen. Orice lichid ramas nears poate fi turnat la loc in sticla si refolosit. Mai multe detalii aici: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cimatica

Sunetul este magie, este imprimarea energiei necreate in materie. Sunetul poate deveni, folosind intentia, ori sub forma unui cuvant, ori...

Închide