Paititi: Legendarul oraș de aur incaș

0

Tradițiile orale incașe povestesc despre un regat magic, ascuns adâncîn jungla amazoniană, în estul zonei Cusco din Anzi, Peru. Acest loc se numește Patiti: Orașul pierdut al zeilor.

De-a lungul multor ani, mulți exploratori, cătători de comori și arheologi au căutat legendarul oraș, însă nu este un loc ușor de găsit. Jungla amazoniană poate fi un loc periculos și inospitabil. Trafic de cocaină, tăieri ilegale de copaci și mineritul ilegal sunt extrem de întâlnite în această zonă din Peru, mulți exploratori fiind împușcați dacă intră accidental în aceste zone.

Conform unei legende, Patiti a fost construit de eroul incaș Inkarri, cel care a pus bazele orașului Cusco, înainte de a se retrage în junglă, după sosirea conchistadorilor.

mapofpaititi

Locația orașului Patiti rămâne un mister.

Când spaniolii au intrat în Cusco, ei au căutat aur și argint, însă nu au descoperit decât mici cantități din ceea ce exista odinioară în capitala incașă. Adevărata comoară de aur nu a fost niciodată descoperită. Incașii au ascuns-o înainte să ajungă conchistadorii.

Este oare o uriașă comoară din aur ascunsă în Patiti? În 2001, arheologul Mario Polia a descoperit manuscrisul unui misionar pe nume Andrez Lopez, în arhivele Vaticanului. În acest document, datat în 1600, Lopez descrie cu foarte multe detalii, un oraș bogat în aur, argint și bijuterii, localizat în mijlocul unglei tropicale, cunoscut sub numele de Patiti de către localnici. Lopez l-a informat pe Papă despre descoperirea sa, iar Vaticanul a păstrat locația această secretă secole întregi.

O echipă mixtă finlandezo-boliviană a investigat jungla timp de doi ani, începând cu anul 2001. Ei au descoperit niște ruine interesante lângă Riberalta în Bolivia, unde s-a descoperit ceramică incașă, însă nicio urmă de aur sau argint, ori alte pietre prețioase.

În 2008, agenția națională din Peru a raportat descoperirea unei ”cetăți arheologice” în districtul Kimbiri, iar primarul acestui district a sugerat că ar fi orașul pierdut. Primarul Guillermo Torres descrie ruinele ca fiind o fortificație cu o suprafată de 40.000 metri pătrați într-o zonă cunoscută sub numele de Lobo Tahuantinsuyo. Descoperirea a fost intrigantă cu siguranță, însă experții spun că nu cred că acesta era locul legendar.

În 1984, exploratorul legendar Greg Deyermenjian a început să exploreze zona din nordul și nord-estul orașului Cusco. În 1994, Deyermenjian și echipa sa și-a unit puterile cu cel mai mare explorator peruan al zonei, în viață, Dr. Carlos Neuenschwander, care și-a condus propria căutare a orașului Patiti și semnificația platoului Pantiacolla, încă de începutul anilor 50.

“Am descoperit rămășite extrem de rugoase și distruse ale unui incaș străvechi, dar și semnele unei așezări pre-incașe, dar în același timp am readus în atenție un alt vârf legendar tropical, cunoscut sub numele de ”Llaqtapata”. Pe drumul de întoarcere prin zonele înalte și pline de praf numite Cordillera de Lares/Lacco de unde se văd Río Paucartambo/Mapacho, am trecut prin situri incașe construite cu finețe precum Tambocancha și Uncayoc, care mai mult ca sigur trebuie să fi fost cazemate de apărare ale acestor rute”, spune Deyermenjian.

paititi3

Există o mare comoară în aur ascunsă la Patiti?

În 1995, exploratorii au descoperit vârfuri mult mai înalte și neobișnuite pentru munții tropicali de dincolo de Anzi. Lanțul muntos Theentire s-a îmbrăcat în ceea ce pare a fi o manta groasă de vegetație, iar vârfurile respective au rămas ascunse în ceva ce pare a fi un nor constant în această zonă. Zonele adiacente, după cum au fost descrise de cel care a căutat pentru mulți ani Patiti, Părintele Juan Carlos Polentini, se spune că găzduiesc ruinele masive de piatră ce ar putea fi legendarul Patiti.
De-a lungul multor ani Deyermenjian și echipa sa au descoperit numeroase situri arheologice incașe, cetăți, mici centre de agricultură, câteva necropole și orașe complete cu sute de clădiri, însă până acum nu au reușit să localizeze legendarul Patiti.

Paititi, orașul pierdut al aurului rămâne un mit deocamdată, însă Deyermenjian este convins că el și echipa sa vor experimenta în curând descoperirea orașului Patiti.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Conversații cu Dumnezeu

Știu că mulți dintre voi ați citit măcar una dintre cărțile lui Neale Donald Walsch, dar poate nu ați văzut...

Închide