Păsările pot vedea o culoare pe care oamenii nu o văd

0

Păsările văd o lume cu totul și cu totul diferită de cea cu care noi suntem familiari, iar acum putem să intuim cum văd de fapt, datorită unei camere special create pentru a simula vederea păsărilor.

În afara fascinației care se naște din descoperire, imaginile rezultate explică și cum pot naviga păsările cu atâta acuratețe prin frunzișul des.

Biologul comportamental Cynthia Tedore de la Lund University din Suedia, explică faptul că echipa a dorit să caute modele din natură pe care le văd păsările, însă oamenii de știință nu au știut pe care să le aleagă.

Ei au ales să exploreze vederea păsărilor pentru că acestea sunt extrem de orientate pe vizual – își folosesc vederea pentru a căuta pradă și pentru vânătoare – și, spre deosebire de ochiul uman, ochiul păsărilor poate detecta o a patra culoare.

În ochii noștri, avem trei receptori de culoare, sau celule cu conuri – ele sunt sensibile la frecvențele de roșu, albastru și verde pe care le are lumina. Păsările au un al patrulea receptor, ce variază de la o specie la alta, după tipul de frecvență pe care îl poate recepta.

Unele păsări, precum consumatorii de miere din Australia, au un al patrulea receptor care este sensibil la lumina violetă; altele, precum papagalii, au conuri ce detectează lumina din spectrul ultra-violet.

Pentru a afla cum traduc vizual aceste conuri sensibile la violet sau la ultra-violet, cercetătorii au forografiat o zonă densă de pădure atât din Suedia cât și din Australia, folosind o cameră multi-spectrală cu filtre special construite pentru a mima ce poate vedea o pasăre.

Ceea ce au descoperit este uimitor.

Imaginile multi-spectrale arată în mod evident cum sensibilitatea la lumina ultra-violetă crează contraste între partea superioară și cea inferioară a frunzelor, făcând poziționarea și orientarea fiecărei frunze extrem de clară, tridimensională.

„Ceea ce pare să fie un amestec de verde pentru ochiul uman, este extrem de clar diferențiat pentru păsări. Nimeni nu a bănuit acest lucru până nu s-a făcut studiul”, a declarat biologul Dan-Eric Nilsson, tot de la Lund University.

Atât partea superioară cât și cea inferioară a frunzelor reflectă niveluri similare de lumină ultra-violetă, ceea ce i-a condus pe cercetători să creadă că diferențele apar din diferența de reflecție și transmisie de lumină ultravioletă a suprafeței frunzelor.

Lumina ultra-violetă a fost reflectată de frunze aproximativ de 25 de ori mai mult decât ceea ce se trece prin ele.

Ca termen de comparație, ochii noștri nu pot să facă diferența pentru că lumina verde este atât transmisă cât și reflectată în aproximativ același procent, creând un contrast mult mai mic atunci când este privit prin frecvențele de verde.

„Cel mai probabil că lumina ultra-violetă le ajută pe păsări să navigheze prin frunzișul des cu o mai mare agilitate”, a declarat Tedore pentru ScienceAlert.

„Multe păsări caute insecte și păianjeni ce se ascund pe marginile de jos ale frunzelor și, find capabile să localizeze foarte bine aceste suprafețe, eficiența lor la vânătoare este mult crescută.”

Folosind niște modelări computerizate, Nilsson și Tedore au compilat contrastul maxim pentru frunze în frecvențe ultra-scurte de lungimi de undă ultra-violete în zone bine luminate, deschide și la lungimi de undă mai lungi în zone cu mai puțină lumină și aglomerate. Din concluziile trase provin explicațiile pentru variațiile de detecție a celei de-a patra culori în cazul păsărilor, în funcție de habitatul acestora.

Desigur că ceea ce noi vedem în vizualizările de lumină ultra-violetă este doar o simulare a vederii, pentru că ochii noștri nu sunt construiți pentru acestă sarcină.

„Deoarece păsările au patru tipuri de conuri (roșu, verde, albastru și ultra-violet) și noi avem doar trei (roșu, verde și albastru), nu putem vizualiza decât trei canale de conuri de la păsări într-un anumit moment dat”, explică Tedore. ”Este imposibil să generăm o reprezentare realistă a ceea ce înseamnă o vedere creată de patru tipuri de celule cu conuri”.

Dar, chiar și dacă nu putem vedea cu adevărat aceste extra-culori, tot putem să folosim super-tehnologia-culorilor pe care le percep păsările, cu ajutorul tehnologiei.

„Imaginile 3D în lumină ultra-violetă ar putea fi filmate cu ajutorul unor vehicule controlate de la distanță sau autonome, pentru a putea naviga mai lesne prin mediul complex al pădurii, fără a rămâne agățați în frunze sau crengi”, sugerează Tedore.

Cu toate că imaginile percepute în patru culori sunt senzaționale, ele au și unele dezavantaje.

„Un dezavantaj al existenței unui al patrulea tip de conuri este că acesta ocupă loc pe retină, ce ar fi putut fi ocupat de mai multe conuri din celelalte trei tipuri”, spune Tedore. ” Acest lucru poate avea efecte negative asupra rezoluției și a sensibilității în condiții de lumină scăzută”.

Tedore mai spune că următorul pas în înțelegerea vederii păsărilor va fi să descoperim cum apare hrana lor în lumină ultra-violetă.Și se mai poate explora și modul în care diferă vederea de la o specie la alta și de la un mediu la altul.

„Poate că avem noțiunea că ceea ce vedem este realitatea, însă este doar o realitate umană. Alte animale trăiesc în alte realități, iar acum putem să vedem prin ochii lor și să descoperim multe secrete. Realitatea este în ochii privitorului”, concluzionează Nilsson.

Lucrarea acestora a fost publicată în revista Nature Communications.

sursa: https://www.sciencealert.com/birds-can-see-uv-light-now-scientists-can-show-us-what-that-looks-likeAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O imagine în oglindă a Universului a existat înaintea Big Bangului

Imagine în oglindă Big Bang-ul nu a apărut pur și simplu în universul nostru familiar, potrivit unei noi teorii controversate...

Închide